11.2 C
Sibiu
duminică, mai 19, 2024

Parlamentul European a aprobat Mecanismul de redresare și reziliență. Cele 672,5 miliarde de euro vor merge către țările membre

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Marele pachet de finanțare europeană numit „Mecanismul de redresare și reziliență”, în baza căruia România va putea beneficia de circa 30 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene, a fost aprobat de Parlamentul European.

Cele 672,5 miliarde de euro negociate de reprezentanții țărilor membre ale UE vor putea fi cheltuite sub formă de granturi și împrumuturi pentru a limita efectele pandemiei de coronavirus, în statele UE.
După cum anunță Parlamentul European, fondurile vor fi folosite pentru a sprijini domenii de politică esențiale, dar și tranziția către o economie verde, transformarea digitală, pregătirea pentru situații de criză, precum și copiii și tineretul. În același timp, este o condiție esențială ca țările care vor să acceseze acești bani să respecte statul de drept și valorile fundamentale ale Uniunii.
Regulamentul referitor la obiectivele, finanțarea și normele de accesare ale Mecanismului de redresare și reziliență (MRR) a fost adoptat cu 582 voturi pentru, 40 împotrivă și 69 abțineri. Mecanismul de redresare și reziliență face parte din programul mai amplu „Next Generation EU”, în valoare de 750 de miliarde EUR.
Pe lângă granturi și împrumuturi prin măsuri naționale care atenuează consecințele economice și sociale ale pandemiei se pot finanța și proiecte conexe demarate la 1 februarie 2020 sau ulterior. Finanțarea va fi disponibilă timp de trei ani, iar guvernele Uniunii pot cere o prefinanțare de până la 13% pentru planurile lor de redresare și reziliență.
Sunt eligibile pentru finanțare și planurile care ajută instituțiile să se pregătească pentru crize și să reacționeze la ele. Mai pot fi finanțate politicile pentru copii și tineret, inclusiv pentru învățământ și formarea de competențe.
Fiecare plan trebuie să consacre climei cel puțin 37% din buget, iar acțiunilor din domeniul digital cel puțin 20%. Planurile trebuie să aibă un impact social și economic de durată și să includă reforme cuprinzătoare și un pachet robust de investiții. Ele nu pot prejudicia în mod semnificativ obiectivele de mediu.
Comisia Europeană este responsabilă pentru aplicarea mecanismului și va furniza informații comparabile referitoare la modul în care sunt folosite fondurile.
După aprobarea oficială a regulamentului de către Consiliu, acesta va intra în vigoare la o zi după publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Cutremur produs sâmbătă seara în România

Un cutremur cu magnitudinea 2,9 s-a produs sâmbătă seara în România, la ora 20:20, anunță Institutul pentru Fizica Pământului.Seismul...

Locuri de muncă

spot_img

Știri pe același subiect