fbpx
Connect with us

Educatie

De anul viitor se schimbă radical corectarea la evaluări

Avatar

Published

on

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi seara, la Digi 24, că îşi doreşte ca anul viitor la evaluările la clasa a II-a, a IV-a, a VI-a şi la Evaluarea Naţională să se aplice corectarea informatizată la nivel de item, urmând ca profesorii corectori să evalueze on-line.

“Dacă tot am introdus acest sistem apropiat de Bologna, cu acest barem fragmentat în care se punctează fiecare răspuns bun sau greşit din partea elevilor, următorul pas ar fi corectarea informatizată la nivel de item”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a afirmat că îşi doreşte “insistent” acest lucru.

“Există deja un pilot, sunt colegi cu iniţiativă, nu e o iniţiativă instituţionalizată a ministerului, ci o serie de colegi au demarat la nivelul evaluării în clasa a VI-a acest proiect pilot, evaluări la matematică – ştiinţe, cărora să le fie alocat câte un cod pe fiecare item şi să fie culese rezultatele pe fiecare item, în aşa fel încât am o imagine mult mai clară asupra a ce nu a mers şi ce a mers bine, pentru a putea vedea ce trebuie să faci pe viitor. Itemii au competenţe corespondente. În momentul în care analizăm pe fiecare item în parte, vezi că elevii sunt deficitari pe acele competenţe, ştii că trebuie să te concentrezi mai departe în procesul de îmbunătăţire a predării tocmai pe acele competenţe”, a explicat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că îşi doreşte ca la anul să se implementeze acest sistem la clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a şi la Evaluarea Naţională.

“Dacă tot vorbim de digitalizare la modul general şi ne pricepem toţi la digitalizare, eu am zis un lucru mărunt. Dacă pot să fac, tot e bine într-un an şi să pilotăm, nu am pretenţia să aplicăm şi la nivel de Bacalaureat. Şi în acel moment, chiar vom şti pe fiecare competenţă ce nu merge şi pe ce trebuie să insistăm”, a spus ministrul Educaţiei.

Fiecare dintre subiecte va avea propriul cod, iar lucrările vor fi scanate în faţa elevilor.

“Profesorii corectori vor putea să corecteze on-line, fără să se mai cunoască între ei. Deci elimini de tot subiectivismul. În momentul în care ai diferenţe mai mari de o jumătate de punct, e foarte simplu: softul semnalează că trebuie să intervină alţi doi corectori, pentru că între primul şi al doilea au fost diferenţe mai mari de o jumătate de punct. Dar e greu să ai diferenţe mai mari de o jumătate de punct dacă faci digital toată …”, a argumentat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a arătat că nu sunt atât de mari costurile legate de scanere, undeva la un milion de euro, în condiţiile în care în PNRR sunt disponibili, la capitolul Digitalizare, circa 1.130.000.000 de euro.

“Nu scanerul mă îngrijorează pe mine. (…). Sunt 7.000 de săli în 3.850 de centre de examen, cu 150 de euro, nu ştiu, un scaner, asta înseamnă un milion de euro. În PNRR avem pentru digitalizare 1.130.000.000. Vorbim că e mult un milion de euro? (…). Problema este să existe în fiecare şcoală un profesor competent care să poată să atribuie acel cod lucrării şi mai departe să ştie să scaneze”, a susţinut Cîmpeanu.

În opinia ministrului Educaţiei, principala problemă ar fi cea umană.

“Asta este principala problemă. Văzând modul în care au decurs lucrurile în fiecare zi de examen şi erorile, nu incidente majore, dar erori la care nici măcar nu m-aş fi putut gândi că s-ar putea întâmpla ca un coleg profesor să gândească în acel fel. (…). Am ajuns la concluzia că nu în toate şcolile există personal calificat să îţi facă aceste lucruri simple, să scaneze şi să atribuie un cod. (…). Realitatea ne-a arătat, prin incidentele semnalate, (…), că nu în toate şcolile există un profesor desemnat care să aibă competenţe digitale de nivel…”, a mai declarat ministrul Sorin Cîmpeanu. (AGERPRES)

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Educatie

Universitatea Babeș-Bolyai, restricții pentru studenții nevaccinați

Redactia Sibiu 100%

Published

on

Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat că din toamnă studenții pot participa fizic la cursuri numai dacă s-au vaccinat, prezintă un test Covid negativ sau au trecut prin boală. Pentru studenții care nu se încadrează în aceste categorii, fiecare facultate va veni cu soluții alternative. 

Decizia a fost adoptată joi de Senatul Universității, în urma discutării cu studenții a unei propuneri lansate de Consiliul de Administrație. Consiliului de Administrație al Universității, propunere formulată în urma consultărilor cu reprezentanții studenților.

Advertisement

Vor putea participa fizic la cursuri studenții care sunt vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2 şi au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, care prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore sau care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Potrivit deciziei UBB, studenții care nu se încadrează în aceste categorii vor avea posibilitatea de a participa la activitățile didactice online sau prin alte modalități alternative, în condițiile stabilite de fiecare facultate, conform profilului, specializării și resurselor disponibile, în timp ce examenele sunt gândite a fi organizate în regim clasic/standard, indiferent de modalitatea de studiu.

Aceeași decizie se aplică și pentru cazarea studenților în căminele universității.

Advertisement

Continue Reading

Educatie

Ministrul educației caută soluții pentru profesorii nevaccinați

Avatar

Published

on

Ministrul educației caută variante pentru profesorii care până acum nu s-au vaccinat. Cîmpeanu a explicat care sunt condițiile propuse în care aceștia vor putea participa la orele desfășurate în format fizic.

Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, încearcă să rezolve problema personalului din unitățile de învățământ care încă nu s-a vaccinat. Dacă pandemia va permite, din toamnă instituțiile de învățământ ar trebui să înceapă orele în format fizic. Ministrul subliniază că, în acest moment, 60% din personalul din învățământ este deja vaccinat, dar că se caută variante și pentru cei care nu au luat încă această decizie.

Advertisement

,,Acest proces trebuie să continue, pentru a putea garanta siguranță din perspectiva sanitară în școli. Facem cu toții tot ce putem mai bine și ce stă în dreptul nostru pentru a promova necesitatea vaccinării, pentru a putea avea garanția derulării școlii cu prezență fizică, pentru a nu mai înregistra alte pierderi decât cele pe care școala le-a suferit deja”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

În toată perioada pandemiei au circulat multe variante pentru personalul nevaccinat din școli, printre care neacceptarea lor la ore sau testarea acestora periodic. Ministrul Cîmpeanu spune că nu este adeptul obligativității vaccinării, dar a confirmat faptul că are discuții cu ministrul sănătății în acest sens.

,,Întotdeauna pledez pentru prezentarea de argumente, cu multă perseverență și cu competența asigurată de personalul medical, pentru că și aceia dintre colegii noștri care nu au înțeles încă importanța vaccinării pentru ei însiși și pentru întreg sistemul de educație să poată înțelege acest lucru. Nu sunt un adept al obligativității, dar avem aceste discuții cu Ministerul Sănătății. Vom vedea care sunt măsurile care se impun de comun acord între Ministerul Educaței și Ministerul Sănătății”, a completat acesta pentru Digi24.

Advertisement

În ceea ce privește testarea periodică a acestora, ministrul spune că dacă se va dovedi că este un proces avantajos, s-ar putea aplica.  

Advertisement
Continue Reading

Educatie

Peste 130 de contestaţii depuse de cadrele didactice care au susţinut Titularizarea

Avatar

Published

on

Profesorii sibieni nemulţumiţi de notele obţinute la examenul de Titularizare au depus 132 de contestaţii.

Miercuri, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu s-a finalizat etapa de depunere a contestațiilor la rezultatele obținute de candidații care au susținut examenul de Titularizare 2021. Notele obținute în urma soluționării acestor contestații sunt note finale, indiferent cu cât au fost mărite sau micșorate. Rezultatele finale se afișează la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu și pe site-ul www.titularizare.edu.ro, în data de 3 august.

Advertisement

Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7, iar pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), minimum nota 5. Mai puţin de jumătate dintre cadrele didactice înscrie la examenul de Titularizare în judeţul nostru au obţinut cel puţin nota 7.

Astfel, procentul notelor peste 7 obținute de candidații care au susținut proba scrisă este de 46,30%, ceea ce plasează judeţul nostru locul 10 la nivelul țării, însă este inferior în raport cu procentul consemnat în anul 2020 în judeţ, când 62% dintre candidaţii la Titularizare au reuşit să obţină peste 7. Doi candidați care au susţinut Titularizarea la limba germană modernă și limba și literatura română, pedagogia preșcolară și metodica desfășurării activităților instructiv-educative în grădinița de copii au obținut nota 10.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement

DELGAZ

Advertisement

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE