La poalele munților Gutâi, strajuit de Creasta Cocoșului, se află ținutul cuprins de râurile Mara și Cosău, zonă care a fost declarată destinație de ecoturism. Aici, în cele 4 comune și 12 sate, tradițiile sunt înca vii iar oamenii locului de o seninătate aparte.
Ținutul Mara – Cosău – Creasta Cocoșului este zonă ideală pentru cei care își doresc să petreacă momente de relaxare în mijlocul naturii, pentru cei aflați în căutarea vieții liniștite de la sat.
Maramureșul este despre sate tradiționale, vechi biserici și case din lemn, mâncare locală pregătită din cele mai bune ingrediente, aer curat, natură, meșteșuguri și porturi populare.
Așadar, dacă ajungeți în zonă, nu trebuie să ratați:
Plimbarea pe colinele dintre sate, de unde imaginea asupra infinitului verde dar și a așezărilor ce par contopite cu natura, este ireal de frumoasă. De acolo, Creasta Cocoșului se arată semeață, asemenea unui străjer al întregului ținut. Odată cu răsăritul soarelui, natura se trezește la viață, iar pătura de flori multicolore îmbogățește vizual tot peisajul.
Satul Breb aflat la o distanță de doar 6 km de Ocna Șugatag este vizitat de turiștii români și străini deopotrivă. Breb este locul care i-a convins pe mulți să renunțe la viața agitată din oraș și să se mute aici, să trăiască o viață simplă. Poți petrece o zi întreagă pe ulițele satului, în căutarea celor mai frumoase gospodării, case tradiționale și porți sculptate în lemn.
Biserica Sfinții Arhangheli Mihai și Gavril din Breb este o biserica din lemn despre care se știe că a fost adusa din satul vecin Copăciș, între timp dispărut. Turnul păstreaza și acum elemente din vechea biserică, acesta fiind și cel mai vechi turn de lemn din România.
Tradiționalele porți din lemn sunt una din principalele atracții de pe străzile satelor maramureșene. Aceste opere de artă evindențiau în trecut, dar și acum, care este statutul social al deținătorului. Extrem de interesante sunt și simbolurile inscripționate, mai ales dacă întelegi însemnătatea acestora. Așadar, dacă ajungeți în zonă, o experiență inedită este vizitarea unui sculptor în lemn. O vizită în Breb nu este completă fără întâlnirea cu coconii satului, un grup de tineri implicați în promovarea patrimoniului local și a eco-turismului dar mai ales, iubitori ai tradițiilor și meșteșugurilor moștenite.
Creasta Cocoșului este o arie protejată, de interes national, ce se întinde pe o suprafață de 50 de hectare. Cel mai înalt punct este situat la 1450 m iar altitudinea medie este de 1200 m. Recomand o drumeție până în vârf, de unde imaginea asupra întregului ținut este spectaculoasă. Durata traseului este de 2 ore și jumatate iar gradul de dificultate este mediu.
În satul Sarbi aflat la 5 km de Ocna Șugatag se găsește Ansamblul de arhitectură tehnică populară unde sunt expuse instalații tehnice țărănești acționate de apă: vâltoarea, piua, batoza, moara și horincia. Acționate de apele râului Cosău, acestea sunt folosite de către locanicii din sat pentru spălarea și îndesarea țesăturilor din lână, măcinarea grânelor și prepararea băuturilor. Aici, se poate vizita și casa unui meșter popular specialist în realizarea clopurilor maramureșene. Prețul unui clop pornește de la 30 lei și poate ajunge până la 150 lei. Prețurile variază în funcție de materialul din care sunt realizate dar și de decorul aplicat pe acestea.
In Budești, biserica din lemn aflată în mijlocul satului este mândria întregii comunități. Aceasta a fost construită în anul 1643 și este înscrisă în patrimoniul UNESCO.