16.2 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Cum să-ți controlezi mânia

Cele mai citite

Mânia izbucnește din frustrare și, din nefericire, o regăsim frecvent la noi înșine și la oamenii din jurul nostru. Potrivit specialiștilor, nu există nicio distincție de clasă între mânie și violență. Indiferent de categoria socială, oamenii care nu și-au controlat furia au ajuns la accese de violență, la atacuri fizice și insulte usturătoare și chiar la crime și sinucideri. De altfel, mânia ne cauzează sau ne agravează problemele fizice, precum durerile de cap, hipertensiunea, atacurile de cord și ulcerele. 

Potrivit scriitorului american Walter Anderson, autorul cărții Curs practic de încredere, putem experimenta 10 modalități de controlare a mâniei:

1. Ia o pauză!

Ia-ți timpul și distanța necesare pentru a uita cauza frustrării tale! Când ai posibilitatea, îndepărtează-te de problemele tale! Nivelul de adrenalină se va diminua de la sine și te vei liniști în circa 20 de minute, mai ales dacă faci și puțină mișcare, de exemplu, o plimbare sau câteva exerciții fizice. Deci ia o pauză – și fă mișcare ! Te vei simți mult mai bine. 

2. Lasă de la tine!

Poți să te adaptezi sau să faci un compromis în anumite situații? Oamenii încrezători și inteligenți nu-și pun problema necesității de a se adapta la o anumită situație, ci trebuie să te gândești dacă poți face lucrul respectiv. Trebuie să vezi dacă ești un om din cale-afară de încăpățânat  sau dacă chiar ai și alte opțiuni la dispoziție. Este recomandabil să reflectezi la modul în care te comporți și să-ți pui anumite întrebări. Ți se pare că ești furios numai pentru că asta te ajută să deții controlul asupra unei situații sau consideri că te străduiești cu adevărat să rezolvi o anumită problemă? Simți că te agiți prea mult ca să demonstrezi că nu există nicio altă soluție în afară de cea propusă de tine? În măsura în care ești un om impulsiv, probabil că ești și unul destul de încăpățânat. Lasă de la tine! Asta nu te transformă într-un om incapabil. Neputincios devii doar atunci când afirmi că nu poți face anumite lucruri!

3. Fă un compromis!

Fii împăciuitor!Când discuți cu cineva despre o problemă pe care o aveți, nu face observații despre personalitatea celuilalt! Dacă te apuci să-l critici sau să-i arăți că-i disprețuiești comportamentul ori părerile, veți pierde orice urmă de încredere reciprocă. Nu te amăgi cu faptul că, ridiculizându-l pe celălalt, vei câștiga teren în fața lui!Persoana în cauză va consideră că victoria respectivă este una de moment. Acel om va deveni dușmanul tău și se va răzbuna cu prima ocazie! Oamenii au tendința să își amintească de persoanele care i-au rănit. Fă un compromis, nu te chinui să-l controlezi pe celălalt, ci străduiește-te să descoperi o soluție optimă la problema pe care o aveți.

4. Măsoară-ți cuvintele!

Dacă ești o persoană categorică, adică dacă-ți place să folosești cuvinte precum ”niciodată” sau ”întotdeauna”, ai face bine să renunți la ele. În general, cuvintele de acest gen au o nuanță de amenințare! Sigur, atunci când ești amenințător, negativ sau răutăcios la adresa celuilalt, îți vei atinge scopul, pentru că persoana respectivă va înțelege că vrei să o învingi prin intimidare sau critică. În general, oamenii au memorie au memorie de lungă durată și țin minte mai ales momentele în care au fost nevoiți să accepte tacit vorbele umilitoare ale celor din jur, pentru a depăși temporar situația respectivă. Dacă te obișnuiești să te exprimi în mod constructiv în timpul unui conflict, vei ajunge să gândești optimist.

5. Ascultă părerea celuilalt!

Nu este exclus să te înșeli în privința unei probleme, dar nu-ți vei da seama de acest lucru dacă nu-ți stăpânești mânia și nu asculți ce are de spus și celălalt. Uneori, când asculți cu atenție părerea celuilalt, poți să descoperi că există și cauze ascunse ale problemei voastre. 

6. Îmbrățișează-i pe cei dragi!

Când ești furios pe o persoană dragă, îmbrățișeaz-o! De obicei, atunci când facem acest lucru, persoana respectivă ne răspunde cu afecțiune, ceea ce ne ajută să scăpăm de sentimentele de furie. Atunci când ești furios pe cineva și nu-ți permiți să-l îmbrățișezi, arată-ți afecțiunea prin cuvinte. Poți spune ceva de genul „Știi, prietenia noastră este mai importantă decât problema noastră. Crezi că ne-am putea liniști cam 5 minute?”

7. Cere-ți scuze!

Cu toții facem și greșeli, iar atunci când încercăm să ascundem faptul că dăm greș, ne face mai mult rău decât bine. Devenim și mai mânioși, nu ne place să fim trași la răspundere pentru comportamentul nostru, ajungem să considerăm că avem întotdeauna dreptate, devenim defensivi și nu ne mai simțim în largul nostru. De aceea, ori de câte ori greșim, e bine să spunem „Îmi pare rău!” În momentul în care admiți că ai greșit, te liniștești instantaneu, iar furia dispare. Chiar mai mult, atunci când îți ceri scuze în mod sincer pentru ceea ce ai făcut, îți asumi responsabilitatea pentru faptele tale, adică deții controlul asupra situației.

8. Gândește în perspectivă!

Trebuie să poți face diferența între o problemă autentică și o mică neplăcere! Faptul că aștepți câteva minute după cineva, că îți găseși geaca pe jos, că se sparge un robinet sau nu îți ajunge la timp corespondența sunt simple neplăceri, motive minore de supărare. Pe când, dacă te confrunți cu un cancer în fază terminală, dacă suferi de Alzheimer sau de SIDA, dacă trebuie să suporți consecințele dureroase ale războiului, acestea sunt niște probleme autentice, niște necazuri reale. Neplăcerile sunt incomode, problemele sunt grave. Păstrează-ți energia pentru a depăși obstacole majore din viață! În general, oamenii se înfurie mai ales atunci când se confurntă cu neplăceri. 

9. Fă-ți un plan!

Uneori, elaborarea unui plan este la fel de simplă ca alegerea cuvintelor. Când te gândești dinainte cum vei reacționa, momentul în care  cealaltă persoană îți spune că ai rănit-o reprezintă doar un prilej bun pentru a-i da acesteia răspunsul deja pregătit. Prin urmare, spune-i persoanei că-ți pare rău pentru neînțelegerea creată, susține-ți cauza în mod responsabil și vezi dacă există vreo modalitate prin care puteți să preveniți împreună repetarea problemei. 

10. Solicită sprijinul celor din jur!

În funcție de problema pe care o ai, poți apela atât la rudele și prietenii tăi, cât și la consilieri de specialitate. Vestea bună este că poți beneficia de ajutorul celor din jur, dacă ai un caracter impulsiv. A solicita  sprijinul cuiva este un semn de abilitate, maturitate și curaj, iar nu de slăbiciune. Vei constata că mulți oameni, în special prieteni și rude, se vor arăta dornici să-ți vină în ajutor, în cazul în care îi rogi acest lucru. Este bine să îți împărtășești sentimentele unei persoane de încredere. Totodată, în acest fel poți să identifici mai ușor cauzele propriei mânii. 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

All 4 Sport Sibiu, noi performanțe la campionatele regionale de înot

Micii sportivi de la Clubul All 4 Sport Sibiu s-au întors cu rezultate notabile de la Campionatele Regionale de...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect