5.1 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

„Pe firul evenimentelor” trăite de Gavril Dejeu

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Biblioteca ASTRA Sibiu a găzduit, miercuri, 22 mai, lansarea cărții „Pe firul evenimentelor”, semnată Gavril Dejeu.

În cele 340 de pagini, autorul relatează cu acuratețe întâmplările care l-au marcat de-a lungul a șapte decenii, atât din perspectiva unui tânăr student la Drept, pasionat de vioară, cât și din funcția de ministru de Interne al României. 

„Deși este o carte care, după spusele autorului, nu poate fi încadrată în nicio categorie, ea cuprinde o serie de mărturisiri despre mentalitatea unei epoci. Este o carte-document, care aparține literaturii non-ficționale”, a explicat criticul și eseistul Ion Dur. 

Autorul relatează „firul evenimentelor” propriei vieți, începând cu momentele fericite ale copilăriei din satul clujean Poieni, alternate cu teroarea, războiul, foametea și durerea provocată de asasinarea membrilor familiei. 

La vârsta de cincisprezece ani, Gavril Dejeu se desparte de dealurile înalte ale satului natal și merge la școală la oraș (Cluj), despre care spune: „înafară de linia ferată, totul îmi era străin”. În anul 1953, student la Drept, se retrage de la facultate și se înscrie la Conservator pentru a studia vioara, marea sa pasiune. După un an, în urma unei probleme de sănătate este nevoit să renunțe la muzică și se reînscrie la Drept, revenind, în 1957 la Sibiu, ca judecător stagiar.

La baza cărții lui Gavril Dejeu nu stau jurnale sau notițe luate de-a lungul timpului, ci amintiri vii, răni încă deschise, care nu pot fi uitate cu ușurință. „Cea mai autentică relatare este cea a timpului în care ai trăit. Iar când trăiești astfel de evenimente, la o temperatură foarte mare, nu le poți uita. Ele fac parte din istoria mea, a a familiei mele, a prietenilor, etc.”, povestește emoţionat autorul.

Retras din politică de mai bine de zece ani, octogenarul Gavril Dejeu locuiește în Sibiu, cântă la vioară și le transmite nepoților cele mai importante valori ale vieții, învățate de la preotul și dascălul din satul natal: știință, cultură, morală, dar și comuniunea cu natura, pe care o consideră cel mai sincer și autentic prieten.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Avertisment: Țepele continuă la telefon. „Vă sună Ionescu Alexandru”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a atras atenția, joi, că tentativa de fraudă în care apelanții se dau angajați...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect