Acum citesti:
În 14, despre OUG 13
Intreg articolul 3 minute de lectura

În 14, despre OUG 13

Măcelul din PSD e simptomul unei absențe vizibile a opoziției reprezentate politic față de coaliția de guvernare. Alunecarea constantă spre irelevanță a PNL, dar și defazarea USR, fac posibilă crearea faliilor de putere în principalul partid de guvernământ.

Simpatiile față de Dragnea sunt Grindeanu sunt complet irelevante în acest moment. Importantă e susținerea noastră a cetățenilor pentru continuarea fricțiunilor din interiorul PSD! Când adversarii bunăstării populației se ceartă, ar fi o eroare să îi întrerupem. A băga bățul prin gard este o datorie civică.

Avem pe de o parte un infractor condamnat penal pe care instanța l-a condamnat la 3 ani de închisoare. Aliații săi sunt personalități corupte cu poftă și cu un lung exercițiu al traficului de influență. Ordonanța 13 e concretizarea aspirațiilor acestor domni și doamne. Era să scriu tovarăși.

Grindeanu nu e o victimă nevinovată. E o marionetă politică acoperită de penibil încă din momentul investiturii sale în funcția de prim-ministru. Baron local de Timiș și așa cum se lăuda – membru al PSD de două decenii. Semnătura sa pe O.U.G. 13 nu a fost obținută sub amenințare. Probabil cererea de a continua asaltul asupra instituțiilor statului ce garantează sistemul democratic a ajuns atât de insistentă încât au trezit, ca și în primarul Iașiului Chirică, o urmă de rațiune. De ce să îți bagi pielea în saramură pentru un condamnat penal? Doar pentru că cele două chivuțe Vasilescu și Firea se manifestă isteric?

Contactul cu guvernele occidentale l-au lămurit pe domnul Grindeanu de inoportunitatea și riscurile personale pe care și le-ar asuma dacă continuă demersul de a-l salva pe domnul Dragnea.

Nu avem de ales între Dracu și tac-su, ci în a înțelege că ceea ce se întâmplă pe scena politică de azi e toxic. E periculos și cu efecte pe termen lung pentru societatea românească.

Suprarealismul prin care PSD își „demisionează” propriul guvern, la șase luni de la investire, e de un ridicol inimaginabil. Șarja pe ca domnul Grindeanu a administrat-o lui Dragnea subminând parțial aura sa de invincibilitate a mustăciosului teleormănean, e incizia necesară dar neconștientizată de PSD și de ceilalți actori politici în general.

Inacțiunea accidentală a PNL și USR în această afacere pesedistă e oportună momentan. Însă, dacă se conservă actuala stare a opoziției politice parlamentare, ne vom trezi fără supape sociale, fără încredere în partidele politice și instituțiile democratice în general.

Datoria lui Grindeanu e să aducă conflictul subteran din PSD la lumină, să „moară” politic în picioare. Responsabilitatea nucleului prodemocratic, occidental și susținător al valorilor societății liberale devine crucială, mai ales pentru că are nevoie de o distribuire mai largă și nu doar extrem de focalizată pe președintele Iohannis.

Copiii noștri, la lecția de istorie contemporană, vor învăța despre acest episod politic ca de anomalia unui sistem profund corupt înainte de dezagregare. Suntem, așadar, în același Absurdistan ca în 2012. E momentul pentru responsabilitate și presiune la adresa acestor indivizi ce își imaginează că sunt actori politici. Alternativa ar fi doar abisul căruia îi facem prea des cu ochiul.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.