Connect with us

Eveniment

Dosarul cocainei de pe plajă, finalizat: “Șeicul” din Brazilia a trimis un vapor cu 3 tone de cocaină, în România, dar furtuna le-a dat peste cap planurile

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Rețaua de traficanți de droguri botezată “Frații Grimm”, condusă de un libanez aflat în pușcărie în Brazilia, a fost trimisă în judecată de DIICOT, la un an după ce o barcă cu cocaină a fost descoperită pe plajă la Vadu.

Celebrul caz al bărcii cu droguri, care s-a răsturnat în Delta Dunării anul trecut, a fost finalizat de procurorii și polițiștii DIICOT – Antidrog, după o investigație care a presupus colaborarea cu structuri ale polițiilor din Brazilia, Spania, SUA, Serbia, Ucraina și Bulgaria. Din toată rețeaua, unul din lideri, supranumit “Șeicul” este condamnat la închisoare în Brazilia, în alt dosar. În România, niciun membru nu a fost prins, deoarece au fugit cu toții în Spania, după episodul bărcii răsturnate în apele Deltei. Doar doi polițiști au fost arestați, până acum, fiind acuzați de luare de mită pentru că au primit câte 1000 de euro de la șoferul care transporta droguri într-o remorcă. Alte două persoane sunt în arest preventiv în alte două dosare.

Capul rețelei de traficanți era, potrivit DIICOT, N.E.N.J., cetățean libanez care locuia în Brazilia. El a fost angajat de o rețea europeană, Balkan Cartel, pentru a trimite 3 tone de cocaină cu o puritate foarte ridicată, din Brazilia în Marea Neagră, cu destinația Europa de Vest. Așa cum reiese din rechizitoriu, dacă ghinionul și vremea rea nu ar fi stricat planurile traficanților, cele trei tone ar fi fost de mult pe piața neagră a drogurilor din Europa. O bună parte din aceste droguri, au plecat, de altfel, din România, către Europe de Vest.

PUBLICITATE

Transferul cocainei de pe nava aflată în largul Mării Negre în interiorul României, cu ajutorul bărcilor și mașinilor de teren, s-a făcut și printr-o “conicidență”: sistemul de supraveghere prin radar SCOMAR a înregstrat “o defecțiune tehnică”, spune DIICOT. De fapt, localnicii povesteau că braconierii de sturion folosesc de multă vreme “defecțiunile” SCOMAR pentru a-și face treaba liniștiți. Din fericire, furtuna din noaptea de 22 spre 23 martie 2019 a răsturnat două șalupe, o parte din droguri răsturnându-se în mare, iar o parte pe brațul Sfântu Gheorghe. Drogurile au fost descoperite de un pescar, care a găsit o şalupă răsturnată pe mal şi un pachet de droguri. Poliția antidrog  a găsit la acel moment 1.040 kilograme de cocaină împrăştiată în pachete pe mal sau în apă, la care s-au adăugat cele 152 kilograme aduse de mare pe ţărm, de la Vadu la Vama Veche, alte câteva sute de kilograme au fost aduse la mal în Bulgaria.

Rechizitoriul procurorilor DIICOT conține date despre mai multe persoane inculpate, din care un brazilian, cinci spanioli, trei sârbi, șapte români, un ucrainian, toți parte a rețelei, și doi polițiști de la rutieră, care au picat ca muștele într-un dosar de trafic de droguri, pentru luare de mită. Structura de traficanți a fost constituită, pe o celebră rețea de traficanți, Balkan Cartel, cu ramuri în toată zona europeană de sud-est. Aceștia au contractat un transport de cocaină de la “Șeicul” libanez din Brazilia, apoi au angat o echipă de spanioli care să se ocupe de transferul drogurilor de pe vasul care venea cu drogurile, pe un vapor care să intre în Marea Neagră și apoi pe vehiculele cu care să penetreze România și Europa. Partea finală a transportului era asigurată de sârbii inculpați în dosar. Rețeaua spaniolă a primit inclusiv sume mari de bani pentru a cumpăra logistica necesară transferului, șalupe și mașini, etlefoane cu SIM-uri prepaid, stații de emisie recepție, saci pentru transportul drogurilor. După accidentul din noaptea transferului de pe mare pe plajă, traficanții au reușit să salveze doar o parte a transportului, circa o tonă, care a părăsit România către Serbia.

Prima navă cu cocaină a plecat pe 9 februarie 2019 din Brazilia, Belem, spre Constanța. În același timp, începând din 11 februarie, membrii rețelei au venit în România și au cumpărat sau închiriat două șalupe de viteză, o mașină 4×4, 6 vehicule de transport marfă și două pensiuni din Delta Dunării, pe brațul Sfântu Gheorghe. Undeva pe teritoriul Turciei, marfa a fost transferată pe o altă navă, care a intrat în Marea Neagră. Transportul din România urma să se facă cu TIR-uri, aparținând ramurii sârbe a rețelei. Furtuna și faptul că nu cunoșteau zona nisipurilor mișcătoare din zona Deltei le-a dat peste cap planurile traficanților. O parte din droguri s-au răsturnat în mare, o parte în Deltă. O parte au fost recuperate din barcă și scoase din țară.

PUBLICITATE

Prețul estimat al cocainei este de 200 milioane de euro, cu un preț de vânzare pe piață de circa 600 milioane de euro.

Libanezul traficant, N.E.N.J., a fost interogat de procurorii români în Brazilia, el fiind condamnat în alt dosar, la sfârșitul lui 2019. Ceilalți inculpați sunt dispăruți, fiind cerută arestarea în lipsă, pentru a fi dați în urmărire internațională.

Cei doi polițiști inclulpați au intrat fără voie în acest dosar. Potrivit rechizitoriului, ei au oprit un vehicul care avea o remorcă cu o barcă, în care se aflau droguri. Pentru că șoferul nu avea permisul în regulă, au cerut mită câte 1000 de euro fiecare, bani pe care i-au primti și au permis mașinii să plece mai departe.

PUBLICITATE

Eveniment

4 paturi libere în Sibiu pentru pacienţii cu COVID. La nivel naţional mai sunt doar 12 paturi libere

Avatar

Publicat

pe

Sunt tot mai puţine paturi libere pentru pacienţii cu COVID în Sibiu şi la nivel naţional.  Sâmbătă, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.251 de paturi de ATI destinate pacienților Covid. De asemenea, 1.195 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări. În București sunt avizate de DSP 265 de paturi la ATI pentru pacienții de Covid-19.

La nivel național sunt libere 12 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de Covid-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, iar în București sunt 3 paturi libere la acest moment.

PUBLICITATE

Situația paturilor ATI neocupate destinate pacienților de Covid-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, este următoarea: București-3, Constanța-2, Galați- 1, Harghita-2, Sibiu -4.

“Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare. Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare”, transmit autorităţile.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT

Eveniment

România a intrat în zona galbenă, iar Austria în zona roşie. Noua listă a ţărilor cu risc epidemiologic

Avatar

Publicat

pe

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de joi, 23 septembrie, noua listă a țărilor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. Potrivit CNSU, Austria și Croația intră în zona roșie, iar în urma scăderii incidenței Grecia trece în zona galbenă.

România a trecut din zona verde pe lista galbenă europeană (întocmită de ECDC), ceea ce înseamnă că românii care călătoresc în țările europene vor putea fi supuși restricțiilor și exigențelor epidemice, funcție de politica fiecărei țări. Acestea se aplică, de principiu, doar persoanelor nevaccinate, dar există și cazuri în care și acestea vor fi obligate să se testeze. Cu o incidență medie de 2,3 la mie, România se regăsește acum în Zona Galbenă, alături de Belgia (2,4), Moldova (2,8), Bulgaria, Cipru și Grecia (toate cu 2,9).

PUBLICITATE

Astfel, în zona roșie au intrat Croația, Letonia, Austria, Bosnia Herțegovina, Noua Caledonie, Gibraltar, Saint Vincent și Grenadine și Curacao. În zona galbenă au intrat: din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Grecia, Cipru, Norvegia Liechtenstein, Kazahstan, Azerbaidjan, Jamaica, Fiji, Sri Lanka, Jersey și Anguilla, iar din zona verde, în urma creșterii incidenței: Slovacia, Luxemburg, Groenlanda, Canada, Singapore și Sao Tome și Principe.

De asemenea, în zona verde au intrat: Portugalia, Islanda, Japonia, Monaco, Liban, Irak, Eswatini, Timorul de Est și Insulele Virgine Britanice.

Totodată, este crescută vârsta de la care sunt exceptați de la măsura carantinării și obigativității prezentării unui test RT-PCR copiii, de la 6 la 12 ani. Lista intră în vigoare duminică la miezul nopții.

PUBLICITATE

Zona roșie

Grenada 31.4
Bermuda 21.8
Dominica 17.6
Guam 14.0
Muntenegru 13.8
Israel 13.2
Mongolia 12.8
Serbia 12.4
Noua Caledonie 12.1
Suriname 10.2
Cuba 10.0
Polinezia Franceză 8.9
Saint Kitts si Nevis 8.5
Malaysia 8.3
Saint Lucia 8.0
Antigua si Barbuda 7.5
Georgia 7.3
Statele Unite ale Americii 7.1
Seychelles 6.9
Marea Britanie** 6.6
Slovenia 6.5
Costa Rica 6.4
Sint Maarten 6.2
Palestina 6.1
Botswana 5.5
Belize 5.4
Bahamas 5.3
Lituania 5.1
Bonaire, Saint Eustatius si Saba 4.7
Estonia 4.6
Barbados 4.2
Albania 4.2
Turcia 4.2
Gibraltar 4.1
Saint Vincent si Grenadine 4.1
Guyana 4.0
Insulele Virgine ale Statelor Unite 4.0
Insula Man 3.9
Aruba 3.9
Irlanda 3.7
Curaçao 3.7
Iran 3.6
Kosovo 3.6
Elveția 3.6
Croația 3.5
Macedonia de Nord 3.3
Letonia 3.2
Austria 3.2
Bosnia si Herțegovina 3.1
Brunei Darussalam 3.1
Maldive 3.0
Brazilia** 1.7
Africa de Sud** 1.1
Nepal** 0.5
India** 0.3

Zona galbenă

PUBLICITATE

Jersey 2.9
Armenia 2.9
Azerbaidjan 2.9
Grecia 2.9
Cipru 2.9
Bulgaria 2.9
San Marino 2.8
Jamaica 2.8
Norvegia 2.8
Thailanda 2.8
Insulele Turks si Caicos 2.8
Republica Moldova 2.8
Belarus 2.7
Kazahstan 2.7
Filipine 2.6
Belgia 2.4
Anguilla 2.3
Romania 2.3
Guatemala 2.3
Tunisia 2.3
Fiji 2.3
Libia 2.2
Liechtenstein 2.1
Capul Verde 2.1
Trinidad si Tobago 2.0
Groenlanda 2.0
Guernsey 2.0
Sri Lanka 1.9
Mauritius 1.9
Franța 1.8
Olanda 1.8
Federația Rusă 1.8
Honduras 1.8
Luxemburg 1.7
Sao Tome si Principe 1.7
Puerto Rico 1.7
Vietnam 1.7
Germania 1.6
Slovacia 1.6
Canada 1.6
Singapore 1.6

Zona verde

Liban 1.5
Portugalia 1.4
Irak 1.4
Suedia 1.4
Monaco 1.3
Insulele Virgine Britanice 1.2
Ucraina 1.2
Guineea Ecuatorială 1.2
Timorul de Est 1.1
Islanda 1.1
Mexic 1.1
Finlanda 1.1
Italia 1.1
Panama 1.1
Eswatini 1.0
Spania 1.0
Maroc 1.0
Emiratele Arabe Unite 1.0
Insulele Feroe 1.0
Australia 0.9
Malta 0.9
Andorra 0.9
El Salvador 0.9
Japonia 0.9
Danemarca 0.9
Iordania 0.9
Insulele Cayman 0.9
Argentina 0.7
Bahrain 0.7
Gabon 0.7
Qatar 0.6
Myanmar 0.6
Uruguay 0.6
Bolivia 0.5
Venezuela 0.5
Coreea de Sud 0.5
Cambodgia 0.5
Cehia 0.5
Ungaria 0.5
Benin 0.5
Laos 0.4
Montserrat 0.4
Columbia 0.4
Rwanda 0.4
Peru 0.4
Chile 0.3
Republica Dominicană 0.3
Burundi 0.3
Mauritania 0.3
Djibouti 0.3
Uzbekistan 0.3
Togo 0.2
Indonezia 0.2
Kuweit 0.2
Kârgâzstan 0.2
Etiopia 0.2
Polonia 0.2
Pakistan 0.2
Nicaragua 0.2
Ecuador 0.2
Bangladesh 0.2
Zimbabwe 0.2
Angola 0.1
Oman 0.1
Ghana 0.1
Paraguay 0.1
Kenia 0.1
Mozambic 0.1
Noua Zeelandă 0.1
Coasta de Fildeș 0.1
Siria 0.1
Egipt 0.1
Papua Noua Guinee 0.1
Guineea Bissau 0.1
Somalia 0.1
Algeria 0.1
Zambia 0.1
Congo 0.1
Haiti 0.0
Gambia 0.0
Senegal 0.0
Uganda 0.0
Afghanistan 0.0
Nigeria 0.0
Malawi 0.0
Yemen 0.0
Liberia 0.0
Burkina Faso 0.0
Eritreea 0.0
Mali 0.0
Taiwan 0.0
Niger 0.0
Sudan 0.0
Sierra Leone 0.0
Bhutan 0.0
Insulele Falkland (Malvine) 0.0
Arabia Saudită 0.0
Guineea 0.0
Madagascar 0.0
Tadjikistan 0.0
Camerun 0.0
Lesotho 0.0
Tanzania 0.0
Comore 0.0
Republica Democrată Congo 0.0
Republica Centrafricană 0.0
Wallis si Futuna 0.0
Insulele Mariane de Nord 0.0
Ciad 0.0
Sudanul de Sud 0.0
Republica Populară Chineză 0.0
Vatican 0.0
Insulele Marshall 0.0
Micronezia 0.0
Insulele Solomon 0.0
Vanuatu 0.0
Sahara de vest 0.0

PUBLICITATE

CITEȘTE MAI MULT

Eveniment

Florin Cîțu: Magazinele nu se vor închide la ora 18. Restricții în localitățile carantinate doar pentru persoanele nevaccinate

Avatar

Publicat

pe

Premierul Florin Cîțu anunță că magazinele se vor închide după ora 18 în localitățile cu incidența peste 6 la mie, în loc de 3 la mie cât este în prezent. De asemenea, premierul propune aplicarea restricțiilor în localitățile carantinate numai pentru persoanele nevacciante.

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că, în ședința de guvern de astăzi vor fi modificate mai multe restricții care intră în vigoare în localitățile în care incidența depășește 3 cazuri la mia de locuitori.

PUBLICITATE

”Nu se vor închide magazinele la ora 18 peste 3 la mie, vom elimina această cerință. Vom merge pe 6 la mie. Iar eu am propus un lucru: în zonele carantinate, dacă ai certificat de vaccinare, noaptea poți ieși din casă. Nu mi se pare normal dacă te-ai vaccinat să ai restricționată activitatea.

Cei care s-au vaccinat nu pot fi restricționați pentru că unele persoane nu s-au vaccinat. Trebuie să mergem mai departe. Dacă ai certificat de vaccinare, poți să mergi mai departe, să-ți vezi de viață”, a mai spus premierul.

PUBLICITATE
CITEȘTE MAI MULT
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

PUBLICITATE

Subiecte

ULTIMA ORĂ

CELE MAI CITITE