5.1 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

Frans Timmermans vrea un salariu minim în țările UE. În România ar ajunge la 625 de euro

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, susține introducerea unui salariu minim în UE, dar nu în cuantum fix în toate cele 28 de țări, ci în procent aplicat la salariul mediu.
Timmermans este de părere că reducerea decalajului dintre salariile mari și cele mici ar putea fi făcută prin introducerea salariului minim la nivelul Uniunii Europene, sub forma unui plafon minim de 60% din salariul mediu al fiecărei țări. Sindicatele din România au calculat rapid care ar fi suma echivalentă în țara noastră, dacă s-ar aplica solicitarea lui Timmermans, și au ajuns la valoarea de 1.760 lei net. Asta înseamnă aproximativ 370 de euro net și 625 euro brut.
În UE aproape toate țările au propriul salariu minim stabilit prin lege, dar există și șase state care nu au prevăzut un astfel de prag minim. Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia permit companiilor să stabilească ce salariu doresc, dar au în același timp sisteme de asigurări sociale care acoperă diferența de venituri necesare pentru persoanele cu nevoie speciale.
În prezent, potrivit datelor oficiale, cele mai mici salarii minime brute din UE sunt în Bulgaria – 286 euro, Letonia  – 430 euro, și România – 437 euro. La acestea se aplică taxe și impozite.
Cele mai mari salarii minime brute pe lună sunt în Germania și Olanda – 1.600 euro, Irlanda – 2.038 euro şi Luxemburg 2.071 euro pe lună.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Avertisment: Țepele continuă la telefon. „Vă sună Ionescu Alexandru”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a atras atenția, joi, că tentativa de fraudă în care apelanții se dau angajați...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect