Cei aflați în căutarea unei slujbe se pot aștepta la cele mai puternice oportunități de angajare în sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, unde angajatorii raportează planurile cele mai încrezătoare din anul 2009 până în pezent, indică studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.
În aceste sectoare, Previziunea Netă de Angajare este de 19%. Piața va fi favorabilă și pentru cei care caută locuri de muncă în Transport, depozitare și comunicații și în sectorul Administrație publică și servicii sociale, unde Previziunea Netă de Angajare se situează la + 8%, respectiv, + 6%.
La polul opus se situează angajatorii din sectorul Construcții, care raportează cele mai restrânse perspective de angajare. Previziunea din sector este de -11% și a revenit la valori negative, după o scădere de 13 puncte procentuale față de trimestrul III. Aceasta este cea mai pesimistă Previziune raportată de angajatorii din Construcții în ultimele opt trimestre.
Din punct de vedere regional, angajatorii cei mai optimiști sunt în regiunea Nord-Vest, unde Previziunea se situează la +10%. Pentru zona Centru, ce include și județul Sibiu, previziunea de angajare este de 6%. În schimb, cel mai puțin încrezători angajatori se găsesc în regiunea Nord-Est, în Moldova. Aceștia raportează o Previziune Netă de Angajare de -10%, cea mai slabă din anul 2010 până în prezent. Valori negative în prinvința posibilităților de angajare sunt și în zona Sud-Vest, previziunea fiind de -2%. Perspectivele rămân pozitive, dar scad semnificativ ca amploare în regiunea Sud-Est, unde Previziunea de +2% este cu 11 puncte procentuale mai slabă decît în trim. III.
Indiferent de regiunea sau de sectorul de activitate în care doresc să se angajeze, cei aflați în căutarea unui loc de muncă vor beneficia de mai multe oportunități în organizațiile mari, cu peste 250 de angajați. Angajatorii din aceste organizații raportează o Previziune Netă de Angajare de + 9%, la același nivel cu media națională. Ritmul de angajare în organizațiile de foarte mici dimenisiuni (sub 10 angajați) rămâne lent, după cum dovedește Previziunea Netă de Angajare de -1%, în timp ce angajatorii din organizațiile mici și mijlocii prevăd creșteri moderate ale numărului de angajați.
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă are la bază cercetarea de teren derulată în intervalul 21 – 29 iulie 2014 pe un eşantion reprezentativ de 625 de angajatori, iar rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.
14% dintre angajatorii intervievați au declarat că intenționează să-și mărească numărul de angajați în intervalul octombrie – decembrie 2014, 13% prevăd o scădere a acestuia, iar 69% nu anticipează schimbări. Previziunea Netă de Angajare rezultată în urma ajustării sezoniere este de +9%, valoare similară cu cea din ultimele două trimestre, dar cu 4 puncte procentuale mai mare decât cea raportată în trimestrul IV al anului trecut.
„În ansamblu se observă aceeași abordare calculată și echilibrată în privința angajărilor, însă fluctuațiile intențiilor de angajare la nivel de sector de activitate sau regiune s-au intensificat. Ponderea angajatorilor care intenționează să-și crească numărul de angajați a scăzut cu 7 puncte procentuale față de trimestrul trecut. Această încetinire a ritmului de angajare este caracteristică perioadei de final de an, dar poate să indice și o lipsă de certitudine a angajatorilor cu privire la orizontul pe termen lung. Cert este că semnalele pozitive pe care le-am primit pe parcursul ultimelor trei trimestre sunt acum mai puțin omogene”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al Manpower Group.