fbpx
Acum citesti:
Guvernul extinde termenul de depunere a Declarației Unice
Intreg articolul 2 minute de lectura

Guvernul extinde termenul de depunere a Declarației Unice

Guvernul va extinde termenul limită până la care trebuie depusă Declarația Unică, potrivit unui proiect de OUG pus în consultare publică. Termenul actual era de 15 martie.

Termenul de depunere a Declarației Unice pentru persoanele fizice va fi extins până la 31 iulie, dacă proiectul elaborat de guvern se va transforma în OUG, lucru care este aproape de finalizare. Tot la 31 iulie va fi stabilit și termenul de plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii. Același termen va fi și pentru bonificația la depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanță și plata integrală a obligațiilor fiscale. Termenul de 31 martie prevăzut în Codul fiscal, pâna la care organul fiscal central transmite, în sistem informatic, unităților Trezoreriei Statului fișierul care cuprinde valoarea bonificației acordate reprezentând contribuția de asigurări sociale va fi prorogat până la data de 15 august 2019 inclusiv.

Motivele invocate la elaborare proiectului țin de „noutate procedurii” în ce privește transmiterea electronică a declarațiilor, de numărul mare de accesări al portalului ANAF, care riscă să se blocheze pe 15 martie și de timpul scurt de la care formularele au devenit accesibile.

Începând din acest an, Declarația Unică poate fi depusă doar online. Prin intermediul Declarației unice, trebuie declarate următoarele tipuri de venit realizat: venituri/pierderi din activități independente venituri din drepturi de proprietate intelectuală,  venituri din cedarea folosinței bunurilor venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, determinate în sistem real venituri din transferul titlurilor de valoare venituri din investiții realizate din străinătate, precum dividende, dobânzi, pensii.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.