4 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

Produs în Sibiu: Un sat al satelor românești. Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA la semicentenar

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Pe drumul județean Sibiu Rășinari, la marginea orașului Sibiu și la șase km de centrul orașului, se găsește Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, cea mai mare instituție muzeală din România și unul din cele mai mari muzee în aer liber din lume. Cadrul natural în care se află muzeul este cel al Pădurii Dumbrava, rezervație naturală ce oferă un peisaj de invidiat, fiind parte a unui lanț forestier neîntrerupt care leagă orașul Sibiu (prin Parcul Sub Arini) de stațiunea Păltiniș (Munții Cindrel). Privind dinspre aleea centrală a muzeului, de pe digul lacului, contururile morilor de vânt și fumul Cârciumii din Bătrâni se proiectează impresionant pe liniile de vegetație, străjuite cu strășnicie de lanțul muntos. Natura a fost dintotdeauna extrem de generoasă cu muzeul, oferind expoziției în aer liber mii de culori, anotimp după anotimp.

 

Conceput inițial ca un muzeu al tehnicii populare, muzeul a evoluat rapid către o organizare mai ambițioasă, reprezentând astăzi întreaga civilizație românească tradițională. Transferând gospodării complexe, cu ateliere și cu anexele destinate creșterii animalelor sau păsărilor, adăpostirii mijloacelor de transport, păstrării cerealelor etc., noua concepție de dezvoltare avea să schimbe definitiv, îmbogățindu-l în mod evident, muzeul din Dumbrava Sibiului. De la un peisaj dominat de tehnică, muzeul se transformă într-un sat ro m â n e s c veritabil, complex, proiectat pe un spațiu natural cât se poate de fericit, muzeul fiind „avantajat considerabil, de conformația variată a terenului, prezența unui curs de apă și a unui lac de 6 ha și de diversitatea vegetației (care fac extrem de credibilă relația monument-mediu)”. Muzeul se schimbă astfel în mod radical, valorificând în totalitate proiectul inițial, bazat pe tehnica populară, dar prezentând satul românesc tradițional sub toate aspectele sale.

În Muzeul ASTRA putem merge pentru a descoperi diversele fațete ale satului românesc și ale existenței țăranului, de la meșteșugurile care-l ajutau să-și câștige existența la case, biserici, instalaţii tehnice sau cârciumi. Satul românesc din Muzeul ASTRA se menține viu atât prin refuncționalizarea unora dintre monumente, cât și prin programele culturale care recreează evenimente din lumea rurală – târguri, manifestări gastronomice, sărbători tradiționale etc. – și prin animarea gospodăriilor și a aleilor de către „locuitorii” care se îngrijesc de amenajarea grădinilor și de întreținerea caselor. Meșteri populari își expun, vara, produsele pe alei și transmit secretele meseriei spre participanții la ateliere sau către simplii vizitatori, dansatori îmbrăcați în costume românești încălzesc atmosfera, în ritmul muzicii lăutarilor, iar o parte din anexele gospodărești sunt (re)puse în funcţie pentru a găzdui animalele domestice, nelipsite în satele de altădată.Avem, în Muzeul din Dumbrava Sibiului, un spațiu al rădăcinilor culturale, un acasă al tuturor celor care-i trec pragul. Existența poporului român, din perspectiva vieții rurale și a influențelor diverse – istorice și culturale – care au modificat-o de-a lungul timpului, inventivitatea și aplecarea spre frumos a meșterilor populari, resursele materiale oferite de natura locurilor și interacțiunile de tot felul au generat fapte și gesturi, ale căror amprente le putem regăsi în obiectele și monumentele expuse aici. Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA poate fi vizitat în nenumărate feluri, de la cei care vor doar să respire aerul curat al Pădurii Dumbrava, la cei care își propun să se familiarizeze cu tradițiile românești, de la cei care vor să cunoască România autentică până la cei care vor să descifreze urmele subtile ale timpului, ale trecerii oamenilor de la țară prin vremuri. Pentru toți, Muzeul ASTRA este o carte deschisă, o carte de învățătură, de citit și recitit cu mintea și cu sufletul, la orice vârstă.

 

Complexul Naţional Muzeal ASTRA

Tel: +40 269 202 400 Fax: +40 269 202 411

www.muzeulastra.ro

www.muzeulastra.com

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Avertisment: Țepele continuă la telefon. „Vă sună Ionescu Alexandru”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a atras atenția, joi, că tentativa de fraudă în care apelanții se dau angajați...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect