fbpx
Acum citesti:
Hotararea privind acordarea salariului minim diferentiat, publicata in MO
Intreg articolul 2 minute de lectura

Hotararea privind acordarea salariului minim diferentiat, publicata in MO

Saptamana aceasta s-a publicat in Monitorul Oficial Hotararea de Guvern care prevede acordarea diferentiata a salariului minim in functie de studii.Minimul brut garantat pe tara va fi de la 1 ianuarie de 2.080 de lei lunar. In cazul celor cu studii superioare minimul incepand cu prima zi a lui 2019 este de 2350 de lei lunar.

” Incepand cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificările si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.080 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 12,43 lei/ora.(…)Prin exceptie de la prevederile alin. (1), incepand cu data de 1 ianuarie 2019, pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, se majoreaza de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, reprezentand 14,044 lei/ora.”, se arata in documentul publicat in Monitorul Oficial.

Desi aduce cativa lei in plus in buzunarele romanilor, legea lasa loc de discriminari mai ales in cazul celor care nu isi cunosc drepturile. Si asta pentru ca nomenclatorul de meserii da coduri diferite pentru aceeasi denumire a unei profesii chiar daca atributiile fiecareia in parte, dar si nivelul de studii, sunt diferite. Astfel, o persoana cu studii superioare, angajata pe un post pentru care sunt acceptate si studii medii nu va beneficia de suma de 2350 ci de cea de 2.080 de lei.

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.