-1.8 C
Sibiu
sâmbătă, octombrie 26, 2024

eveniment

NOD, locul în care cafeaua columbiană, proaspăt prăjită, are gust local

Publicitate

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Toamna ne lasă în continuare să ne bucurăm de zile însorite pe străzile orașului. Campania Produs în Sibiu a ajuns într-un loc devenit tot mai familiar printre sibieni și turiști, NOD, prăjitoria de cafea din Piața Aurarilor.

Dacă vizitați centrul istoric al Sibiului, cu piețele lui emblematice, nu puteți rata scările ce coboară din Piața Mică spre Piața Aurarilor. Soții Anda și Cătălin Cornăcel au găsit în mica piațetă de la baza lor locul ideal pentru prăjitoria de cafea NOD.

Scările pitorești ce coboară spre Piața Aurarilor

De șapte ani, aduc aici cafea de specialitate de mai multe origini, pe care o prăjesc astfel încât să obțină cele mai bune arome și gusturi. Nici Anda, nici Cătălin nu au pornit din start pe drumul cafelei. Anda a studiat Tehnologia Construcțiilor de Mașini: „Am studiat cinci ani de zile, a fost greu, dar a fost un fel de școală a vieții, m-a format să pot să mă descurc în lumea asta «a bărbaților», ca să îi zic așa. M-a ajutat foarte mult, chiar dacă n-am profesat deloc în domeniul tehnic”. Experiența în domeniul marketing-ului și al publicității a câștigat-o din cursuri online, citind cărți, urmărind ce se întâmplă în diverse alte companii.

Anda și Cătălin Cornăcel

Cătălin a făcut un liceu cu profil informatic și apoi Facultatea de Litere. Amândoi au trecut prin mai multe meserii înainte să ajungă în domeniul cafelei. A contat și faptul că au deschis inițial împreună o cafenea într-o librărie din Piața Mică. Acolo a început pasiunea lor pentru cafeaua de specialitate.

Publicitate

Cătălin își amintește perioada aceea, de început: „Mergând des la Cluj, în 2014, vizitând și prăjitoria unei cafenele pe care o frecventam acolo, am înțeles ce înseamnă cafeaua de specialitate, am înțeles procesul. Nu știam atunci că voi urma să prăjesc la rândul meu. Inițial am folosit cafea de specialitate în cafeneaua deschisă de noi.

În 2017-2018 am decis că vreau să prăjesc eu cafeaua, pentru a putea oferi un produs cât mai de calitate. Alături de soția mea, am avut curajul necesar să începem. A fost tare greu începutul: tot efortul logistic, cu echipamentele, poziționarea lor într-un loc sigur, găsirea unui spațiu pentru laborator, toată munca de a ajunge la surse bune de cafea, de a avea parteneri de încredere”.

Cătălin verifică periodic și vizual stadiul de prăjire a cafelei

NOD înseamnă conexiune, înseamnă și intersecție, pentru că e locul unde se întâlnesc oamenii”

Numele firmei l-au ales împreună. Au dorit să fie un nume scurt, românesc, simplu de spus. „Pentru noi, NOD înseamnă conexiune, înseamnă și intersecție, pentru că e locul unde se întâlnesc oamenii. La cafea este super fain să te întâlnești. A fost și ilustrat grafic foarte frumos de către arhitecții cu care am colaborat. Nod înseamnă și conexiune, de aici și grafica logo-ului, în care literele se îmbrățișează” (Cătălin Cornăcel).

Cafea verde

Atribuțiile lor sunt bine stabilite. Anda se ocupă de partea de online, de marketing și publicitate, de imaginea produselor. Cătălin, de tot ce înseamnă prăjirea cafelei și partea tehnică a afacerii. El este și cel care a căutat furnizorii de cafea verde de cea mai bună calitate. O achiziționează din două depozite din Europa, unul din Belgia, celălalt din Germania. Tot timpul au în vedere ca ceea ce aduc în prăjitorie să fie super proaspăt, recoltat recent și depozitat în condiții ideale.

Prăjitoria de cafea se potrivește stilului de viață actual al celor doi soți

Anda și Cătălin sunt extrem de atenți la toate detaliile care fac completă experiența unei cafele de specialitate pentru clienți. Își doresc ca totul să fie de înaltă calitate, design, cafea, servirea acesteia, echipamente. Au amenajat cu mult drag spațiul din Piața Aurarilor. Cătălin a confecționat mare parte din mobilierul din lemn, Anda este pasionată de plante, asta se vede peste tot. Au chiar și un mini-arbore de cafea, anul acesta avea un singur fruct.

Munca în acest domeniu este extrem de solicitană, crede Anda. Lucrurile s-au complicat și mai mult după nașterea Marei, fetița lor, acum șapte ani. ”Probabil că, dacă am fi știut de la început că domeniul acesta înseamnă șapte zile din șapte, cel puțin în primii ani, și câte doisprezece – paisprezece ore pe zi, cred că am fi pus în balanță mai bine toată povestea. Nu știu dacă am mai fi ales calea aceasta.

După ce am deschis prăjitoria, am realizat că aici e altfel și ne reprezintă mai mult. Se potrivește la stilul nostru actual de viață. Lucrurile s-au întâmplat încet, am reinvestit profitul obținut în fiecare an, pentru a evolua.”

Columbia și Ethiopia, două origini preferate ale clienților NOD

Deoarece este foarte greu pentru o prăjitorie de cafea de specialitate să se organizeze cu o multitudine de origini, au ales zece. Plus Cascara. Aceasta este pulpa fructului de cafea, din care poți face infuzie caldă (ceai) sau rece (cold brew).

Aflăm de la Cătălin că există o preferință mai mare pentru cafelele din Columbia sau Ethiopia. Asta pentru că au niște profiluri de gust mai aromate, mai intense. „Este cumva normal să fie preferate. Și Brasil sau ce avem acum în râșniță, El Salvador, sunt super aromate. Pentru noi, important este că avem tot timpul cafele de specialitate, de mai multe origini, cu un potențial de gust enorm și cu prospețime, doar asta găsiți la noi.”

Eticheta de pe râșniță, cu datele complete permite clienților să știe exact ce tip de cafea consumă

Despre Kopi Luwak, cea mai scumpă cafea din lume

Am dorit să aflăm părerea lui Cătălin, care a testat zeci de origini de cafea, despre cafeaua renumită și extrem de costisitoare. ”Am avut ocazia să o gust. Nu mi se pare o cafea ”morală”. Dacă analizăm ce se întâmplă în țara ei de origine și modul în care sunt exploatate acele animale doar pentru asta. Piața a cerut-o foarte mult. Animalele respective, civetele de palmier, sunt ținute închise în cuști toată viața lor și hrănite exlusiv cu boabe de cafea. Nu am cumpărat și nu vom cumpăra niciodată pentru prăjitorie acea cafea. Există multe alte cafele, excepționale ca gust.”

Nu există cursuri de calificare pentru cei care vor să devină prăjitori de cafea

Procesul de învățare a meseriei de prăjitor de cafea a presupus și câteva kilograme de cafea irosite. Din pasiunea cu care ne vorbește Cătălin, înțelegem că a meritat din plin efortul. „Nu există cursuri de calificare în România. Există o asociație, Specialty Coffee Association, America sau Europe. Au fost niște cursuri online, la care m-am bucurat să particip. Au fost super practice.

Prăjitoria de cafea NOD

Am fost două zile și la un curs la București, ținut de aceeași Asociație, filiala din România. Atunci nu aveam echipamentele noastre, nu am avut pe ce exersa ce aflasem acolo, a fost ca o vizită la muzeu și atât. Mi-am dat seama că lucrurile trebuie să vină organic, o dată ce aveam echipamentele și testând. Au fost poate câteva kilograme de cafea prăjită, de nefolosit, dar nu pot spune că am greșit flagrant de tare. Mai degrabă a fost o perioadă mai greoaie de calibrare a aparatelor. Nu te învață cineva anume să folosești optim echipamentul achiziționat.”

Tânărul prăjitor de cafea crede că, pe măsură ce oamenii vor înțelege termenul de cafea de specialitate, vor dori poate să investească tot mai mult în această pasiune a lor. Este o cafea mai puțin accesibilă, chiar și pentru o prăjitorie. Găsirea cafelei verzi potrivite presupune o muncă asiduă.

Cafea proaspăt prăjită, în faza de răcire

Cei de la NOD s-au orientat tot mai mult către clienți, astfel că în spațiul prăjitoriei de cafea au deschis acum trei ani și o mică cafenea. Mesele dispuse și afară, în piață, atât timp cât vremea e prietenoasă, permit mai multor oameni să se bucure de gustul cafelei proaspăt prăjite. Încearcă și revitalizarea zonei, prin organizarea aici a mai multor evenimente ce au devenit foarte populare pentru sibieni și turiști.

Câteva sfaturi pentru a vă bucura și acasă de aromele cafelei de specialitate

Am profitat de faptul că discutam cu un specialist pentru a cere niște sfaturi despre cum se păstrează și se prepară mai bine cafeaua. „Nimic extrem de greu, ne spune Cătălin. Nu trebuie să stea în soare, punga sau cutia de cafea să fie bine închisă, cât mai ermetic, să nu permită aerului să intre. Ideea este că nu trebuie să permiți oxigenului să degradeze aromele din bob, să oxideze cafeaua. Este un mit cu păstrarea cafelei la frigider/congelator. Problemele încep în momentul în care scoți afară cafeaua și aceasta se condensează, se udă.

Cafea de specialitate, prăjită la NOD

Încurajăm oamenii să își cumpere cât consumă în maximum o lună, să nu își facă stocuri de cafele. Nici pâine nu îmi cumpăr pentru șase luni, îmi cumpăr pâinea proaspătă, eventual de la brutăria pe care o știu și am testat-o și mă bucur de ea în câteva zile.”

Ar trebui să alegeți granulația cafelei în funcție de ce metodă veți folosi pentru a o prepara

Pentru a vă bucura de o cafea bună acasă ar mai trebui „apă de calitate, un pic de atenție la temperatură și boabele râșnite corespunzător pentru o metodă de preparare sau alta. Sunt diferiți pași de râșnire, de la foarte fin, la foarte grunjos. Pulberea cea mai fină merge în ibricul clasic. Pasul următor de râșnire merge la espressor și Moka. O granulație mai mare deja poate fi folosită pentru o cafea fiartă, cea pe care o preparați în cantități mai mari. Apoi, este cea potrivită la filtru”.

Atunci când clienții cer să le râșnească la prăjitorie cafeaua pe care o iau acasă, încearcă întotdeauna să afle cum o vor prepara. În funcție de asta decid modul corespunzător de râșnire. Au și în meniul cafenelei cafea la ibric, la filtru, la espressor, pentru a oferi clienților o degustare completă, în măsura în care timpul o permite.

Unde găsiți cafea prăjită la NOD

Puteți cumpăra zilnic produsele NOD, prăjitorie de cafea, direct din cafeneaua din Piața Aurarilor. Le puteți achiziționa din magazinul lor online, nodprajitorie.ro. Cafeaua lor este disponibilă și la câțiva parteneri din Sibiu, din domeniul Horeca. Detalii găsiți pe site, pagina lor de facebook, NOD Prăjitoria de cafea, sau profilul de instagram, nodprajitoriadecafea.

Alte recomandări din Sibiu: Stravagante Caffe, Roastery 29, Flow Coffee Roasters.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Întâlnim Dinamo. Care, pe care?

FC Hermannstadt întâlnește, sâmbătă seara, acasă, Dinamo București. În sezonul trecut am făcut ce-am vrut din Dinamo București pe...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect

slot gacor

10 situs togel terpercaya

toto togel 4d

toto slot

toto togel 4d

toto togel 4d

agen togel

situs togel

10 situs togel terpercaya

bo togel terpercaya

slot gacor

10 situs togel terpercaya

toto togel 4d

toto slot

toto togel 4d

toto togel 4d

agen togel

situs togel

10 situs togel terpercaya

bo togel terpercaya