Connect with us

Economie

Monitorul Oficial: Salariul minim în 2022 crește, dar dispare cel pentru studii superioare

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Guvernul a aprobat hotărârea care stabilește creșterea salariului minim cu 10,8%, la valoarea brută, respectiv 2.550 lei, iar actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial, astfel că toate companiile își pot face în acest moment calculele pentru luna ianuarie.

Salariul minim brut, de la 1 ianuarie 2022, va fi 2.550 lei, cu 250 lei mai mare decât în acest an, fiind valabil pentru întreaga economie, conform hotărârii publicate în Monitorul oficial. Salariul minim net va fi anul viitor 1.524 lei, cu 138 lei mai mare decât în prezent.

Schimbările care apar după această majorare sunt pentru cei care aveau salariu minim pentru studii superioare, care dispare în acest moment, deoarece nivelul salariului minim îl depășește. De asemenea, plafonul de calcul pentru cei care depun Declarația Unică anuală va fi de 30.600 lei.

Nu se schimbă salariul minim din construcții, care rămâne 3.000 de lei brut, acesta fiind în continuare scutit de contribuția la sănătate, impozitul pe venit și Pilonul II. Venitul net pentru acești angajați va fi tot 2.362 lei.

Guvernul urmează să decidă dacă modifică unele prevederi legislative care sunt legate de salariul minim, cum este de exemplu punctul de amendă pentru contravențiile rutiere.

PUBLICITATE

Datele oficiale arată că sunt în România 1,3 milioane de angajați care au salariul minim în contracte.

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ad
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

Subiecte

ULTIMA ORĂ