13.3 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Charles Muller montează „Variațiunile Goldberg” la TNRS

Cele mai citite

La secția Germană a Teatrului Național „Radu Stanca” se montează o nouă piesă. Spectacolul „Variațiunile Goldberg” de George Tabori, montat de regizorul luxemburghez Charles Muller va avea avanpremiera astăzi, 8 septembrie, de la ora 19:00, în timp ce premiera oficială se va ține miercuri, 9 septembrie. Spectacolul este o coproducție Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Théâtre Municipal de la Ville d’Esch-sur-Alzette (Luxembourg). 
Pe de o parte o farsă teatrală, iar pe de altă parte o piesă moralistă evreiască, acțiunea din textul lui Tabori se petrece în timpul repetițiilor pentru un spectacol de teatru cu subiect biblic. Piesa reflectă gândurile, dilemele și pretențiile regizorului și actorilor implicați în spectacol, iar replicile abundă în ironie și umor tipic evreiesc. În „Variațiunile Goldberg”, Tabori satirizează Vechiul Testament și își exprimă convingerile despre religia creștină și iudaică.
„De această dată, am ales să producem împreună un spectacol pe un text foarte puternic, semnat de George Tabori, pentru care beneficiem de vasta experiența regizorală a lui Charles Muller, de extraordinarul simț artistic al lui Dragoș Buhagiar și de prezența uneia dintre cele mai importante actrițe din Germania, Krista Birkner, de la Berliner Ensemble”, a declarat Constantin Chiriac.
După ce în 2009 a montat la TNRS spectacolul „Sfârşit de partidă” de Samuel Beckett, iar anul trecut, spectacolul „Marat /Sade” după Peter Weiss, regizorul Charles Muller a fost deosebit de încântat să lucreze din noi cu actorii sibieni: „Ideea principală a acestui spectacol este că trebuie să ne apărăm democrația prin orice mijloace, inclusiv prin teatru, indiferent de evenimentele prin care trecem. Teatrul este o poveste care nu se sfârșește niciodată”, a declarat regizorul.
Charles Muller, regizor

Născut la Luxemburg în 1953, Charles Muller a absolvit Cambridgeshire College of Arts and Technology în 1974.
În perioada 1974-1977 a studiat teatrul la State Academy for Music and the Performing Arts Stuttgart.
A fost angajat ca actor la Teatrul Municipal din Heidelberg (Germania), apoi la Teatrul Municipal din Bâle (Elveţia).
Charles Muller şi-a început cariera de regizor în anul 1984.
Între anii 1980 şi 2004 a predat la Faculty of Theatre of the Higher Academy of Music of the Sarre, la State Academy for Music and the Performing Arts Stuttgart şi la Baden-Württemberg Film Academy Ludwigsburg.
În septembrie 1998 a fost numit director la Faculty of Dramatic Art of the State Academy for Music and the Performing Arts Stuttgart, iar în 1999 director la Wilhelma Theatre Stuttgart.
Din september 2004, Charles Muller este directorul Teatrului Municipal Esch-sur-Alzette din Luxemburg.
Charles Muller a mai montat la Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu spectacolul Sfârşit de partidă de Samuel Beckett, în anul 2009 și spectacolul Marat/Sade, în anul 2014.
Dragoş Buhagiar, scenograf
Dragoş Buhagiar a absolvit Academia de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, promoţia 1992. În acelaşi an a primit premiul pentru cele mai bune costume la Festivalul Naţional de Teatru „I. L. Caragiale” pentru spectacolul Jacques şi stăpânul său, pus în scenă la Teatrul Mic din Bucureşti.
S-a implicat în numeroase proiecte artistice şi din zona media şi advertising, de la spectacole de teatru, la filme de scurt şi lung metraj, emisiuni sau show-uri de televiziune, videoclipuri, spoturi şi grafică publicitară şi evenimente corporatiste.
A colaborat cu majoritatea teatrelor de prim rang din ţară, creând spectacole alături de regizori şi artişti premiaţi, precum Silviu Purcărete, Helmut Stürmer, Alexandru Dabija, Alexandru Tocilescu, Radu Penciulescu, Andrei Şerban, Cătălina Buzoianu, Andriy Zholdak, Răzvan Mazilu, Dragoş Galgoţiu, Radu Afrim, Lia Bugnar sau Radu Alexandru Nica.
Dragoş Buhagiar este câştigătorul a şase Premii UNITER (Uniunea Teatrală din România) pentru cea mai bună scenografie, pentru spectacolele „Roberto Zucco” şi „Orfanul Zhao” în 1996, „Chira Chiralina” şi „Fraţii” în 1997, „Şcoala femeilor” în 2000, „Baal” şi „Alchimistul” în 2003, „Oblomov” în 2004, „Elisaveta Bam” în 2007, „Shaking Shakespeare” în 2011.
A fost distins cu câte două premii ale Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru din România (AICT) şi ale Festivalului de Dramaturgie Contemporană din Braşov şi a primit alte patru nominalizări UNITER.
Din 2008 colaborează cu Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, semnând scenografia pentru spectacolele „Hamlet” şi „Breaking the waves” (regia: Radu Alexandru Nica), „Turandot” (regia: Andriy Zholdak), „Felii” (de Lia Bugnar), „Opinia publică” şi „Absolventul” (regia: Theodor Cristian Popescu), „Ultima zi a tinereţii”(regia: Yury Kordonsky), „D’ale Carnavalului”, „Călătoriile lui Gulliver” şi ,,Oidip” (regia: Silviu Purcărete), „Platonov” şi „Împotriva democraţiei” (regia: Alexandru Dabija), ,,Marat/Sade” (regia: Charles Muller), ,,Tattoo” (regia Radu Afrim), ,,Girafe” şi ,,Bizoni” (regia Radu Afrim), ,,Fantoma e aici” (regia Kushida Kazuyoshi), ,,Nathan înțeleptul” (regia Armin Petras).
VARIAȚIUNILE GOLDBERG
de George Tabori
REGIA:Charles Muller; TRADUCEREA ÎN LIMBA ROMÂNĂ: Alexandru Al. Şahighian; SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar; DISTRIBUŢIA: Johanna Adam, Emöke Boldizsár, Anca Cipariu, Krista Birkner, Ali Deac, Andrei Hansel, Daniel Bucher, Daniel Plier, Valentin Späth, Liviu Vlad, Cătălin Neghină, Dorin Pitariu
Spectacol în limba germană, cu traducere în limba română
durata aproximativă: 1h40min
preţ bilete: 15 lei; 10 lei

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Copaci transplantați de pe o stradă din Sibiu. Artera a intrat în lucrări de modernizare

Lucrările de modernizare a străzii Marburg din cartierul Tineretului au început, anunță municipalitatea sibiană.Acestea includ relocarea rețelelor de utilități,...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect