Într-una dintre puținele zile însorite ale acestei primăveri, am fost invitată să descopăr atelierul unui artist plastic. Mă așteptam să găsesc vopsele pe jos, pe pereți, pe uși, pensule revărsate. În schimb, am găsit un spațiu ordonat, luminos, presărat cu crose și mingi de golf. Mi-am dat seama că artistul modern are o altă viziune. Artistul pe care l-am vizitat se numește Alin Trif. Îl știam de când am aflat că se implicase în proiectul Street Art din Sibiu. Am vrut să aflu mai multe despre el și mare mi-a fost bucuria când am descoperit un om pasionat, care vrea să își lase amprenta asupra comunității din care face parte, să-și înmulțească talantul și să ofere și altora. Alături de logodnica sa, Claudia Jinariu, pune la cale proiecte interesante, sincretice, ea fiind o talentată violonistă și cântăreață.
Artistul peste hotare: „el rumano andalus” și încărcătura culturală a Spaniei
Atât Alin, cât și logodnica sa, au absolvit cursurile Liceului de Artă din Sibiu în 2005, respectiv 2006. Apoi, ca atâția alți tineri români talentați au ales drumul străinătății. Alin a urmat cursurile Facultății de Artă din Timișoara, iar de acolo, mai în vest, pașii l-au dus până în Spania. Înainte să obțină toate actele necesare pentru a studia, a lucrat într-un bar pe care a început să îl decoreze. În același timp, picta foarte mult și a reușit să aibă destul de repede prima sa expoziție din Spania. A început colaborarea cu primăria din Huelva și a devenit în scurt timp pictorul comunității. Era apreciat și respectat, și reprezenta comunitatea în alte expoziții sau în alte orașe. „Spania are o moștenire culturală mare. M-am bucurat să pot merge pe unde au mers Dali, Cervantes, Picasso, oameni care acolo au locuit. Aveam acolo și o poreclă, eram «el rumano andalus». Eram în Andalusia ca într-un fel de Transilvania.” Încărcătura culturală a Spaniei l-a inspirat permanent, a pășit pe unde au mers Dali, Cervantes, Picasso. A avut mai mult de 20 de expoziții și vernisaje în Spania, simțindu-se acolo ca acasă.
Expoziții în țară, dar și pe social-media
Cât a fost plecat a avut tot felul de joburi. Dar în tot acest timp și-a dezvoltat tehnica și a studiat. Dorul de casă l-a făcut să se întoarcă în România, iar de atunci s-a ocupat în principal doar de artă. A avut prima sa expoziție la București, iar în Sibiu la Noaptea Albă a Galeriilor. „De 12 ani fac pictură, pictură murală, design interior, exterior, tablouri, trofee de golf. Am un proiect în paralel Pasiune pentru Artă și golf. Tot ce vezi aici sunt lucrări care urmează a fi expuse sau oferite. Pot să spun că mă mândresc că domnul Klaus Iohannis are două lucrări dintre ale mele,” spune cu modestie Alin. Lucrările sale sunt cunoscute în întreaga lume, și la acest lucru contribuie și social media, unde își expune munca. Recent el a trimis un tablou în Ohio, asta pentru că un domn îi văzuse lucrarea pe Instagram.
„În ziua de azi să fii boem e foarte scump”
După ce mi-au povestit despre pasiunile lor, inevitabil am ajuns la problema financiară. Știam că terminase de curând pictura murală pe un restaurant din Sibiu, însă voiam să aflu cum reușește un artist să îmbine utilul cu plăcutul. Astfel, Alin a făcut anul trecut un curs de antreprenoriat și a conceput ideea de antreprenor artistic pentru a-și plăti taxele și impozitele. Ca oricare dintre noi, se gândește și la bani, și crede că prin multă muncă poți avea o carieră de artist. Mai mult, proiectele sale viitoare presupun investirea în tineri, în formarea artiștilor.
„Pentru viitorul meu proiect vreau să formez o echipă: vreau să organizez un concurs pentru tineri artiști, liceeni. Banii pe care i-aș câștiga i-aș investi în oameni. Îmi doresc ca tinerii să își dea seama la un moment dat că asta vrea să facă. Creionul stă la baza multor meserii. Un inginer, un designer, un tehnician dentar, toți trebuie să știe să mânuiască creionul și să se folosească de culori. Se poate câștiga din artă atâta vreme cât te focusezi pe ceea ce vrei. E foarte greu, sunt multe nopți nedormite. În ziua de azi să fii boem e foarte scump. Poți să te plimbi, dar trebuie și să trăiești și să te bucuri de viață. La urma urmei realizăm că toată viața e o luptă pentru un job, dar apoi ne dăm seama că nu am investit în pasiuni, în ceea ce ne face fericiți,” declară Alin.
Proiect social pentru comunitatea sibiană: decorarea centrului UCOS
Între pensulă și crosa de golf, Alin își cultivă pasiunile în Sibiu. Dar își dorește să își lase amprenta concepând proiecte pentru comunitatea sibiană prin implicarea generației tinere de artiști. Recent, a înființat alături de Claudia Asociația Recrearte Sibiu, prin care cei doi vor să își valorizeze ideile și să implice mai mulți oameni. Unul dintre cele mai importante proiecte este cel de la Fundația Un Copil O Speranță, prin care își propune să redecoreze spațiul.
„Lucrând cu copii cu dizabilități, cei de la UCOS nu se pot folosi de prea mult mobilier, pe holuri, în sala de mese. Și noi ne dorim ca acel loc să nu mai aibă doar niște pereți albi, să fie mai primitoare încăperile”, spune Alin. Acesta ar fi un proiect pilot după care ar putea decora mai multe instituții. Prin experiența ei cu vioara, voce, jocuri muzicale, educație muzicală, Claudia va anima evenimentele, singură sau cu formația. El speră că și alți artiști din Sibiu vor reacționa la acest proiect, cei de la Orașul Artiștilor sau Asociația Înfrumusețarea Orașului, de exemplu. De asemenea, și-ar dori ca alte asociații, companii și corporații să se implice în a duce la bun sfârșit acest proiect social.
„Ne punem sufletul pe tavă”
Cei doi nu se vor opri aici. Își doresc să investească în cultură, în educație artistică, în copii. Își doresc ca prin artă și golf să creeze o alternativă a tinerilor pentru internet. Ar vrea să fie niște „aplicații vii” pe care să le folosească tinerii, să-i ia din fața telefonului: „dacă vrei să te bucuri de vioară, apelezi la Claudia, iar la mine pentru artă și golf,” îmi spune Alin zâmbind.
Prin concursul prin care ar vrea să îl organizeze, Alin își va alcătui „o formație de pictori” cu care să pună în practică proiectele sale. În același timp, deși o fire sensibilă, Claudia vrea să coaguleze un band cu care să participe la diverse evenimente. Drumurile lor se intersectează profesional, iar parcursul e presărat de culori calde. Au multe idei, planuri și se bucură de viață și de cele mai mărunte lucruri. Sunt optimiști, fericiți, plini dragoste pentru artă și sunt conștienți că prin munca lor pot aduce un mare folos oamenilor. Iar acesta e doar începutul.
Citește și părerea lui Alin despre grafitti aici.