fbpx
Acum citesti:
Tarife mărite pentru Electrica Distribuție Transilvania Sud, compania de energie electrică din Sibiu, ca urmare a OUG 114
Intreg articolul 3 minute de lectura

Tarife mărite pentru Electrica Distribuție Transilvania Sud, compania de energie electrică din Sibiu, ca urmare a OUG 114

Tarifele de distribuție a energiei electrice vor crește cu mai bine de 2,5%, potrivit proiectelor de ordin publicate de ANRE, autoritatea care reglementează funcționarea pieței de energie, creșterea fiind necesară pentru a acoperi contribuția de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, impusă de celebra ordonanță OUG 114/2018.

Tarifele de distribuție ale companiilor de energie vor crește cu procente de peste 2,5%, iar consumatorii sunt vizați în mod direct de majorările impuse de ANRE. “Noile tarife pentru serviciul de distribuție a energiei electrice conduc la suportarea de către utilizatorii din aria în care operatorii prestează serviciul de distribuție a unor costuri pentru serviciul de distribuție majorate conform creșterilor de tarife menționate în proiectele de ordin. Modificarea tarifelor va permite asigurarea veniturilor anuale ale operatorilor de distribuție concesionari necesare desfășurării activității ca urmare a modificării apărute în legislația primară.”

Nota de fundamentare a ANRE, pe baza căreia a propus noile tarife este explicită: “având în vedere creșterea valorii prognozate a costurilor rezultate din plata impozitelor, redevențelor, taxelor și vărsămintelor asimilate, stabilite conform legislației în vigoare sau de către autoritățile locale, cauzate de modificarea procentului aplicat la cifra de afaceri realizată în anul 2018 de la 0,1 % la 2%, considerăm necesară efectuarea corecțiilor aferente costurilor necontrolabile ale operatorilor de distribuție și corectarea tarifelor de distribuție valabile de la 1 martie 2019”. În mod inevitabil, ordine cu același obiect vor fi emise și în cazul distribuitorilor de gaze naturale, precum și producătorilor și furnizorilor de energie electrică.

Pentru moment, aplicarea taxei de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie a fost prorogată, fără a fi aborgată, deși unii politicieni din coaliția de guvernare s-au declarat împotriva acestei taxe. Este posibil ca introducerea acestei taxe să fie amânată cu un an, iar ANRE să perceapă contribuția la valoarea anterioară, de numai 0,1% din cifra de afaceri.

Potrivit proiectelor de ordin ale ANRE, noile tarife de distribuție pentru Electrica Distribuție Transilvania Sud, care este rețeaua de distribuție a energiei electrice în Sibiu, pentru curentul de joasă tensiune, utilizat de consumatorii casnici, vor crește de la 100,21 lei pe MWh, la 102,56 lei/MWh. Și celelalte tarife ale distribuitorilor din țară cresc cu valori asemănătoare.

ANRE a publicat, ieri, și ordinul prin care tarifele pentru consumatorii casnici rămân neschimbate, începând cu 1 martie. Este vorba însă despre tarifele pentru energia electrică propriu-zisă, la care se vor adăuga și celelalte componente ale unei facturi, din care tarifele de distribuție reprezintă aproximativ un sfert.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.