Ziua Culturii Naționale a fost marcată de un eveniment editorial de excepție, găzduit de Biblioteca ASTRA Sibiu.
Dan Nanu (coordonator), Cosmin Pal și Mihai Colibaba (editori) au lansat volumul Fragmentarium, o carte nu doar necesară, ci mai ales un indicator valid al unei interogații ofensive asupra temelor profunde ale istoriei neamului, cu conexiuni identitare directe cu Sibiul.
”Într-o serie de 10 culegeri de articole ce se constituie ca suplimente speciale ale ziarului Mesagerul de Sibiu (primul apare în numărul din 27 iulie – 2 august 2018, ultimul în numărul din 7 – 13 februarie 2020), evenimentele anilor 2018 și 2019 sunt prezentate publicului, într-o analiză atentă și adeseori critică, în același timp cu adânci implicații sentimentale, împletind, în măsura în care este posibil, patriotismul local și național, fără a rătăci însă pe cărările demagogiei generate de declamațiile patriotarde, așa de des folosite în universul politic contemporan”, declară Dan Nanu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Sibiu și coordonatorul lucrării.
Autorii aparțin mediului universitar, cultural, jurnalistic și administrativ al Sibiului, buni cunoscători ai domeniilor pe care și-au propus să le prezinte. Între editori, Cosmin Pal, redactor Sibiu 100%.
Cine sunt autorii
Autorii articolelor sunt, într-o rânduială cronologică, dr. Silviu Borș (la acea dată director al Bibliotecii Județene ASTRA din Sibiu), dr. Alexiu Tatu (la data publicării articolului, director al Serviciului Județean Sibiu al Arhivelor Naționale), dr. Toma-Cosmin Roman, custode al Muzeului Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Delia Voina, muzeograf la Muzeul Național Brukenthal Sibiu, lect. univ. dr. Victor-Daniel Crețu, lect. univ. dr. Radu Racovițan, conf. univ. dr. Valeria Șoroștinean (Departamentul de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă), prof. univ. dr. Eugen Străuțiu (Departamentul Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate), titulari la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Daniela Pavel (manager public în cadrul Instituției Prefectului – Județul Sibiu, la timpul respectiv), dr. Răzvan C. Pop (director al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor la data publicării articolului, Directorul Bibliotecii Județene ASTRA la acest moment), dr. Ovidiu Calborean, vicepreședinte al Ecomuzeului Regional Sibiu.
Temele abordate – care nu fac decât să deschidă o altă suită de subteme, ce ar merita dezvoltate – pornesc de la ”Sibiul la centenar” (Cosmin Pal, Mihai Colibaba, Dan Nanu, Silviu Borș), fac o radiografie a ”Guvernului de la Sibiu. 100 de ani de la înființarea Consiliului Dirigent” (Alexiu Tatu), aduc un ”Onor Armatei Române!” la 100 de ani de la intrarea armatei române în Sibiu (Toma Cosmin Roman și Valeria Soroștineanu), exprimă ”recunoștința pentru marele prieten al României”, Generalul Berthelot, la 100 de ani de la vizita acestuia la Sibiu (Toma Cosmin Roman, Delia Voinea, Valeria Soroștineanu) și, desigur, nu poate să nu menționeze prezența regelui Ferdinand la Sibiu, în articolul ”Sibiul și Monarhia în România Mare” (Daniel Crețu, Toma Cosmin Roman).
Nu e omis nici faptul că ”Sportul național s-a născut la Sibiu” (Răzvan Pop), cum nici ”Parlamentul Transilvaniei de la Sibiu” nu este un subiect ce putea fi trecut cu vederea de către Daniela Pavel.
”Patrimoniul la control”, un document prezentat în premieră națională (Cosmin Pal, Ovidiu Calborean), ”Pe urmele patroților” (Cosmin Pal, Radu Racovițan, Eugen Străuțiu, Florin Toader Fălămaș) și ”Sibiul și Iuliu Maniu” (Dan Nanu și Cosmin Pal) întregesc unitatea unui volum lipsit de anchiloză argumentativă, care aduce un plus de ”demnitate comportamentală” a istoricilor sibieni în raport cu evenimentele sau oamenii care ne-au jalonat existența.
Volumul a apărut sub egida Editurii Armanis a Bibliotecii ASTRA Sibiu și beneficiază de o grafică exemplară, generoasă în documente de epocă și imagini reprezentative.
Lansarea, la Biblioteca ASTRA
Lansarea volumului Fragmentarium s-a produs firesc, între prieteni, cu un potențial mobilizator al autorilor deloc neglijabil. Istorici sau pasionați de istorie, oameni de presă sau pur și simplu iubitori de carte bună au creat împreună un moment de excepție.
După discursul – articulat și agil – al lui Răzvan Pop (Managerul Bibliotecii ASTRA Sibiu), Dan Nanu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură a ”motivat” apariția acestei cărți: ”Prin înmănuncherea conținutului acestor suplimente într-o singură lucrare sperăm să oferim celor interesați o retrospectivă binevenită asupra manierei în care au fost tratate, asimilate sau reflectate ideile și faptele Unirii în mediul intelectual și popular al epocii, cu o privire specială asupra orașului Sibiu (cu Mărginimea sa), locul nostru de suflet, pandant cu interpretarea critică a istoriografiei actuale a acestor evenimente”.
Cosmin Pal (editor), a ținut să precizeze: ”Cartea redă atmosfera acelor ani ai Sibiului, 1918, 1919, 1920. Practic, poți să vezi ce s-a întâmplat în Sibiu în fiecare domeniu, fie administrație, fie politic, fie sportiv, fie economic. Într-o vreme când Sibiul găzduia Parlamentul, Guvernul Transilvaniei. Chiar vorbeam cu Dan Nanu și Mihai Colibaba, ce ar fi însemnat pentru noi să fim ziariști în acele vremuri? Sper că am făcut un lucru bun și dvoastră să apreciați sau nu lucrarea. Vă mulțumesc!”
Mihai Colibaba (editor) a adăugat: ”O carte care tălmăcește momente esențiale din istoria Sibiului este contribuția noastră la cultura cetății, de Ziua Culturii Naționale. Ideea proiectului editorial s-a născut în anul Centenarului Marii Uniri și a strâns în jurul celor trei co-autori numeroase personalități ale vieții culturale sibiene, datorită cărora, iată, am reușit să adunăm o serie de articole valoroase despre rolul Sibiului în construcția României moderne, mai întâi în paginile ziarului Mesagerul de Sibiu și acum în volumul editat de Biblioteca ASTRA. Mă bucur că strădania noastră este astăzi împlinită. Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest proiect – Cosmin Pal, Dan Nanu, Răzvan Pop, Ovidiu Calborean, Cosmin Roman, Alexiu Tatu, Stefan Keresztes, Delia Voina, Daniela Pavel, Silviu Borș, Sorin Stanislav, Ovidiu Scutelnicu – și publicului numeros care a ales să fie alături de noi în foaierul Bibliotecii”.
Fragmentarium e o carte care poate trage tușe relevante, coerente, pentru întreg. Iar dacă ea rămâne măcar un pretext pentru dezvoltarea unor alte teme sau subteme istorice ulterioare, autorii și-au atins menirea, aceea de a face din trecut temeluire pentru ce va să vină.