17.2 C
Sibiu
joi, martie 28, 2024

Sașii își dau întâlnire în acest weekend, la Mediaș

Cele mai citite

povestisasesti.comÎn prima sâmbătă, după data de 15 septembrie, are loc în fiecare an, întîlnirea anuală a saşilor din Ardeal. Mulţi ani, acest eveniment s-a desfăşurat doar la Biertan, dar s-a decis să se renunţe la această tradiţie organizatorică şi să se aleagă şi alte localităţi transilvănene, unde încă mai locuiesc câţiva saşi. Aşa că, în 2015, sorţii pentru alegerea locului manifestăii au decis în favoarea oraşului Mediaş. Astfel, sâmbătă, 19 septembrie, va avea loc reîntâlnirea săsească transilvăneană sub motto-ul: ”Şoala-ieri, azi şi mîine”.

Timp de două zile, peste 1.000 de sași vor participa la manifestări care se vor desfășura la Sala Traube, în Piața Regele Ferdinand I, la Școala Gimnaziala „Hermann Oberth”, la Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth” și la Biserica Evanghelică „Sfânta Margareta”.

Programul începe la ora 10:00, cu o slujbă la Biserica Sfânta Margareta, iar la ora 12:30 are loc un tur al centrului istoric și paradă a portului popular până la scena care va fi amplasată lângă sediul casei Schuller din Mediaș. La aceeași oră începe și programul artistic la care vor participa 14 formații de dansuri din diferite localități din țară dar și 4 fanfare.

De asemenea, programul cuprinde și diferite manifestări pentru copii care se vor desfășura la Școala „Hermann Oberth”, dar și simpozioane și tradiționala Adunare Festivă în cadrul căreia va fi decernată o medalie unei personalități care și-a adus o contribuție deosebită în păstrarea și promovarea culturii sașilor.

Potrivit organizatorilor, după 1990, mulţi conaţionali au plecat să locuiască în Germania. Ei se întorc anual să-şi viziteze locurile natale, pentru că doresc să se bucure de revedere, de dans, muzică, expozitii şi parada costumelor populare, de mîncare tradiţională şi antren tipic local. Parada portului popular constituie principalul punct de atracţie al manifestărilor, alături de dansurile tradiţionale săseşti.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Expoziția „Epoca de aur: Ieri, (azi) și mâine” de Andrei Pandele ajunge și la Sibiu

După București și Timișoara, expoziția de fotografie a lui Andrei Pandele, organizată de Universitatea Brighton (UK), Asociaţia Culturală Neo...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect