-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Călător prin România cu Alexandra Cristian.Cetatea Râșnov

Cele mai citite

De aceasta cetate mă leagă foarte multe amintiri. Am cutreierat în copilarie drumul din centrul orașului, pe treptele de piatră ce facilitau accesul prin pădure către cetate și m-am plimbat nestingherită printre ruinele vechiului edificiu. Era un loc pe care îl frecventam mai ales în vacanțele de vară și cred că nu era săptămână în care să nu ajung acolo, în vârful dealului de deasupra orașului Rașnov, orașul meu natal.
Timpul a trecut și istoria cetății s-a schimbat. A trecut de la un proprietar privat din nou în mâinile primăriei și astăzi, mândra mea cetate este un obiectiv turistic demn de a fi vizitat.
Astăzi, cetatea este un furnicar iar întreaga zonă este gândită și amenajată astfel încât turiștii să aibă parte de o experiență de neuitat. Pe drumul către cetate se găsește și renumitul Dino Parc iar în apropiere, Pestera Valea Cetății.
Pentru a urca la Cetatea Râșnov, aveți două opțiuni, una pe Valea Cetății, pe drumul care leagă Râșnovul de Poiana Brașov unde se parcheaza masina iar de acolo, trenulețul oferă acces rapid către varful dealului iar a doua variantă este din centrul orașului, de unde se poate lua funicularul. Trenulețul este optional, așa că cei care vor sa faca puțină mișcare sau pur și simplu doresc să descopere natura pe îndelete, pot urca pe jos.
Cetatea Râșnov este un ansamblu fortificat extrem de bine conservat, fiind amplasat pe un deal, cu vizibilitate din orice punct al orașului te-ai afla.
Prima mențiune documentară a cetății datează din anul 1335, iar în timp, în vremea invaziilor tătare din Tara Bârsei, cetatea puternic fortificată a rezistat năvălirilor, salvând viata locuitorilor care și-au găsit refugiul dincolo de zidurile groase ale acesteia.
Cetatea a fost construită de meșteri zidari din Râșnov, fiind realizată din cărămidă, piatră și mortar, cu fortificații și turnuri. Cetatea a suferit numeroase modificari de-a lungul anilor datorită asediilor prin care a trecut însă totuși aceasta încă mai pastreaza o parte din elementele arhitecturale inițiale. Înconjurată de ziduri, cu o formă neregulată datorită terenului accidentat pe care a fost ridicată, cetatea avea în componența sa două curți, una exterioară și una interioară. Accesul în cetate este cea mai veche parte, realizată doar piatră.
Curtea cetății gazduia locuințele care serveau drept adăpost în perioadele de atacuri, aici fiind și locul unde se păstrau depozitele de alimente. În vârful dealului a existat pe vremuri o școala și o capelă. Astăzi, în locul acestora mai sunt doar câteva ziduri.
Necesitatea apei i-a determinat pe locuitori să sape o fântână cu o adâncime de 146 m. Legendele spun că această fântană a fost săpată de către doi prizonieri turci, care au primit promisiunea că vor fi eliberați la finalizarea lucrării, promisiune care nu s-a intamplat, aceștia fiind uciși în cele din urmă. Conform documentelor însa, fântâna a fost realizată de către doi meșteri din Făgarăș.
De-a lungul anilor, Cetatea Râșnov a fost atacată în repetate rânduri de către turci însă ea a rezistat cu succes asediilor. În vremea răscoalelor curuților din perioada 1658-1661, Râșnovul a cunoscut cea mai neagră perioada. Mai târziu, în anul 1718, epidemia de ciuma a făcut peste 1000 de victime iar în același an, un incendiu a mistuit întregul oraș dar și cetatea. Cutremurul din 1802 a distrus și el o parte din turnurile cetății.


Ultimul rol de aparare l-a avut între 1848-1849, în vremea anilor revoluționari, curtea cetății fiind folosită ca loc de instruire a gărzilor naționale. După 1849, cetatea a fost lăsata în paragină.
Astăzi, vizitatorii pot avea ocazia să se plimbe dincolo de zidurile cetății și pot admira peisajele de deasupra orașului. Amplasarea sa este una fascinantă, în mijlocul naturii, iar în depărtare, Munții Bucegi ofera o imagine idilică întregului loc.
Prețul biletului de acces în cetate este 12 lei pentru adulți și 6 lei pentru copii.
Programul de vizitare: zilnic între 09:00 – 18:00 (program de iarnă)
Program trenuleț 09:00 – 18:20.
Preț trenuleț: 5 lei o călătorie dus-întors

Acasa

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect