Connect with us

Economie

Consiliul Județean Sibiu susține înființarea Punctelor Gastronomice Locale

Ștefania Colpoș

Publicat

pe

Consiliul Județean Sibiu organizează în această perioadă o serie de întâlniri pentru a prezenta autorităților locale din județ și producătorilor locali interesați pașii care trebuie urmați în vederea înființării Punctelor Gastronomice Locale.

Punctele Gastronomice Locale sunt cea mai nouă formă de alimentație publică, ele fiind specifice zonelor rurale, turistice, și presupun servicii de masă oferite în propria gospodărie unui număr de maxim 12 persoane. Autorizarea acestor puncte de alimentație este mai simplă și are condiții mult mai puțin severe ca în cazul unui restaurant sau pensiune. Meniul zilei într-un Punct Gastronomic Local cuprinde o gamă redusă de preparate tradiționale locale care trebuie gătite de proprietar și membrii familiei acestuia.

Consiliul Județean Sibiu vrea să sprijine înființarea acestor Puncte Gastronomice Locale, inclusiv prin întâlniri de lucru pentru înființarea acestora, în care se dicută despre creșterea calității produselor vândute în Piața Volantă Transilvania, de posibilitatea obținerii mențiunii de calitate facultativă ”Produs Montan”, precum și despre promovarea zonei rurale. Primele două întâlniri au avut loc la Râu Sadului și la Biertan, iar săptămâna viitoare se va organiza o întâlnire la Arpașu de Jos.

Anul trecut s-a încheiat un protocal cu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), prin care Consiliul Județean Sibiu are sarcina de a identifica producători locali, de a colabora cu autoritățile locale și cu IMM-urile, precum și de a organiza diverse întâlniri pentru informarea persoanelor cu privire la conceptul unitar de Punct Gastronomic Local, modul de organizare, documentele necesare și condițiile de autorizare.

“Ne dorim să facem pași concreți pentru promovarea județului Sibiu ca o destinație verde, sustenabilă, de aceea prin intermediului colegilor din compartimentul Dezvoltare Durabilă căutăm activ soluții de a sprijini producătorii local, să le fim de un real sprijin. Ecoturismul și gastronomia locală sunt două dintre cele mai importante resurse pe care mizăm în promovarea destinației noastre și prin care noi, ca autoritate județeană vrem să atragem un public cât mai mare și divers, atât pe plan național, dar și internațional”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

În județul Sibiu sunt înregistrate 15 Puncte Gastronomice Locale, trei dintre acestea fiind înființate sub îndrumarea Consiliul Județean Sibiu.