Acum citesti:
Voluntariat, medicină și baschet la 10 ani
Intreg articolul 6 minute de lectura

Voluntariat, medicină și baschet la 10 ani

La prima vedere, Iustin și Ina Marți sunt doi copii la fel ca oricare alții. Au zece ani, sunt elevi în clasa a III-a la Colegiul Național Pedagogic Sibiu și sunt gemeni. Inițial mi-a atras atenția Iustin. Am văzut pe un site de socializare o fotografie cu el îmbrăcat în uniforma celor de la Ambulanță, iar în comentariul fotografiei scria așa: „La mulți ani minunați și fericiți celui mai tânăr voluntar din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Sibiu, Iustin Marți și surioarei sale, Inna! Sunteți niște copii de nota 10”. Când citești că un copil de 10 ani este voluntar la Ambulanță este aproape imposibil să nu te întrebi în ce fel ar putea fi voluntar, cât poate înțelege un copil de 10 ani din serviciul de urgență, ce fel de copil este? Ei bine, eu m-am întrebat și mi-am dorit să-l cunosc pe Iustin și implicit pe surioara lui, pe al cărei tort aniversar apărea o minge și un coș de baschet.

 Așa am aflat că băiatul este deja un chirurg renumit printre ursuleții surioarei lui, pe care are voie să-i opereze alături de cea mai bună prietenă a lui, Ruxi, care vrea să devină „medic de maternitate”, iar Ina tocmai va fi legitimată la echipa de baschet a Clubului Sportiv Școlar, antrenată de Călin Anton.

Deși Ina și Iustin sunt gemeni, ei nu sunt identici. Fata s-a născut cu cinci minute mai devreme, așa că „ea e șefa”, după cum povestește mama lor. Până și caracterele lor sunt ca apa și uleiul. Dacă Iustin este extrem de calculat, un filozof înnăscut și un meticulos prudent, Inna este exuberantă, plină de viață, iubitoare de sport și hotărâtă în deciziile pe care le ia cu ușurință. Ceea ce-i face, însă, speciali pe acești copii este caracterul lor și puterea, ca la 10 ani să știe amândoi cu exactitate ce-și doresc în viață.

Va fi un medic povestitor

Iustin a fost atras de mic copil de tot ceea ce înseamnă medicina de urgență. Băiatul povestește cu entuziasm că la început a fost fascinat de sirene. Apoi a vrut să se facă pompier, asta până a descoperit medicina. Acum își dorește să devină medic chirurg și nimic nu pare să-l poată opri. La cei 10 anișori ai săi este voluntar în cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Sibiu. Întreg personalul l-a primit cu brațele deschise, i-au dat echipament și îl așteaptă de fiecare dată când poate veni. Mama lui povestește că inițial a fost înscris ca voluntar la Crucea Roșie. Nu avea opt ani împliniți. Acesta a fost și motivul pentru care nu a mai putut continua. Activitățile din cadrul Crucii Roșii nu se pliau vârstei lui. Așa că, de anul trecut, din vacanța de vară a ajuns să facă voluntariat în cadrul Abulanței.

„Merg acolo ori de câte ori am ocazia și îmi place la nebunie. Când am ajuns prima dată am spus cu voce tare că am fost adus în Paradis. Am văzut și cunoscut toate mașinile de ambulanță, știu cum se numesc, ce au înăuntru, am făcut cursuri de prim ajutor, apoi am arătat și la alții”, povestește Iustin. Asimilează cu nesaț fiecare informație pe care colegii săi de la Ambulanță i-o oferă și își dorește nespus să poate merge la un caz. Ar fi ca un vis împlinit.

„Nu mă interesează pe ce mașină merg, doar să ajung la un caz. Îmi place când îi văd pe medicii de acolo cum reacționează când merg la un caz. Îmi place că merg să salveze vieți”, spune cu patos Iustin. Chiar dacă spune că se simte pregătit din toate punctele de vedere pentru acest pas, băiatul va trebui să mai aștepte până împlinește vârsta de 16 ani, atunci când, cu o procură semnată de unul dintre părinți va putea merge la un caz.

Pe lângă medicină, băiatului îi place la fel de mult să povestească. Ba chiar și scrie poveștile pe hârtie. Muzeul Brukenthal l-a premiat pentru una dintre ele, cu tematică despre baron, ce-i drept, dar a fost cea mai bună poveste dintre toate. În rest, îi place să cânte la chitară și să o păcălească pe Ina să se joace cu el de-a doctorul. Fata acceptă, însă doar dacă joacă și Iustin baschet cu ea.

 Micuța mare baschetbalistă

La fel ca fratele ei, Ina a fost pasionată de tot ce înseamnă sport încă de mică. Adoră să se dea cu placa, să mergă pe schiuri, are înclinații către extrem, dar rămâne mereu prudentă. O perioadă a făcut karate, unde are centura albastră și câteva medalii. A început, însă, nebunia asta cu baschetul, sport de care micuța noastră este de-a dreptul cucerită.

„Dacă firea ei este una sportivă, are în jurul ei mai mulți băieți. Așa a și început să joace baschet. Acum are o minge de burete cu care are voie să meargă la școală și să se joace și nu se dezlipește de ea. La CSȘ urmează să fie legitimată, fiindcă tocmai a împlinit 10 ani și se antrenează cu fete mai mari decât ea. Antrenorul spune că este un talent ce nu trebuie pierdut”, povestește cu mândrie mama ei.

Pe lângă sport, Ina iubește și matematica, își dorește să ajungă să joace la Echipa Națională de Baschet și se declară fan Tylers Laser și Chris Cooper de la CSU Sibiu.

Sunt conștientă că nimeni nu poate spune cu certitudine în ce măsură reușim să ne împlinim visele, dar când vezi la cei doi copii atâta determinare, nu ai cum să nu prevezi viitorul. Vă spun sincer, eu una deja mi-am făcut programare la Iustin și rezervare la meciurile Inei.

 

23439483_1621743051222461_1777944043_n
23484647_1621743114555788_1214583112_o
IMG_6249
IMG_6251
IMG_6256
Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.