Acum citesti:
Vindecarea demonizaților din ținutul Gherghesenilor (Luca 8.26-39)
Intreg articolul 3 minute de lectura

Vindecarea demonizaților din ținutul Gherghesenilor (Luca 8.26-39)

Nici n-ar trebui să scriu un cuvânt despre Evanghelia aceasta. Jurnaliștii Țării au ajuns la concluzia că diavolul nu există, e din alt veac. Că apropierea oamenilor de moaște sau așezarea lor în apropierea Bisericii este un gest de prostie și mediocritate. Lor se alătură politicieni de pripas și intelectuali, cercetători din științe inexistente și oficianții noii culturi a nonsensului. Un cor imens care neagă existența diavolului. Cum numai diavolul știe să o facă, vorba lui Denis de Rougemont: prima minciună a diavolului este că el nu există. Agasați de prezența oamenilor la moaștele Sfintei Paraschiva nu se lasă deranjați de cozile de la casele de pariuri, care înghit dependenți de jocuri de noroc și promiscuitate. De acolo își iau banii de publicitate. Și din alcool și din incitarea la consum. Sunt loviți, asemeni nouă, de realitățile celor ce rușinează Biserica cu atitudinea lor dar nu spun nici un cuvânt despre cei dintre ei care batjocoresc jurnalismul, din contră și-i acceptă de șefi. Sunt siderați de hoți cu o singură condiție: să nu fie patronii lor de trust media. Nu am auzit niciun jurnalist român cerându-și scuze că a primit bani de salariu de la vreun patron care a furat Statul român ani de zile. Numai noi, ceilalți, suntem vinovați. Probabil că și merităm să ne simțim așa, de vreme ce nu am învățat să ne apărăm valorile. Uneori cu prețul stingerii televizorului ori neaccesării știrii de nimic. Dependența de minciună rămâne boală socială grea, dificil de biruit.

Sindromul Gherghesenilor. Scriptura, izvor de informație credibil, scrie că-l rugau dracii pe Hristos să nu le poruncească să meargă în adânc (Luca 8. 31). Orice formă de adâncire a gândului dăunează celor care se joacă de-a oamenii liberi de draci. De aceea primim numai informații de suprafață, creștem cu o cultură superficială și construim sisteme în care meditația ori cultura gândirii sunt interzise. Totul grabnic, soft, de suprafață, să dea bine. Reacția Gherghesenilor de atunci ca și a celor de acum: L-au rugat să Se ducă de la ei. E simplu să-L dai afară pe Hristos din spațiul minunilor Sale, să-l recompui pe diavol din indiferență. Când indiferența este dublată de cultura orgoliului care-și face din propria părere adevăr, deja sindromul Gherghesenilor se reactivează și devine viral. On line.

Suntem în plină dramă a urii naționale. De foarte mult timp se crește presiunea pe această neputință a noastră de a fi mai buni, mai înțelepți, mai atenți la celălalt, omul de lângă noi. Căutați binele și împliniți-l, creșteți în inimile voastre bucuria de a fi celuilalt praznic de împlinire în Hristos. Creșteți în inimile voastre adevărata libertate. De a-l recunoaște pe Mântuitorul și de a nu-i îngădui celuilalt să-și spună dumnezeu.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.