9.2 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

TNRS: Cel mai singur om din lume: „Hess”

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Teatrul Naţional „Radu Stanca” prezintă sâmbătă, 9 februarie, începând cu ora 19:00, spectacolul „Hess”, în regia lui Gavril Cadariu, la Sala Studio din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor.

 

Personajul principal, Rudolf Hess, în vârstă de 93 de ani, a fost adjunct al lui Adolf Hitler şi ultimul prizonier al închisorii Spandau din Berlin. Hess este cel care a rămas credincios doctrinei naziste mult timp după cel de-al Doilea Război Mondial, după Nürnberg şi după ce nimeni nu mai găsea vreun sens în toate acele orori. „Hess” prezintă legenda unui om la care au contribuit toţi cei implicaţi în război. După aproape 50 de ani în închisoare, ultimul nazist decide să stingă luminile definitiv. În ceasurile care i-au mai rămas, în celula sa supravegheată în permanenţă de camerele de luat vederi, Hess încearcă să vorbească pentru ultima dată cu un Dumnezeu pe care l-a căutat întreaga viaţă şi care nu i s-a arătat. Atunci, Dumnezeul adorat şi absent a fost înlocuit într-un final cu Hitler. Pentru un bun german care avea nevoie de certitudini, Hitler era acolo, la el se putea ajunge şi el putea da răspunsurile la întrebarea „cum trebuie trăită viaţa?”.

„Hess” este o monodramă prin care autoarea Alina Nelega pătrunde în mecanismele minţii celui care credea cu tărie în Germania purificată şi într-o Europă care trebuia ţinută în frâu şi curăţată de invadatori. Cele zece porunci biblice devin instrumentele mnemonice prin care Hess îşi recapitulează viaţa. Interpretarea lor este întotdeauna surprinzătoare, pe măsura unui om care nu înţelege cu ce a greşit, singurul păcat recunoscut fiind acela că nu i s-a permis să-şi desăvârşească munca. O reinterpretare a Bibliei, cu inteligenţă ludică, spectaculară, o încercare de a înţelege „neînţelesul”. Un „reality show” al istoriei ce porneşte de la un eveniment care a schimbat modul cum înţelegem natura umană şi sfârşeşte cu alegerea morţii voluntare. Testamentul ultimului nazist, „al celui mai singur om din lume”, la final sintetizat prin genialul refren… „Je ne regrette rien”.   

 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Mașinile vor avea obligatoriu montată o „cutie neagră”. De când intră în vigoare măsura

Din luna iulie, mașinile noi înmatriculate în Uniunea Europeană vor avea obligatoriu montată o „cutie neagră”.Din 6 iulie 2024,...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect