1.2 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

Interviu Andreea Dragoman, cea mai bună jucătoare de tenis de masă din Europa: Peste 5 ani sper să fiu într-o altă țară, să joc pentru un club de afară

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Turnee după turnee în cele mai importante ţări ale Europei, meciuri împotriva jucătorilor de top ale vechiului continent şi de pe întreg globul pământesc, rezultate frumoase şi realizări nemaipomenite, eşecuri neaşteptate, probleme de sănătate şi o muncă titanică de-a lungul anilor pentru a atinge performanța în disciplina pe care o practică. Toate astea fac parte din viaţa unui sportiv de mare clasă – Andreea Dragoman, actualmente cel mai bun sportiv al judeţului nostru. Jucătoare de tenis de masă a căror rezultate şi performanţe obţinute de-a lungul ultimilor ani au adus-o să fie cea mai bună competitoare din toată Europa la categoria sa de vârstă, cadete. Confirmarea a acestui fapt a venit în această lună, după actualizarea clasamentului pe luna noiembrie (foto) de către European Tennis Table Union,clasament unde medieşanca ocupă prima poziție. Poate mulţi nu înţeleg încă ce înseamnă acest lucru sau nu îi dau prea mare importanţă, însă trebuie să se țină cont de faptul că Andreea Dragoman evoluează pentru CS Romgaz Mediaş, club de pe Târnava Mare, care are în acest moment 10 fete în total. Mult mai puţin faţă de cele mai importante oraşe din ţara noastră şi cu atât mai puţine faţă de principalele forţe ale Europei în tenis de masă : Rusia, Suedia, Germania, Franţa sau Belgia, țări unde există un sistem foarte bun încă de la cele mai mici vârste şi investiţii uriaşe din punct de vedere financiar. Fonduri colosale față de ceea ce oferă în acest moment România sportivilor, şi cu atât mai mult Mediaşul. În consecinţă, faptul că Andreea Dragoman este pe primul loc este o reuşită magnifică. Realizare care spune foarte mult şi despre munca extraordinară care se depune la clubul său, despre dedicarea Andreei pentru acest sport şi despre valoarea antrenorului său, Gheorghe Vaida, tehnician care are un merit deosebit pentru performanţele obţinute de Andreea de-a lungul anilor. Andreea s-a născut în data de 18 august 2000, are un frate mai mare şi este elevă la Liceul Teoretic „Axente Sever” din Mediaş, profilul Științe sociale. Pentru cea mai bună jucătoare de tenis de masă pe plan naţional şi european urmează pregătirea pentru Campionatul Mondial de juniori (Franţa, 29 noiembrie-6 decembrie).
Ce înseamnă pentru tine să fii cea mai bună jucătoare din Europa la tenis de masă?
Faptul ca sunt prima în Europa este un sentiment plăcut și satisfacția este mare, dar asta ma obligă la mult mai multă muncă.
La ce vârstă ai început practicarea sportului?
Tenisul de masă am început să îl practic de când aveam 6 ani jumate, încă eram la grădiniță.
Cine te-a inspirat atunci când ai optat pentru acest tip de sport, ce modele ai avut?

 Nu pot să zic că m-a îndrumat cineva spre acest sport, doarece am început acest sport dintr-o întâmplare. Nu știam nimic despre tenisul de masă atunci când domnul antrenor m-a invitat la selecție.
La ce a trebuit să renunți în drumul spre performanță?
Înca de când am început a trebuit să renunț la foarte multe lucruri pentru a face performanță. Obișnuiam mereu să mă duc la bunici în weekend, iar de când am început tenisul, antrenorul mi-a spus că dacă vreau să fac performanță trebuie să fac antrenament și în weekend. Am renunțat de multe ori la prieteni pentru a face antremanent, chiar și la familie uneori. Practic, am renunțat la copilărie.

Cum reușești să îmbini școala, antrenamentele și turneele ?

Îmi este greu să combin sportul cu școala, deoarece nu pot să le fac pe amândouă la fel de bine. Lipsesc mult de la școală, deoarece am multe concursuri și cantonamente, iar când mă întorc trebuie să îmi recuperez lecțiile și să iau note. Majoritatea profesorilor mă înțeleg și cred că aceste este un mare avantaj.
Ai regretat vreun moment faptul că nu ai la fel de mult timp la dispoziție, comparativ cu colegii tăi de școală?
Când eram mai mică, și eu îmi doream să mă duc la zilele de naștere ale colegilor sau în diverse excursii, dar nu puteam pentru că mereu aveam antrenamente sau competiții. Acum nu regret chiar deloc, pentru că satisfacția este mult mai mare acum, când am reușit să ajung unde mi-am dorit.
Care au fost cele mai bune sfaturi pe care le-ai primit de-a lungul timpului?
În tot acest timp, antrenorul a știut mereu ce sfaturi să îmi dea pentru fiecare meci în parte. Fiind plecată mult timp, am avut ocazia să mă întâlnesc cu jucători de mare performanță de la care am primit foarte multe sfaturi în legătură cu tenisul de masă și despre viață. În Egipt am avut ocazia să întâlnesc un mare fost jucător de performanță din Suedia și mi-a spus că orice ar fi, într-un meci să nu cedez și să lupt pâna la ultimul punct. 

Ce consideri că ai moștenit de la mama ta ? Dar de la tatăl tău?

De la mama, moștenesc ambiția și seriozitatea, iar de la tata, calmul și punctualitatea.
Cum ai reușit să îți menții vie motivația pentru continuarea activității sportive, atunci când ai avut eșecuri?
„Eșecurile sunt doar niște lecții spre drumul succesului”. După fiecare înfrângere, m-am ambiționat și mai mult la antrenamente și, cu ajutorul domnului antrenor, am analizat greșelile și le-am corectat.
Ce crezi că te-a ajutat pe tine să ajungi cea mai bună tenismenă din Europa la categoria ta de vârstă, în condițiile în care ai devansat sportive din state mult mai puternice decât România, care realmente își răsplătesc sportivii, considerați mândrie națională?
M-au ajutat foarte mult orele de antrenamente, sprijinul domnului antrenor și al familiei.
Unde ți-ai dori să ajungi peste 5 ani, peste 10 ani și peste 20 de ani?
Peste 5 ani sper să fiu într-o altă țară, să joc pentru un club de afară, deoarece în țară nu se recunosc meritele. Iar în continuare, sper să mă pot menține în sport cât mai mult.
Ce alte pasiuni mai ai, în afară de tenis?
Atât timp cât zilnic sunt la antrenament, nu mai rămâne timp și pentru alte pasiuni. Foarte rar găsesc timp să ies cu prietenii în oraș.
Care este cartea preferată, filmul preferat, mâncarea preferată?
Filmul meu preferat este „Divergent”. Nu mă pot lăuda cu carți citite deoarece nu-mi mai rămâne timp și pentru citit.
Mâncarea preferată este supa cu tăiței și grătarul de pui.
Cu cine ți-ar plăcea să joci o partidă de tenis?
Mi-aș dori să joc un meci cu Mima Ito, japoneza cadetă care este pe locul 2 în clasamentul mondial de senioare. 
Ce ți-ai dori să schimbi în viața ta, la momentul actual?
Momentan nu aș vrea să schimb nimic în viața mea.
Regreți că nu ai optat pentru tenisul de câmp, unde ai șansa să strălucești mult mai mult în competițiile internaționale?
Chiar daca tenisul de masă nu este la fel de cunoscut ca tenisul de câmp și nu este așa popular, nu regret faptul că nu practic tenis de câmp, deoarece îmi place foarte mult tenisul de masă.
Foarte mulți copii din Sibiu practică sporturi în copilărie și, probabil, majoritatea speră că vor ajunge asemenea sportivilor emblematici care îi inspiră. Ce le transmiți?
Aș vrea să le spun că fără sacrificii nu se poate face performanță și că satisfacția este mare când ești pe cea mai înaltă treaptă a podiumului și se cântă imnul țării.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Avertisment: Țepele continuă la telefon. „Vă sună Ionescu Alexandru”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a atras atenția, joi, că tentativa de fraudă în care apelanții se dau angajați...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect