Connect with us

Cultura

Daniel Chelcea: “Ne bucurăm să putem numi organizarea FITS un succes“

Avatar

Publicat

pe

Festivalul Internațional de Teatru (FITS) nu a înregistrat niciun test covid pozitiv în cele 10 zile de spectacole.

Organizatorii FITS spun că după 10 zile de spectacole nu au înregistrat niciun test covid pozitiv și au scanat aproximativ 6000 de certificate digitale. Festivalul din acest an s-a desfășurat în condiții sanitare speciale, accesul publicului la evenimente fiind pe baza certificatului de vaccinare, a dovezii trecerii prin boală sau a unui test negative. În spațiile special amenajate au fost scanate și validate aproximativ 6.000 de certificate digitale.

PUBLICITATE

„Ne bucurăm să putem numi organizarea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu un succes! Accesul la evenimentele organizate în spații închise s-a efectuat în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, prin triaj epidemiologic, fiind puse la dispoziție 3 puncte de testare dedicate participanților la spectacolele FITS 2021. Cu toate acestea, nu a fost identificat nici un caz pozitiv în cele 3 spații de testare, ceea ce înseamnă că avem un public responsabil. Bineînțeles, accesul a fost posibil și pentru persoanele vaccinate complet împotriva SARS-CoV-2 sau cele vindecate după infectarea cu COVID-19. ”, a declarat Col. Dr. Daniel Chelcea, director executiv DSP Sibiu.

Chelcea îndeamnă pe această cale oamenii să se vaccineze în continuare într-un număr cât mai mare, pentru ca astfel de evenimente să poată avea loc mai des și în condiții de siguranță.

“Ne dorim să ajungem la un procent cât mai mare de populație imunizată, pentru ca astfel de evenimente frumoase să se poată desfășura mai des în județul nostru, în condiții de siguranță. Conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii noului coronavirus revine fiecăruia dintre noi, pentru a sprijini eforturile autorităților în lupta pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19”, a continuat acesta.

PUBLICITATE

În perioada 20.08.2021 – 29.08.2021 au fost scanate un număr total de 6.202 certificate (coduri QR), din care un număr total de 5.927 (95,57%) certificate valide și un număr de 275 (4,43%) coduri QR invalide (coduri QR eronate sau fără semnătură digitală valabilă). Din totalul certificatelor digitale COVID valide (5.927), a rezultat un număr de 5.849 (98,68%) de certificate tip vaccinare, 50 (0,84%) certificate de tip recuperare, 18 (0,30%) certificate de tip Test negativ PCR și 10 (0,17%) certificate de tip Test negativ rapid antigen.

De asemenea, Constantin Chiriac se arată încântat de cum au decurs aceste zile și de faptul că oamenii au respectat toate măsurile pe care organizatorii le-au solicitat.

„Faptul că a fost un impact atât de mare asupra publicului, faptul că a fost un entuziasm cu totul și cu totul aparte, dar că s-au respectat toate măsurile pe care le-am solicitat este o certitudine că frumosul, dialogul, creația, miracolul, fac bine omului. De asemenea, formula de a prezenta live spectacole este benefică, nu prezintă riscuri în condițiile respectării unor norme sanitare stricte, iar noi avem nevoie de această întâlnire. ”, a declarat Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu.

PUBLICITATE

Chiriac a mai vorbit la sfârșitul festivalului și despre cum a fost transformat Sibiul de tot ce înseamnă FITS. Chiar dacă organizarea festivalului a fost una pusă mereu sub semnul întrebării din cauza schimbărilor constante, Chiriac declară că a reușit să aducă lumină în acest oraș.

“Am reușit să aducem lumina în acest oraș, după o perioadă în care am fost închiși. Este cea mai mare bucurie pe care Festivalul de la Sibiu a putut să o facă. Am învățat împreună să fim cu picioarele pe pământ în așa fel încât să putem răspunde tuturor provocărilor prin care am trecut, găsind soluții. Primind iubirea pământului, cu posibilitatea de a mângâia stelele, ne dorim să luăm energia, lumina și puterea lor pentru a le pune în inimi și a construi împreună speranța”, a completat Chiriac.

Ediția din acest an a FITS a fost pe departe cea mai complexă ediție de până acum, cuprinzând peste 600 de evenimente cu peste 2000 de artiști din 38 de țări din întreaga lume. Totodată, această ediție a fost specială prin faptul că s-a desfășurat în trei dimensiuni: fizică, hibridă și online.

PUBLICITATE

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultura

„Bucătăria transilvăneană”: „Die Siebenbürgische Küche”, de Elise Fröhlich, a fost tradusă în limba română de editura Bibliotecii Județene Astra Sibiu

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Una dintre cele mai căutate și apreciate cărți de bucate, care cuprinde rețete tradiționale, originale din Transilvania, a fost tradusă și editată în limba română. „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich va fi lansată în Sibiu, pe 20 septembrie.

Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch” din Sibiu va găzdui pe 20 septembrie o importantă lansare de carte din domeniul culinar. Este vorba despre „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich, publicată de Editura Armanis a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în traducerea Ruxandrei Stănescu. Cartea este ediția în linba română a unei lucrări de o importanță semnificativă pentru gastronomia transilvăneană și, în mod particular, sibiană, ea fiind extrem de căutată de pasionații de bucătărie tradițională săsească și transilvană, cuprinzând rețete culinare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Cartea originală a apărut la 1897, cu numele „Die Siebenbürgische Küche: Ein Kochbuch für deutsche Frauen”, ea având un succes răsunător în rândul gospodinelor din Transilvania. Succesul a determinat o republicare, în 1910, într-o ediție revizuită, care se găsește în original și la Biblioteca Județeană Astra Sibiu.

cuprins bucataria transilvana original

Evenimentul de lansare va fi moderat de dr. Dan Nanu, cercetător la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în cadrul Centrului de Cercetări „Andrei Oțetea”, și se va desfășura în curtea interioară a Centrului de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Str. Mitropoliei, nr. 30.

Proiectul traducerii și publicării acestui volum a fost inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și coordonat de dr. Silviu Borș, directorul instituției. Evenimentul de prezentare a cărții va fi însoțit de o experiență culinară inedită susținută de Chef Marius Rafa, bucătarul de pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu. Vor fi gătite o serie de preparate inspirate de carte, înnobilate de Feteasca Regală din vechea metropolă de vin a Transilvaniei – Mediaș.

Apariția volumului „Bucătăria transilvăneană” este finanțată de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, parteneri fiind Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Tipografia Honterus și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

Afis eveniment Bucataria transilvaneana

CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Teatrul la sat ajunge în Marpod și Tălmăcel

Avatar

Publicat

pe

Joi, 16 septembrie, de la ora 12 în comuna Marpod și de la ora 15 în satul Tălmăcel, se va desfăşura proiectul cultural Teatru la sat, ediția a VI-a, organizat de Asociaţia ACT Sibiu.

Proiectul continuă, în acest an, cu spectacolul de teatru ,,Cei trei purceluși”, o poveste clasică, transpusă în scenă sub forma unei reprezentații interactive, cu actorii Alin Turcu, Andrei Drăgan, Cristian Iorda și Cătălin Haiducescu.

În cadrul proiectului, actorii vor susține de asemenea şi ateliere pentru elevii din aceste sate și comune incluse pe harta proiectului. Sesiuni de discuții în care copiii vor avea ocazia să înveţe, să discute, să interacţioneze atât cu actorii sibieni, cât şi între ei.

Ediţia din acest an, în contextul pandemiei Covid-19 va avea loc în aer liber, în curtea celor două școli gimnaziale din Marpod și Tălmăcel, unde vor participa elevii din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel. La spectacolul de teatru poate participa, de asemenea, întreaga comunitate locală. Se vor purta măşti de protecţie, păstrându-se, de asemenea, distanţa fizică şi toate regulile impuse de autorităţi.

Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu prin CNM Astra Sibiu, în parteneriat cu Primăria Marpod și Primăria Orașului Tălmaciu. Teatru la sat se adresează atât copiilor, cât și părinților din satele Marpod, Ilimbav și Tălmăcel.

Teatru la sat este un eveniment anual despre arta spectacolului pentru copii, al cărui scop este susţinerea şi promovarea educaţiei culturale în mediul rural.

CITEȘTE MAI MULT

Cultura

Astra Film continuă online

Publicitate

Publicat

pe

43 de titluri din selecția oficială pot fi vizionate online până în data de 19 septembrie

Iubitorii filmului care nu au apucat să vadă producțiile prezentate la Astra Film Festival, au ocazia să le vizioneze online, până în data de 19 septembrie 2021, ora 23:59. Vor fi disponibile 43 de titluri din selecția oficială, inlcusiv șapte dintre cele premiate la AFF2021. Publicul care a participat la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film Festival a avut parte de aproximativ 200 de evenimente culturale, iar filmele disponibile la AFF Online sunt printre cele mai apreciate de spectatori. Multe dintre ele au fost urmate de îndelungi discuții cu realizatorii acestora, ceea ce reprezintă o caracteristică importantă a festivalului Astra Film Sibiu.

Prețul pentru vizionarea unui film este 15 lei, iar abonamentul care permite vizionarea tuturor celor 43 de filme costă 150 de lei, adică mai puțin de 3,5 lei un film. Platforma AFF Online poate fi accesată doar de pe teritoriul României prin browserele Google Chrome, Mozilla Firefox și Microsoft Edge. Filmele pot fi vizualizate online ori de câte ori dorește utilizatorul care a achiziționat biletul sau abonamentul, până la finalul AFF Online 2021. Pentru detalii despre programul AFF Online și bilete accesați https://www.astrafilm.ro/ro/filme-online

Pentru noi este o mare bucurie să putem oferi acces la filmele festivalului și celor care nu au putut veni la Sibiu în binecuvântata săptămână în care proiecțiile au fost prezentate în aer liber sau în săli de cinema, în marea majoritate a cazurilor în premieră mondială sau națională”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival

Printre cele 43 de filme disponibile pe platforma AFF Online se află șapte dintre cele premiate de juriile secțiunilor competiționale, astfel: Noi împotriva noastră (regia Andra Tarara – Cel mai bun documentar, Secțiunea România, premiu oferit de HBO), Nanu Tudor (regia Olga Lucovnicova – Cea mai bună regie, Secțiunea România, premiu oferit de Institutul Cultural Român), Spioni de ocazie (regia Oana Giurgiu – Mențiune specială, Secțiunea România), Pentru confortul și siguranța dumneavoastră (regia Frédéric Mainçon – Mențiune specială, Secțiunea Voci emergente ale documentarului), Senza Latte (regia Lidia Ilie – Cel mai bun documentar, secțiunea DocSchool, premiu oferit de ICR), Și apoi se lasă seara (regia Maja Novaković – Cel mai bun regizor, Secțiunea DocSchool, premiul oferit de Cinelabs România), respectiv Unde luminoase (regia Samuel N. Schwarz – Mențiune specială, Secțiunea DocSchool).

Organizatorii precizează că nu este permisă înregistrarea sau descărcarea filmelor puse la diszpoziție pe platforma AFF Online. Pentru alte informații despre condițiile utilizării platformei AFF Online, consultați https://www.astrafilm.ro/ro/termeni-si-conditii

Lansat în 1993 ca proiect inovator în Europa Centrală și de Est, Astra Film Festival este un eveniment esențial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România, însumând o cultură și o istorie a cinematografiei documentare de zeci de ani.

Organizat de: Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film

Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Consulatul Republicii Federale Germania la Sibiu, Forumul Cultural Austriac, Uniunea Cineaștilor

Cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă   Astra Film Festival se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.  Sponsori: HBO, Cinelabs, Ursus, DPD România, NOD, Refresh

Parteneri media: TV5 Monde, Rock FM, Radio România Cultural, RFI România, Hotnews, News.ro, Newsweek, Spotmedia, Avantaje, Liternet, Cineuropa, Film New Europe, Movienews, All About Romanian Cinema, Films in frame, Turnul sfatului, Sibiu 100%, Tribuna, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, Capital cultural, Zile și nopți, Revista Transilvania, Hermanstaedter Zeitung

Partener de comunicare: PiArt Vision

CITEȘTE MAI MULT
PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE