8 C
Sibiu
joi, aprilie 25, 2024

Alin Herțoiu – Drona noastră este ca roboțelul de pe Marte, numai că zboară

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Alin Herțoiu, ca și Radu, este sibian, născut într-o zi de martie, în anul 2000. A urmat cursurile Școlii Mihai Eminescu, actualul Liceu Teoretic „Constantin Noica”, după care a fost admis la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”. Este cel de-al doilea tânăr calificat pentru „Milselt Expo Science 2017”, în Brazilia, una dintre cele mai mari copetiții științifice din lume. Vor prezenta acolo proiectul „The explorer drone”, o dronă de explorare puternică și cu particularități unice.

Publicitate

În momentul de față, eu spun că este cel mai tare proiect de pe piață. Este o dronă mare, care măsoară un metru și este foarte puternică. Are 8 motoare. Nu am văzut nicăieri pe internet o astfel de dronă. Noi am gândit-o pentru explorare, dar are și o utilitate. Putem spune că salvează vieți, pentru că drona ajunge și în locuri instabile sau periculoase. Mai mult, în curând, va aduna și mostre. Este ca robotul de pe Marte, numai că zboară”, spune Alin, zâmbind mândru, cu gândul la proiectul care va cuceri, cu siguranță, Brazilia. Drona este aproape gata, însă condițiile pe participare nu le permit băieților să o prezinte public. Dacă reușim însă să-i ajutăm să ajungă în Brazilia, îi putem fotografia la Aeroport alături de proiectul lor.

Alin a realizat în clasa a IX-a că din mâinile lui pot ieși lucruri fascinate și utile. Era coleg de clasă cu Radu Căpriță, partenerul lui de astăzi, și mergeau la pregătire, la astronomie. Pe hol au văzut însă, un panou cu informații despre competiția „Lazăr Sience day”. S-au decis amândoi să participe și au pregătit un robocar controlat prin bluetooth. Au luat locul I.

Publicitate

Atunci a fost prima dată când am făcut ceva care a dat rezultate”, spune Alin.

În clasa a X-a se desparte de Radu, care decide să meargă la profilul matematică informatică, iar Alin alege științele. Rămân, în schimb, buni prieteni și parteneri de proiecte cu care participă la competiții.

Prima clasă de liceu îi aduce și primele reușite, însă pasiunea de a construi o avea în suflet. A început încet, cu lucruri mărunte și a ajuns până la a construi biciclete. O vară întreagă a meșterit la ele și, într-un final, și-a construit propria bicicletă, de la 0. Încet, încet realizează că este loc de mai mult și începe să lucreze pe calculator.

Am descoperit acolo o lume virtuală care mă atrăgea. În special, îmi place partea de hard, cea pe care o construiești, dar și partea de programare. Am început să descopăr că ceea ce învăț eu acum este peste tot în jurul meu, chiar și în reportofonul cu care mă înregistrați”, spune Alin.

Un copil pasionat de științe, într-o generație prost influențată

Una dintre pasiunile lui Alin este astronomia. A fost ceva transmis. Tatăl său avea un telescop montat pe balcon. Pentru că locuiau la etajul 8, cerul putea fi admirat în toată splendoarea lui. „Telescopul este al tatei, pentru că, dintotdeauna cred, a fost pasionat de stele și de alte civilizații. De aici am prins și eu pasiunea”, spune băiatul.

Îi place să meargă și cu bicicleta, pentru că de cele mai multe ori îl ajută să se relaxeze. Merge pe distanțe mari cum sunt drumurile până la Păltiniș sau Râul Sadului și respiră natura din jurul său. Nu se declară un pasionat al fotbalului și adoră să-l dreseze pe Sparki, labradorul său.

„Este chiar cuminte. În comparație cu celelalte rase nu a avut până acum vreo pornire nelalocul ei”, spune cu determinare Alin.

Și el îl citește pe Jules Verne, dar nu sub influența lui Radu, ci tot a tatălui său. Verne este un scriitor care l-a cucerit cu imaginația realistă pe care a descoperit-o în cărțile lui. Alin spune că aproape toate viziunile romancierului s-au adeverit.

Mai are un frate, pe Dani, care este în clasa a VIII-a. Este diferit de el, dar acest fapt îl bucură. „Frații nu trebuie să fie la fel, ci să se completeze și să se sprijine”, este de părere Alin.

Îl admiră și îi este recunoscător profesorului Ioan Stoia care i-a susținut în toate proiectele, încă de la început, fără nicio reținere.

Ne-a fost alături ori de câte ori am avut nevoie de el. A fost acolo când am avut nevoie, iar asta a contat pentru noi. Ne-am simțit motivați”, spune Alin.

După terminarea liceului are în vedere posibilitatea plecării la Cluj sau chiar în străinătate pentru a studia ingineria sau politehnica. Despre generația în care Alin se maturizează frumos spune că, din păcate, este prost influențată.

„Majoritatea dintre noi suntem influențați prost. Nu avem modele demne de urmat, iar mass-media, televiziunile, prezintă doar tipologii de caractere îndoilnice. Ne învață cum să furăm, cum să fim superficiali și mulți se lasă influențați ușor. Își aleg repere greșite”, încheie Alin.

Radu Căpriță și Alin Herțoiu, alături de profesorul lor Ioan Stoia, s-au calificat la „Milselt Expo Science 2017”, unul dintre cele mai mari concursuri de știință din lume. Competiția va avea loc în Brazilia, în august, iar pentru a ajunge acolo au nevoie de 7.000 de euro. Pentru a arăta că ne pasă, putem să-i susținem donând în conturile:

Banca Transilvania – Cont în lei

RO61BTRLRONCRT0067784002

HERTOIU MARIUS

Banca Transilvania – Cont în euro

RO11BTRLEURCRT0067784002

HERTOIU MARIUS

IMG_2914

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Bronz și calificare la barajul pentru Olimpiada Internațională de Informatică pentru un elev din Mediaș

Rezultat excepțional pentru învățământul din Mediaș, un elev al Școlii Naționale de Gaz obținând o performanță remarcabilă.O medalie de...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect