fbpx
Acum citesti:
Luminița Cuna, românca amazoană
Intreg articolul 6 minute de lectura

Luminița Cuna, românca amazoană

Acum, când ne despart mai puțin de două săptămâni de Crăciun, am decis să scriu o poveste despre zile calde, dintr-un loc aflat foarte, foarte departe de România… în Amazon. Este povestea Luminiței Cuna, o româncă plecată cu o bursă pentru facultate în America și rămasă acolo, care a decis să trăiască mai bine de 10 ani printre aborigeni. A scris apoi „Desculță în Amazon”, o carte pe care urmează să o lanseze, în luna decembriel la Cluj, Sibiu și Cugir. Este o poveste despre voință, determinare și despre magia de a ajunge să-ți trăiești visele. Parcă se leagă oarecum cu spiritul sărbătorilor ce urmează, nu? Mai frumos este că Luminița a decis ca într-o carte ce urmează să apară în marile librării, să împărtășească și românilor experiența ei, să le descopere o lume pe care au văzut-o doar la televizor, într-o carte ce urmează să apară în marile librării.

Luminița Cuna s-a născut la Cluj. Universitatea a făcut-o în State (dublă specialitate în economie internațională și franceză), unde a ajuns cu o bursă, imediat după terminarea liceului. A urmat apoi un Masterat la University of London (Master of Science în dezvoltare durabilă și gestiunea mediului ambient). A ales această specializare pentru că la momentul respectiv deja călătorea de ani buni în Amazon.
„Făcusem cunoștință cu problemele mari cu care se confrunta pădurea și locuitorii ei – defrișări masive, poluare din cauza industriilor extractive și doream să înțeleg cum se iau deciziile la nivel global în politică și economie, care afectează soarta Amazonului și a locuitorilor ei”, spune Luminița.
Interesul deosebit pentru natură l-a avut încă din copilărie, iar pădurea amazoniană o fascina de-a dreptul. Se imagina de multe ori cum înaintează prin desișurile verzi și misterioase în care puteau fi tot felul de animale sau chiar băștinași. Așa a început visul. Odată ajunsă în America, Luminița a rămas să locuiască acolo. Vine acasă, în România, o dată pe an. 10 ani a călătorit prin Amazon, a văzut multe și a trăit și mai multe. Așa a decis să scrie o carte în care să prezinte frumusețea visului ei.
„În călătoriile mele am adunat multe povești interesante, inedite, despre o lume necunoscută celor de acasă, o lume incredibilă, un fel de alt univers ascuns pe planeta noastră. Și așa, la un moment dat, mi-am spus că este important să împărtășesc aceste povești cu cât mai mulți oameni. Să nu se piardă. Să afle cât mai mulți oameni cum este Amazonul, cum trăiesc oamenii de acolo, de ce este important acest imens ecosistem pentru fiecare dintre noi, și așa poate le va păsa mai multora de indigenii și junglele de pe continentul sudamerican. Când am călcat pentru prima dată în junglă, a fost un moment special. Mi se împlinea un vis din copilarie. Este minunat să ajungi să ți se îndeplinească un vis, mai ales că, pe când eram mică mi se părea irealizabil. Speciale au fost și momentele în care am simtit că se stabilește o legătură cu băștinașii dincolo de relația vizitator-vizitat, o legătură pur umană, la nivel sufletesc sau când am râs în hohote cu indigenii. Mi-am dat seama că avem acelați simț al umorului. Un hohot de râs, împărtășit, rupe multe bariere culturale.”, povestește Luminița.

„Desculță în Amazon”, prima carte scrisă

Experiența aceasta de a scrie o carte a fost fascinantă pentru fata din Cluj, „rătăcită” în America. A petrecut ore și zile în șir în care singura companie îi erau calculatorul, jurnalele și pozele făcute. Și-a retrăit aventurile s-a teleportat mental pe potecile și râurile străbătute, în comunitățile în care a locuit. În momentele în care simțea că se izolează complet, a scris prin cafenele.
„Amazonul este foarte divers cultural. Adăpostește în jur de 400 de popoare indigene, fiecare cu limba lui, cu istoria, cu tradițiile lui. Popoarele indigene sunt tot așa de diferite între ele ca și națiunile europene de exemplu. Oamenii care trăiesc în Amazon m-au fascinat cu modul în care s-au adaptat perfect la mediul dur în care locuiesc. Pădurea Amazoniană este foarte darnică. Ea oferă totul pentru supraviețuire: adăpost, hrană, medicamente, însă totul se obține cu mult efort și nu fără pericole. Cultura și tradițiile, viața de zi cu zi sunt strâns legate de pădurea în care locuiesc, de ritmurile naturii. Pentru indigeni nu există diferență între lumea reală și cea spirituală. Sunt două realități care se suprapun, care coexistă.
În ciuda diferențelor culturale mari, dacă ești capabil să pui deoparte stereotipurile și prejudecățile societății în care trăiești, descoperi că, la urma urmei, suntem toți la fel”, povestește Luminița Cuna. Călătoria ei prin Amazon și timpul petrecut cu băștinașii au fost satisfacerea curiozității ei imense din copilărie, un imbold spre aventură, o dorință de cunoaștere, de înțelegere a unei lumi complet străine ei, a fost practic împlinirea unui vis. Și l-a găsit de zeci de ori mai frumos și mai fascinant decât și l-a imaginat.
„M-am dus acolo să trăiesc cu intensitate maximă. Ani de zile nici nu m-am gândit să scriu o carte. Am ținut pur și simplu un jurnal al călătoriilor, așa, să nu uit momentele interesante, că au fost foarte multe, să nu uit povești, detalii, nume de plante sau obiceiuri întâlnite”, mai spune Luminița.

În 20 decembrie cartea va fi lansată la Sibiu Luminița

Cuna a trăit atât de intens experiența aventurii în Amazon, încât nu poate vorbi despre momente grele sau de
teamă. Ea spune că, probabil, nu le-a perceput. I-a plăcut atât de mult să exploreze încât și-a înfrânat orice gând negru.
„Teama te împiedică să-ți îndeplinești visele”, spune ea.
Cartea „Desculță pe Amazon” va fi lansată pe 19 decembrie la Cluj, pe 20 decembrie la Sibiu de la ora 17:00, la librăria Erasmus, strada Mitropoliei, nr. 30 și pe 21 decembrie la Cugir. Va fi prima parte a unui turneu de lansare. Luminița vine o dată pe an acasă, în România, iar timpul este scurt, de aceea va face un turneu de lansare în câteva etape. De ce este și Sibiul pe harta lansării acestei cărți?
„Pentru că este un oraș important pe scena culturală românească, cu o viață culturală vibrantă. Știu că voi avea discuții interesante cu sibienii despre viața în Amazon, și știu că i-ar interesa subiecte mai deosebite ca cel al cărții mele”, ne transmite Luminița.
1970582_10152047121999825_1587631717_n
cu Minta
Luminita Cuna
raul curaray
Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.