fbpx
Acum citesti:
Decizie BNR: Nu exista justificare rationala pentru schimbarea modului de calcul al ROBOR
Intreg articolul 2 minute de lectura

Decizie BNR: Nu exista justificare rationala pentru schimbarea modului de calcul al ROBOR

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei au raspuns printr-un comunicat de presa acuzatiilor lansate de catre senatorul ALDE Daniel Zamfir si avocatul Gheorghe Pipera care au sustinut intr-o emisiune televizata ca institutia bancara a tarii noastre a influentat intentionat cresterea indicelui ROBOR.

Cei de la BNR catalogheaza acuzatiile ca fiind “fara fundament, bazate pe neadevaruri si neintelegeri grave legate de implicarea BNR in pietele financiare interbancare.

“Piata financiara interbancara(monetara, valutara), infiintata in 1995, este un canal esential prin care se transmite politica monetara, atributul exclusiv al BNR, consacrat prin lege. Prin stabilirea ratei dobanzii de politica monetara, BNR defineste si culoarul de variatie a dobanzilor pe piata interbancara in scopul indeplinirii obiectivului sau fundamental de asigurare a stabilitatii preturilor pe termen mediu.”, explica oficialii BNR care au tinut sa mentioneze si faptul ca ratele dobanzilor interbancare au rol vital in configurarea politicii monetare.

In ceea ce priveste ROBOR, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR spune ca:” Indicii de referinta ROBOR (inițial numiți BUBOR la infiintarea pietei) au fost stabiliti pentru transparentizarea ti definirea tendintelor si a eficientei politicii monetare, precum si a corelatiilor vitale cu piata valutara. Cele 8 referinte din aceasta piată (overnight, o zi, o saptamana, o luna, trei luni, sase luni, noua luni, 12 luni) sunt calculate intr-o platforma independenta pe baza cotatiilor afisate de catre bancile comerciale la scadetele respective.”

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei consifera ca nu exista “nicio justificare rationala pentru a schimba sau anula regulamentul de functionare a pietei.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.