Connect with us

Featured

 Doina Blaga: În sezonul rece, să consumăm cu generozitate semințele

Diana Stancovici

Publicat

pe

Fondatoare a proiectului „Îndrăznesc să trăiesc sănătos” și autoare a mai multor cărți pe tema nutriției, Doina Blaga propune o alimentație organizată distinct, pe fiecare anotimp al anului. Astfel, recomandă gospodinelor să prepare mâncăruri pe bază de fructe și legume de sezon, întrucât, în perioada naturală de coacere, vegetalele ne oferă maximul de nutrienţi valoroşi. Ce este potrivit să includă alimentația în perioada toamnei și în sezonul rece, având în vedere faptul că organismul consumă mai multă energie din cauza temperaturilor scăzute, aflăm din interviul acordat de Doina Blaga pentru cititorii ziarului Sibiu 100%.

Doina, ai scris o „carte de bucate pe anotimpuri”. De ce ai considerat că e nevoie să avem în fiecare sezon alt tip de mâncăruri?

PUBLICITATE

Înainte să răspund propriu-zis la întrebarea aceasta, permite-mi să spun câteva cuvinte despre sănătate, pentru a explica, în linii mari, ce legătură are ceea ce mâncăm zi de zi cu starea în care ne simţim, cu sănătatea noastră. Când vine vorba despre sănătate, un aspect important pe care e nevoie să-l luăm în considerare este alimentaţia. Ceea ce mâncăm influenţează starea în care ne simţim. Am scris „Cartea de bucate pe anotimpuri” în primul rând pentru a-mi aminti mie însămi care sunt roadele pământului din fiecare anotimp, a le urmări pentru a le consuma şi a învăţa modul cel mai simplu de pregătire a acestora.

Care consideri că sunt beneficiile consumului alimentelor de sezon?

A mânca alimente de sezon are mai multe avantaje: în primul rând sunt mai ieftine şi se găsesc cu îndestulare. Apoi, sunt valoroase din punct de vedere nutritiv, întrucât, în perioada naturală de coacere, vegetalele ne oferă maxim de nutrienţi valoroşi.  Dacă dieta noastră s-ar fi alcătuit doar din câteva alimente, fie ele foarte valoroase, organismul nostru ar ajunge la saturaţie. Succesiunea anotimpurilor cu bogăţia de roade specifice aduce o revigorare organismului. Pentru mine cura de cireşe din iunie este ca o masă de Paște. O aştept în fiecare an cu mare bucurie. E nevoie să fim atenţi. Uite, spre exemplu, anul acesta am ratat merişoarele… M-am trezit prea târziu şi timpul lor a trecut…  Astfel am ratat darul acestor fructe minunate.

PUBLICITATE

În perioada toamnei și în sezonul rece, ce consideri că este potrivit să includă alimentația, dat fiind faptul că organismul consumă mai multă energie din cauza temperaturilor scăzute?

În sezonul rece, consumăm cu generozitate seminţele. Ele ne furnizează căldura necesară după arderea grăsimilor bune pe care acestea le conţin. Seminţele şi nucile sunt şi surse bune de proteine. Consumându-le zilnic, ne asigurăm aminoacizii esenţiali necesari cu mai puţine forțe decât dacă ingerăm produse animaliere. Ne putem lua cu noi în trăistuţă la lucru seminţe şi nuci, combinate cu câte o curmală pentru gust bun. O formă foarte plăcută sunt lăpticurile din semiţe şi nuci. Seminţele se asimilează cel mai uşor dacă sunt înmuiate în prealabil 4-5 ore în apă. O delicatesă foarte iubită de noi este pasta de susan, care merge şi la sandvişuri. Calciul din susan se asimilează în întregime. Acum, toamna mai este şi sezonul cătinei. Am o deosebită preocupare în a face cura de cătină.

Care sunt vegetalele de bază pe care consideri că este obligatoriu să le consumăm pe parcursul unei săptămâni de toamnă, pentru ca organismul nostru să își primească toți nutrienții necesari?

PUBLICITATE

O alimentaţie sănătoasă implică o bună organizare şi planificare. Tocmai de aceea am scris Cartea de bucate pe anotimpuri. Ea este ghidul meu la îndemână. Mi-am întocmit planificarea alimentaţiei pe an, prin calendarul anual în concordanţă cu calendarul Bisericii, care rânduiește și perioadele de post. Am lista vegetalelor pe anotimpuri și îmi planific mesele pentru fiecare săptămână.E nevoiesămâncăm din toatecele 5 categorii de alimente, respectiv fructe, legume, leguminoase, cereale  şi seminţe. Acestea sunt baza alimentaţiei. Animalierele sunt aşa, ca o diversificare… de gust, dacă pot spuneaşa…Aşadar, avem în faţă lista cu vegetale şi le rotim, accentuând pe cele de sezon.Cerealele şi leguminoasele le avem tot anul, la fel şi, în mare parte, rădăcinoasele (morcov, ţelină, etc).

Toamna să urmărim să nu ne lipsească dovleacul, conopida. Dar putem găsi în piaţă şi fasole verde de toamnă, care este foartevaloroasă, mai ales dacă o gătim înăbuşit, cu puțină apă, la foc mic…

Ce produse să evităm dacă vrem să fim sănătoși?

PUBLICITATE

E o întreagă listă… Pe primul loc sunt prăjelile, uleiurile încinse, zahărul, pâinea albă… Din păcate, este aproape cu neputinţă să le eviţi, căci sunt peste tot la îndemână şi sunt foarte atractive şi gustoase. Singura soluţie este să găteşti în casă. Prin cărţile mele, mai ales prin cartea Slujirea din bucătărie, pledez pentru prepararea mâncării în casă.Ştii ce torni în farfurii…  Mai ales încurajez coptul pâinii. Cărticica Şi tupoţi săcoci pâinici din făină integral  este o bijuterie în acest sens. Noi nu concepem sâmbătă fără miros de pâinică coaptă în bucătări.

Ce combinații de alimente s-a demonstrate că sunt  nocive pentru organism?

Amidonul cu proteinele multe. Spre exemplu, clasicul pireu de cartofi cu carne, amidon cu zahăr, din gustoasele preparate de patiserie… Dar cele mai nocive pentru organism sunt multele proteine. Ele produc cea mai mare concentraţie de acid în organism, mai ales cele de provenienţă animală.Vă recomand o carte, „Sănătate prin alimentaţie”, scrisă de dr. Ted Morter. Acolo explică atât de limpedeacest aspect.

PUBLICITATE

Ce alimente recomanzi în acest anotimp pentru a potoli pofta de dulce, pe care o resimțim din când în când?

Cele mai bune dulciuri sunt fructele de sezon. Personal, car după mine la serviciu, tone de fructe. Eu mănânc multe, enorm de multe fructe… Când mănânc suficiente fructe, nu mai simt nevoia de alt dulce. Altfel, ne vor atrage toate felurile de dulciuri și prăjituri… Sunt utile şi fructele uscate. Le putem avea în geantă la nevoie:curmale, stafide, smochine…

Iar ca gustări, între mese, ce alimentear fi preferabile în acest sezon?

PUBLICITATE

Gustări? Hm!… Seminţe… , un morcov…, un biscuit de casă. În fiecare an, coc biscuit cu dovleac.Sunt atât de gustoși şi hrănitori!!!

Doina, cum ai motiva o persoană care până acum nu aacordat mare atenție alimentației, să înceapă să facă alegeri corecte și să trăiască sănătos?

Sinceră să fiu, nu cred că aş putea motiva pe cineva pe termen lung… Din păcate, cel mai bun motivator este durerea… Cunosc oameni care n-au postit niciodată, dar după ce au aflat că au cancer, au început să mănânce strict vegetal… şi, şi-au schimbat radical viaţa. Eu am dorit să mănânc sănătos de drag , nu de durere… Am vrut să ajut oamenii să descopere toată această bogăţie de alimentevegetalefără a fi presaţi de dureri şi boli… Multe dureri ni le provocăm singuri, prin alegerile pe care le facem zi de zi, cu ce băgăm în gură… la suflet. Mâncatul pe baze emoţionale este un sindrom tot mai des întâlnit. De aceea, eu am legat hrana fizică de cea spirituală (duhovnicească). Nu putem trăi sănătos dacă nu avem pace şi bucurie, singurul vindecător fiind bunul Dumnezeu. Pe lângă alimentaţie, un alt aspect important pentru sănătate, alături de alimentaţie este mişcarea. Din păcate, mâncăm prea mult, prea concentrat caloric raportat la efortul depus. Eu, una, recunosc asta. În mai bine de un an, deja am acumulat kilogrameîn plus, căci merg cu maşina şi stau mult la birou…

PUBLICITATE

Personal, simt nevoia de încurajare pentru susţinerea alimentaţiei sănătoase. Cred că e nevoie să reiau seminariile de nutritive şi să bucătărim împreună, pentru a ne susţine reciproc. E prea mare bătălia pentru a o câştiga de unul singur.

 

PUBLICITATE
PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

HARTA Noi detalii despre închiderile de străzi din Sibiu, în „Săptămâna Europeană a Mobilității”

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Primăria Sibiu a revenit cu noi informații detaliate despre străzile din centrul Sibiului care vor fi închise în perioada 17 – 19 septembrie, adică în weekendul care urmează. Restricțiile vor fi valabile între 8.00 și 20.00.

Evenimentul care a condus la decizia închiderii unor artere de circulație din Sibiu este Săptămâna Europeană a Mobilității, o manifestare la nivel european în care s-a înscris și orașul nostru. Ea va fi marcată în Sibiu printr-o serie de evenimente stradale, la care sunt invitați toți sibienii.

Scopul principal al Săptămânii Europene a Mobilității este cel de descurajare a utilizării mașinii personale pentru transportul urban. Din acest motiv, accesul mașinilor pe unele străzi și în anumite parcări din centrul istoric va fi oprit, în zilele de 17,18 și 19 septembrie.

PUBLICITATE

Spațiile închise, de vineri, 17 septembrie, ora 08.00 până duminică, 19 septembrie, ora 20.00, vor fi:

  • Piața Schiller,
  • strada Arhivelor,
  • Piața Mică,
  • str. Mitropoliei, de la str. Tribunei până la str. Al. Odobescu
  • str. Al. Odobescu, de la str. Mitropoliei până la intersecția cu str. Konrad Haas
  • str. Cetății.
  • strada Centumvirilor.

Primăria spune că locuitorilor de pe străzile Mitropoliei și Cetății li se va permite accesul cu mașina către proprietăți. De asemenea, excepție vor face microbuzele electrice care circulă pe Linia Verde din centrul istoric, acestea fiind non-poluante și constituind o alternativă de deplasare.

De asemenea, strada Avram Iancu va fi închisă traficului între Piața Mare și intersecția cu str. General Magheru, dar doar sâmbătă, 18 septembrie, în intervalul orar  08.00 – 18.00.

închideri trafic Mobility Week

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Eveniment

Comuna Şeica Mică intră în carantină în următoarele două săptămâni

Avatar

Publicat

pe

Cu o incidenţă a cazurilor de COVID de 11,15 la 1.000 de locuitori, comuna Şeica Mică intră în carantină din această noapte şi până în 26 septembrie. În acest context, timp de două săptămâni, polițiștii și jandarmii sibieni vor fi mobilizați în misiuni specifice de verificare a măsurilor dispuse.

În această perioadă, pentru protecția locuitorilor, sunt realizate dispozitive eficiente care să prevină orice incident și care să intervină în cazul nerespectării măsurilor instituite. Se va acționa în sistem integrat atât la intrarea şi ieșirea din zona carantinată, cât și în interiorul acesteia pentru ca poliţiştii şi jandarmii să verifice dacă locuitorii respectă toate măsurile de protecție sanitară. În zona carantinată se instituie un filtru rutier la intersecția Drumului Naţional 14B cu Drumul Judeţean 142J.

PUBLICITATE

Conducătorii auto folosi două rute ocolitoare. Este vorba despre Drumul Naţional 14B Micăsasa – Drumul Judeţean 106B Mândra – Drumul Judeţean 107B – Drumul Naţional 14 Slimnic, respectiv Drumul Naţional 14B Micăsasa – Drumul Naţional 14 Copșa Mică.

“Scopul desfășurării acestor acțiuni este de a preveni și a limita răspândirea infecției cu noul coronavirus. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere cu precizarea intervalului orar necesar desfășurării activității.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, cetățenii sunt obligați să prezinte, la cererea reprezentanților autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

PUBLICITATE

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității”, a precizat Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Featured

Noi reguli pentru anul școlar, toți elevii intră în online la o incidență de peste 6 la mie

Avatar

Publicat

pe

Ministrul Educației și ministrul Sănătății au prezentat noile reguli care vor fi valabile în acest an școlar, conform Biziday.

Potrivit Ordinului aprobat de cele două ministere, în acest an școlar toate creșele, grădinițele și școlile își vor desfășura activitatea cu prezență fizică până la incidența de 6 la mie. Când incidența va fi mai mare, vor mai rămâne deschise doar creșele și grădinițele, toți ceilalți elevi, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, vor trece la cursuri online, cu excepția învățământului special.

PUBLICITATE

“După depășirea incidenței de 6 la mie, nu vor mai fi permise activitățile remediale. Ordinul este în formă finală și va fi semnat când CNSU ne va abilita pentru semnarea lui. Motivația pentru această decizie, are legătură cu limitările învățământului în sistem hibrid. Specialiștii în educație au recomandat să folosim mai degrabă învățământul online, decât cel hibrid. Inclusiv Consiliul Național al Elevilor a solicitat acest lucru.”, a transmis ministrul Educației.

De asemenea, sălile de clasă vor fi amenajate astfel încât să fie asigurată distanța dintre elevi de minim un metru. Purtarea măștii rămâne obligatorie în interior, iar autoritățile le recomandă pe cele de uz medical, chiar dacă sunt permise și măștile textile care să asigure acoperirea orificiilor nazale și a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măștile, cu excepția vizierelor care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învățământul special. Masca nu va fi obligatorie în curtea școlii, cu excepția festivităților de deschidere a anului școlar.

“Măsurile de prevenție se mențin, vorbim de distanțare, purtarea măștii la interior. Am recomandat purtarea măștii de tip medical, pentru că este standardizată. Am revenit asupra măsurii anterioare, măștile de tip textil pot fi purtate, dar trebuie să acopere corect fața. Vizierele pot fi folosite doar de către profesori și doar în învățământul special”, a declarat ministrul Sănătății.

PUBLICITATE

Dacă vor exista cazuri pozitive, elevii de la clasa pregătitoare până la clasa a VI-a, pot continua online timp de 14 zile, dar se poate reveni începând cu ziua a opta, prin testare rapidă, dacă rezultatele sunt negative. Pentru părinții care refuză testarea copiilor în cea de-a opta zi, elevii se vor întoarce la școală în ziua a 14-a. În ceea ce privește învățământul liceal și clasele mai mari de a VI-a, copiii care au fost vaccinați și au trecut prin boală, pot continua să învețe față în față, iar ceilalți copii trec în învățământ online, cu posibilitatea revenirii la școală din ziua a opta.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE