7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Călător prin România cu Alexandra Cristian Biserica fortificată Cisnădioara

Cele mai citite

Micuța localitate Cisnădioara, aflata la doar 2 km de Cisnădie și 10 km de Sibiu, adăpostește una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din regiune. De sus, priveliștea asupra caselor ridicate în mijlocul naturii este spectaculoasă. În interior, dincolo de ziduri, atmosfera este una plăcuta, locul fiind scăldat într-o liniște de nedescris. Frumusțea bisericii din Cisnădioara, Michelsberg în limba germană, vine tocmai din acest mix perfect între istorie și natură. Aici pare că timpul s-a oprit în loc iar explorarea zonei, admirarea arhitecturii construcției încă în picioare și cele câteva clipe petrecute în curtea bisericii, m-au încântat dar mai ales, mi-au încărcat bateriile pentru o nouă saptămână. Este minunat să ai locuri atât de frumoase la o aruncatura de băț de casă!
Pentru a ajunge sus, pe dealul Mihail, am pornit din centrul localității Cisnădioara și după un drum de 15 minute pe scările construite în mijlocul pădurii, am ajuns la poarta de intrare. Peisajul feeric ce mă înconjura mi-a atras atenția instant însa abia așteptam să explorez îndeaproape interiorul bisericii. Totuși, curtea bisericii amplasată deasupra norilor, adăpostește locuri de odihnă care conving să te oprești  preț de câteva minute în loc. Cu drag de natură și dor de relaxare, m-am oprit și eu, am stat și m-am bucurat de ultimele zile de vară.
Biserica romanică așezată pe un platou în vârful dealului a fost construită acum mai bine de 800 de ani și este dedicată Sfântului Mihail. De aici și numele dealului pe care se desfășoară. Zidurile ovale ce înconjoară biserica au o înălțime de 4-6 m pe exterior și 2-3 m pe interior. Ridicată pentru apărarea satului, cetatea a reprezentat refugiu pentru locuitori în perioada 1658-1705, când turcii au atacat Cisnădioara.


Biserica a fost construită între anii 1162-1223 și este alcătuită dintr-o navă principală și două nave secundare care se termină cu o absidă semirotundă. Ceea ce o face și mai specială este faptul ca nu a suferit alte modificări ulterioare, spre deosebire de alte biserici din Transilvania. În interior, încă se mai pot observa frescele medievale iar la exterior, portalul de vest realizat în secolul al XIII-lea, în stil romanic, decorat cu ornamente și încadrat de arcade.
Capela și cetatea au fost comandate de către clericul de origine valonă, Gozelinus care mai apoi o donează Abației din Cârța. După ce aceasta se desființează în anul 1474, cetatea Cisnadioara revine protopopiei Sibiu iar astăzi, aparține orașului Cisnădie.
În zilele noastre, în biserică nu se mai țin slujbe însă datorită acusticii foarte bune, lăcașul găzduiește diverse evenimente: concerte, spectacole de teatru, expoziții și altele.
Din anul 1940, capela Michaelis adăpostește plăcile comemorative ale unor soldați germani și austro-ungari căzuti în cel de-al Doilea Război Mondial în luptele din jurul Sibiului. Aceste plăci au fost strămutate din cimitirul Gușterița.
Ca majoritatea clădirilor vechi, si de aceasta se leagă câteva legende. Cea mai interesantă este cea care face referire la bolovanii din curtea cetății. Se zice că pe vremuri, fiecare mire din Cisnădioara, înainte să se căsătorească, trebuia să rostogolească unul din bolovanii păstrați în cetate cu scop de aparare, din vale până sus în cetate. Doar în felul acesta puteau demonstra că sunt vrednici de însuratoare.
Pretul unui bilet de acces în cetate – 7 lei
Program vizitare:
Noiembrie – Februarie – De marți până joi doar cu programare iar vineri-duminică 10:00 – 15:00
Martie – Mai – Luni – doar cu programare și marți-duminică 10:00-18:00
Iunie – Octombrie – zilnic între orele 10:00 – 18:00
24-31 Decembrie – zilnic 10:00 – 15:00
alexandracristian.ro

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Apă-canal aniversează 130 de ani de distribuție centralizată

Apă Canal Sibiu celebrează, în aceste zile, 130 de ani de distribuție centralizată a apei, iar cu acest prilej...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect