Connect with us

Educatie

„De un secol împreună”, un proiect al Școlii Gimnaziale Barcianu din Rășinari

Raluca Buduşan

Publicat

pe

Vineri, 23 noiembrie, la Școala Gimnazială „Sava Popovici Barcianu” din Rășinari a avut loc întâlnirea școlilor și instituțiilor partenere din cadrul Proiectului educațional interjudețean „De un secol împreună”. Evenimentul a cuprins o sesiune de comunicări, intitulată „Marea Unire și rolul comunităților locale”, programul artistic „Mândru că sunt român”, plantarea „Stejarului centenar”, care va rămâne peste veacuri și activitatea „Comori locale – punte peste ani”.

Sesiunea de comunicări a debutat cu emoţiile gazdei, directorul instituţiei, prof. Carmen Olteanu, urmată apoi de invitaţi: Primarul comunei Răşinari, Bucur Bogdan, directorii sau directorii adjuncţi ai şcolilor partenere, profesorii Maria Gabriela Dietrich, Giuseppe Bothar, Simona Todoran, directorul Casei Corpului Didactic Sibiu, prof. Alexandru Dumbravă şi locotenent colonel Adrian Teodorescu, reprezentând Academia Forţelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu.
„Directori, profesori, preoţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale, elevi ai şcolilor partenere, s-au implicat cu tot sufletul pentru ca toate momentele să ne rămână vii în memorie mult timp de acum înainte. Corul Liceului cu program sportiv din Alba Iulia, condus de prof. Ana-Maria Paşca, momentele de teatru, poezie şi proză de pe front ale elevilor Şcolii „Sava Popovici Barcianu” Răşinari, Corul Şcolii din Roşia, condus de prof. Anda Sircu Sima şi multe altele, au contribuit la marcarea acestei minunate zile de noiembrie. Momentele istorice, subliniate de minunaţi dascăli precum prof. Maria Gabriela Dietrich, prof. Cosmin Simtion, prof. Alexandru Dumbravă, prof. Daniela Mateica ne-au plimbat prin trecut, amintindu-ne că prezentul nu ar fi fost fără eroismul înaintaşilor noştri. Stejarul şi cufărul şi-au unit rădăcinile sub acelaşi pământ, trecutul şi viitorul s-au unit în prezentul nostru istoric, marcând cei 100 de ani de Românie unită”, spun organizatorii.
Proiectul „De un secol împreună” s-a desfăşurat în perioada septembrie – noiembrie 2018 şi a fost realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Sibiu, Casa Corpului Didactic Sibiu, Colegiul Naţional Unirea Focşani, Liceul Vocaţional de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch” Braşov, Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, Liceul Teoretic „Gustav Gundish” Cisnădie şi Şcoala Gimnazială Slimnic. Printre colaboratori se numără Primăria Comunei Răşinari, Ocolul Silvic Sibiu, Asociaţia ”Răşinari – confluenţe europene”, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu și Muzeul ASTRA Sibiu. Scopul proiectului a fost aniversarea a 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român.
”De un secol împreună nu este doar un proiect educațional, ci este parte din esența vieții: prietenie, zâmbete, munca în echipă și, mai presus de toate, bătăi de inimă, emoție în glas și-n suflete, pentru mândria de a fi român! Ziua de 23 noiembrie 2018 ne-a făcut să simțim toate emoțiile și bucuria de a fi împreună!” a spus prof. Ileana Dămean, membră a echipei de proiect a şcolii gazdă.
Prof. Alexandra Bega, membră a echipei de proiect, spune că „întregul proiect a fost gândit ca un omagiu adus făuitorilor Marii Uniri și înaintaşilor noștri, pe care avem datoria morală să îi cunoaștem, să îi redescoperim și să îi promovăm ca adevărate modele pentru societatea contemporană; ziua de azi va rămâne mereu în inimile noastre, drept ziua în care speranța și încrederea în noua generație au înflorit în inimile noastre.”
Prin activitățile derulate, care au inclus expoziții, cercetări, mese rotunde și excursii tematice, elevii au conștientizat rolul reprezentat de Marea Unire în dezvoltarea României moderne, şi-au îmbogăţit cultura generală, au dezvoltat sentimente patriotice, de mândrie şi respect pentru realizările înaintaşilor, pentru personalităţile care au contribuit la evoluţia spirituală a comunităţii şi ţării lor, oferind modele de comportament şi valori morale pe care elevii trebuie să le păstreze şi să le transmită generaţiilor următoare, manifestând atitudine pozitivă şi responsabilă, spirit civic şi patriotic.
„Comuna Răşinari, păstrătoare a valorilor umane şi culturale româneşti a fost participant activ prin reprezentanţii săi de marcă la procesul construirii României moderne, a edificării statului naţional şi al Marii Uniri la 1918, astfel că am considerat oportun ca acum, la sărbătorirea Centenarului, să aducem în memoria contemporaneităţii activitatea şi personalitatea unor mari români care şi-au închinat întreaga viaţa idealurilor româneşti. Doresc să adresez felicitări partenerilor de proiect, elevilor și profesorilor implicați, pentru efortul făcut ca ziua de 23 noiembrie să ne ramană în suflet pe vecie. Da, ziua de azi a fost una însorită pentru sufletele noastre. A fost ziua când am prezentat onorul celor care au contribuit la realizarea idealului românesc, Unirea cea Mare.”, a spus și spune directorul instituției, prof. Carmen Olteanu.
FB_IMG_1543052795442
FB_IMG_1543052797140
FB_IMG_1543052800698
FB_IMG_1543052814151
FB_IMG_1543052819047
FB_IMG_1543052822353
FB_IMG_1543053014613

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Educatie

ULBS, pe locul 5 al universităților din România, în clasamentul U-Multilink al Comisiei Europene

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu este pe locul 5 în România, în clasamentul celor mai performante universități din lume, U-Multirank, elaborat de Comisia Europeană împreună cu un consorțiu de organizații și instituții de educație.

Clasamentul U-Multirank realizat de Comisia Europeană pentru a stabili cele mai performante universități din Europa din punct de vedere al „colaborării cu ecosistemul local și peste hotare”. Mai exact, este vorba despre cât de bine performează universitățile cu ajutorul relației cu alte instituții, afaceri, industrii, guverne, instituții regionale și internaționale, în raport cu alte universități care nu sunt concentrate pe cooperare.

Datele analizate cuprind aproximativ 2.000 de universități din 96 de țări, cu ajutorul a cinci categorii de indicatori: predare și învățare, cercetare, transfer de cunoștințe, orientare internațională și implicare regională. Calficativele primite sunt de la A la E (cel mai slab).

PUBLICITATE

România este prezentă în clasamentul din acest an, a opta ediție a acestuia, cu 34 de universități și institute politehnice. Pe primul loc se află din nou Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad cu 11 calificative maxime, în urcare față de anul trecut, fiind urmată de Academia de Studii Economice București, Universitatea de Medicină “George Emil Palade” din Târgu Mureș, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași și Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, cu câte 7 calificative A.

Cele mai performante univesrități din UE, după aceste criterii, sunt Centrale Nantes, din Franța (cu 19 calificative maxime), Aalto University (Finlanda), Eindhoven Unversity of Technology (Olanda), Univesrity of Antwerp (Belgia), toate cu 18 calificative maxime, și Ghent University (Belgia) cu 17 calificative maxime.

Sistemul de clasificare U-Multilink permite studenților și celor interesați să compare diferite universități din Europa și din lume după indici, în funcție de specializarea dorită.

ULBS aptitudini
indicatori universitati 2
indicatori top uiniversitati

 

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT

Educatie

Studenții ULBS și ai Academiei Forțelor Terestre din Sibiu încep anul universitar în Piața Mare

Andra Marinescu

Publicat

pe

Studenții din Sibiu iau startul noului an universitar, din nou, în centrul orașului. Universitatea „Lucian Blaga” și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu celebrează, împreună, deschiderea anului academic 2021-2022, luni, 27 septembrie, de la ora 14, în Piața Mare.

E lege ca, de câțiva ani încoace, ULBS să își adune studenții în inima Sibiului pentru a sărbători, alături de cei de la Academia Forțelor Terestre, debutul unui nou an academic.
Studenții, părinții, cadrele didactice și reprezentanți ai autorităților locale și județene vor spune „Prezent” în Piața Mare, luni, când o nouă „Toamnă studențească” va debuta.
Împreună, vor cânta imnul studențesc „Gaudeamus, Igitur!” și vor asculta îndemnurile conducerii celor două unități de învățământ.
Festivitatea va cuprinde și momente artistice, Filarmonica de Stat Sibiu având în program un scurt concert ce face parte din proiectul “Rock the Symphony”.

PUBLICITATE

Cursurile, reluate față în față

ULBS a aprobat, recent, Planul de măsuri pentru desfășurarea noului an universitar, ce prevede, în primul rând, reluarea cursurilor fizice.
Potrivit documentului, activitățile didactice (activități de predare, seminar, lucrări practice și de laborator, îndrumare de proiecte de an, îndrumare pentru elaborarea de lucrări de licență, de disertație, teze de doctorat, activități de evaluare și susținere publică a tezelor de doctorat și alte activități didactice practice și de cercetare științifică înscrise în planurile de învățământ) se vor desfășura prin participarea fizică, conform programului de desfășurare a acestora, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 1mp/student. În schimb, în situația în care nu se poate asigura suprafața minimă de 1mp/student, se va asigura distanțarea, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului.
„Prin excepție, în situația în care infrastructura și resursele disponibile nu permit desfășurarea activităților didactice de curs prin participarea fizică cu formații de studiu mai mari de 80 studenți, conducerile facultăților vor solicita fundamentat Consiliului de Administrație desfășurarea activității în sistem online”, arată documentul aprobat de ULBS.

COVID scade numărul de locuri în căminele studențești

PUBLICITATE

Anul acesta, în căminele studențești sunt mai puține locuri de cazare decât în anii anteriori, din cauza COVID-19 și pentru a se respecta distanțarea socială. În plus, Căminul 7 nu mai poate primi studenți, pentru că intră în reabilitare.
În total, în acest an academic, căminele studențești pot găzdui aproape 1.400 de tineri (față de aproape 2.000, cum erau în anii anteriorii), iar în fiecare unitate de cazare va fi amenajată o cameră neocupată, cu acces direct la baie, pentru izolarea eventualilor contacți COVID.
Conducerea ULBS a transmis că, pe cât posibil, în aceeași cameră vor fi studenți din aceeași serie și același an de studiu, cu respectarea distanțării fizice de cel puțin un metru între paturi. De asemenea, instituția recomandă cazarea în aceeași cameră a studenților care au urmat schema completă sau parțială de vaccinare.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Educatie

Crește numărul cazurilor de COVID în școli. Încă 323 de elevi intră în online

Andra Marinescu

Publicat

pe

14 elevi și două cadre didactice au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, în județul Sibiu. Printre cazurile confirmate se numără încă un elev de la Colegiul Național “Octavian Goga” din Sibiu – după ce ieri au fost depistați doi școlari – ,precum și elevi de la Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu”, școlile gimnaziale “I. L. Caragiale”, “Nicolae Iorga” și “Radu Selejan”.

Potrivit prof. Monica Munteanu, șeful Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, începând de astăzi, 323 de elevi vor învăța de acasă, din cauza COVID, pentru următoarele 14 zile.
În unitățile de învățământ din județ, în ultimele 24 de ore, au fost confirmate 16 cazuri de coronavirus, după cum urmează: Colegiul Național ”Octavian Goga” Sibiu, clasa a XII-a E – elev confirmat pozitiv (30 elevi vor desfășura orele în sistem online); Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” Sibiu, clasa a IX-a I – elev confirmat pozitiv (26 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială ”Ion Luca Caragiale” Sibiu, clasa a VI-a B – elev confirmat pozitiv (28 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga” Sibiu, clasa a V-a C – elev confirmat pozitiv (27 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială ”Radu Selejan” Sibiu, clasa a II-a B, elev confirmat pozitiv (30 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Nr. 13 Sibiu, clasa a V-a A – elev confirmat pozitiv (29 elevi vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Nr. 13 Sibiu, clasa a VIII-a B – elev confirmat pozitiv (27 elevi vor desfășura orele în sistem online); Grădinița cu Program Prelungit ”Pinocchio” Mediaș, grupa mijlocie germană – preșcolar confirmat pozitiv (24 preșcolari vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Mediaș, clasa a III-a B – elev confirmat pozitiv (20 elevi vor desfășura orele în sistem online); Liceul Teoretic ”Stephan Ludwig Roth” Mediaș, clasa a XII-a C – elev confirmat pozitiv (17 elevi vor desfășura orele în sistem online); Colegiul ”Școala Națională de Gaz” Mediaș, clasa a X-a Tehnician în activități economice – elev confirmat pozitiv (29 elevi vor desfășura orele în sistem online); Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 Copșa Mică, grupa limba română – preșcolar confirmat pozitiv (13 preșcolari vor desfășura orele în sistem online); Școala Gimnazială Blăjel, clasa a VIII-a – elev confirmat pozitiv (12 elevi vor desfășura orele în sistem online); Liceul Tehnologic ”Independența” Sibiu, clasa a XII-a A Seral – elev confirmat pozitiv (cursurile nu se suspendă); Centrul Școlar de Educație Incluzivă, clasa a VII-a – cadru didactic confirmat pozitiv (11 elevi vor desfășura orele în sistem online); Centrul Școlar de Educație Incluzivă Turnu Roșu – cadru didactic confirmat pozitiv (orele nu se suspendă);

PUBLICITATE

Inspectoratul Școlar Județean Sibiu anunță că, de la începtul noului an școlar, nu mai puțin de 30 de profesori și 66 de elevi au fost depistați cu coronavirus.
De astăzi, în județul Sibiu, sunt 1.593 de elevi (2.35% din totalul acestora) ce vor desfășura ore în sistem online.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE