6.6 C
Sibiu
marți, aprilie 23, 2024

Final de carieră pentru Costel Costea, șeful Serviciului Paşapoarte Sibiu

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

După aproape trei decenii de carieră, şeful Serviciului Paşapoarte Sibiu, Costel Costea, a decis să se retragă la pensie. Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi a Ministerului de Interne, specializarea Paşapoarte, fostul comandant spune că cea mai plăcută experienţă profesională a fost momentul în care România a aderat la UE, iar românii au putut să circule fără vize şi fără paşapoarte. Cât de sigur este paşaportul românesc comparativ cu al altor state, ce nu reuşesc să vadă oamenii dincolo de ghişeele unde merg să îşi facă un paşaport, ce recomandări are pentru tinerii care şi-ar dori o astfel de muncă, dar şi care sunt lucrurile de care doreşte să se ocupe odată cu pensionarea, aflăm din următorul interviu, acordat în exclusivitate ziarului Sibiu 100%.

Este un paşaport românesc suficient de securizat şi greu de fraudat?

Paşaportul românesc este unul dintre cele mai securizate documente de călătorie. Până în prezent, actualul model nu a fost falsificat şi lucrul care mă bucură cel mai tare este faptul că acesta a fost gândit şi este produs în România.

Au fost cazuri în care aţi depistat paşapoarte false la Sibiu?

Am avut şi asemenea cazuri, însă la modelul vechi de paşaport. Multe cazuri au fost depistate în faza de tentativă. Într-o singură zi, am descoperit personal 5 cazuri.

Care au fost schimbările pe care le-aţi apreciat în sistem, în domeniul paşapoartelor?

Principalele schimbări în domeniul paşapoartelor pe care le-am apreciat şi la care am avut şi eu o modestă contribuţie au vizat simplificarea unor proceduri privind obţinerea paşapoartelor (eliminarea copiilor după documentele de identitate, trimiterea paşaportului la domiciliu la cererea solicitantului).

Ce v-ar plăcea să se mai schimbe în această meserie pentru ca lucrurile să meargă mai rapid, mai bine?

Sunt multe lucruri care se mai pot schimba sau simplifica, de pildă eliminarea scanării actelor la reînnoirea paşaportului dacă actele de stare civilă nu au suferit modificări, prelungirea termenului de valabilitate a paşaportului şi, în viitor, depunerea on-line a cererilor pentru paşaport.

Ce nu văd sibienii, ce este în spatele muncii de la ghişeu?

În spatele ghişeului este munca unei echipe. O muncă laborioasă, de multe ori contra cronometru, pentru respectarea termenelor, o muncă grea, care necesită atenţie, prudenţă, disciplină, pregătire profesională continuă, dar şi experienţă.

Care consideraţi că este momentul de glorie al carierei dumneavoastră?

Cariera mea profesională a fost împlinită prin câştigarea concursului de şef serviciu în decembrie 2009.

Cea mai plăcută experienţă profesională?

Cel mai plăcut moment al vieţii profesionale a fost acela în care România a aderat la UE , iar românii au putut circula fără vize, fără paşapoarte, pe baza cărţii de identitate.

Care sunt valorile pe care aţi pus accentul în meserie şi în viaţă?

Respectarea adevărului, responsabilitatea propriilor acţiuni, competenţa şi profesionalismul, respectul faţă de sine şi faţă de colegi.

Ce modele aţi avut, cine v-a influenţat cel mai mult evoluţia profesională?

Modelele care m-au influenţat au fost profesorii mei, mai cu seamă profesorul de fizică din liceu şi profesoara de limba germană, la Şcoala de Ofiţeri.

Ce sfat i-aţi da unui tânăr care ar vrea să lucreze la Serviciul de Paşapoarte?

Sfatul meu este să se înarmeze cu multă răbdare, întrucât munca cu omul nu este una uşoară şi să acorde atenţia şi respectul cuvenit fiecărui cetăţean cu care intră în contact.

Care este mesajul pe care îl aveţi pentru colegii dumneavoastră, ce recomandări aveţi?

Le recomand să continue munca desfăşurată împreună, să rămână un colectiv unit, să fie deschişi la tot ce este nou.

Ce vă doriţi cel mai mult să faceţi acum, odată ieşit la pensie, care sunt pasiunile dumneavoastră?

Va fi o pensie activă. Îmi doresc foarte mult să citesc, să călătoresc, iar pasiunile care mă relaxează şi mă destind sunt îngrijitul florilor şi al grădinii şi apicultura.

Care sunt cartea, filmul, muzica preferate?

Cartea preferată este „Agonie şi extaz”, de Irving Stone. Nu am un film preferat, îmi plac în mod deosebit documentarele istorice, despre natură şi artă, iar muzica mea preferată este cea simfonică.

Dacă nu aţi fi fost poliţist aţi fi fost…..

Îmi place meseria pe care mi-am ales-o. Niciodată nu m-am gândit la o altă profesie, dar cred că orice profesie aş fi avut m-aş fi străduit din răsputeri să o fac cât mai bine.

Ce principiu de viaţă aveţi?

Principiul pe care l-am urmat din viaţă a fost inspirat din Michelangelo Buonarotti: „Drumul cel mai sigur şi mai bun este acela de a te bizui pe propriile-ţi forţe şi să tinzi la propria-ţi perfecţiune”.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Cupa Campionilor la tenis de masă s-a desfășurat la Mediaș

Clubul Copiilor Mediaș, în parteneriat cu Primăria Municipiului Mediaș, a organizat a VII-a ediție a concursului regional de tenis...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect