Connect with us

Economie

Meșteșugarii Târnăvioarei ajung duminică în Piața Mică

Avatar

Publicat

pe

Săptămâna trecută, vizitatorii muzeului din Dumbrava Sibiului au putut gusta ciorbă de cartofi cu tarhon și afumătură, gulaș, dar și lichiu cu griș, o specialitate din zonă Târnăvioarei, în cadrul unui proiect menit să promoveze și păstreze diversitatea culturală din zona Sibiului. Weekendul acesta însă, specificul meșteșugăresc al Târnăvioarei ajunge în Piața Mică din Sibiu, unde vor avea loc un târg, un happening artistic și o conferință de presă, după următorul program:

15 noiembrie 2015, Piața Mică, Sibiu (în dreptul Muzeului de Etnografie Fanz Binder)
11:00 – 16:00 Târg meșteșugari și ateliere pentru copii (în spațiul public)
11:00 – 13:00 Happening artistic – imaginea Târnăvioarei se creează sub ochii spectatorilor (în spațiul public). Artist plastic Ilie Mitrea, lector în cadrul Școlii de Vară de arte plastice de la Târnăvioara
12:00 Conferință de presă „Ziua porților deschise” (Muzeul de Etnografie Fanz Binder, Casa Hermes – Piața Mică nr.11)

”Datorită târgului de gastronomie pe care l-am organizat în Târnăvioara în urmă cu o lună și a brunch-ului organizat tot atunci, am considerat oportun ca tot ce s-a promovat în cadrul proiectului Centrul European al Diversității Europene să fie văzut și în Sibiu, în Muzeul ASTRA, astfel încât doamnele care au participat la atelier au venit și au gătit pentru spectatorii din Sibiu”, a declarat Anca Nițoi, reprezentatnt AIOS, asociația care a implementat în Târnăvioara proiectul Centrul European al Diversității Europene.

Evenimentul din Piața Mică este cel de-al treilea organizat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu în acest an, scopul de lungă durată fiind crearea, alături de partenerii implicați în proiect, a Centrului Cultural al Diversității Europene, care să funcționeze în vederea sprijinirii locuitorilor din Târnăvioara în identificarea unor soluţii reale şi sustenabile de diversificare a veniturilor, punând accent pe conștientizarea diversității culturale din zonă. În 15 noiembrie Târnăvioara vine la Sibiu sub conceptul “Porților deschise”, aducând simbolic toate rezultatele proiectului de până acum și a-l promova mai departe în rândul sibienilor. Povestea Târnăvioarei și a proiectului „Centrul Cultural al Diversității Europene” va fi expusă de organizatori tuturor celor interesați

Evenimentul va oferi cadrul pentru expunerea rezultatelor tuturor atelierelor meșteșugărești și ale școlilor de vară organizate în cursul anului prin intermediul proiectului, a expozițiilor prezentate deja în cadrul evenimentului Târgul meșteșugarilor de la Târnăvioara din luna octombrie, realizate în 21 de panouri. În Piața Mică vor putea fi admirați meșteșugari tradiționali care oferă și celor mici ocazia să participe la ateliere pentru deprinderea unor îndemânări specifice, iar artiști din regiune vor fi prezenți cu activități reprezentative pentru tematicile școlilor de vară care au avut loc la Târnăvioara.

Tot în cadrul acestui an a fost reabilitată clădirea “Centrului cultural al diversității europene” și dată spre utilizare, alături de alte lucrări de reabilitare. În tot acest timp comunitatea din Târnăvioara a putut participa la 4 ateliere tradiționale (de prelucrare a lemnului, a metalelor, de tencuieli și finisaje precum și de bucătărie românească). Târnăvioara a găzduit de asemenea trei școli de vară pentru tineri (atât elevi și studenți din afara localității cât și tineri din sat), astfel: fotografie și arte plastice, arhitectură și reabilitare precum și pentru produse tradiționale. Acest eveniment „Ziua porților deschise” este cel de-al treilea eveniment public din cadrul proiectului, după prima poartă deschisă din 21 mai de la Târnăvioara și „Târgul meșteșugarilor” din 10 și 11 octombrie tot de la Târnăvioara.

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *