fbpx
Acum citesti:
Războiul antiterorist ca eroare de abordare
Intreg articolul 4 minute de lectura

Războiul antiterorist ca eroare de abordare

După 15 ani și eliminarea lui Bin Laden, războiul antiterorist este pierdut. Contrar stereotipurilor, în lume nu se desfășoară un război între barbaria arabă și înalta civilizație vestică.

În lumea islamică există o tensiune veche între conservatori și radicali, între moderați și musulmanii pioși. Daesh (Statul Islamic), dincolo de originile sale, e o facțiune islamică sunnită milenaristă. Daesh e poate cea mai musulmană sectă sunnită, mai radicală decât orice ideologie wahabistă.

Însă Daesh va fi strivit la un moment dat prin bombardamente și lupte grele, dar răul se va regenera, se va readapta și va reapare sub o altă denumire, într-o altă locație geografică, gata să capteze din nou atenția și să își propage ideologia.

Preocupat de atentate, Occidentul s-a concentrat la Orientul Mijlociu. De fapt, el ar fi trebuit să își fixeze atenția în altă parte. Dacă în Egipt sau Yemen au existat mereu fracturi între musulmanii moderați, conservatori și radicali, în Pakistan și în Bangladesh există un adevărat rezervor de radicalism și ideologie islamistă.

Ne plângem că saudiții sau cei din Qatar nu sunt foarte înțelegători cu moravurile occidentale, cu simbolurile creștine și că resping brutal valorile europene. Însă în societățile din monarhiile din Golf și din Iran, supraviețuiesc musulmani moderați, imami critici, minorități etnice și religioase.

În Pakistan și în Bangladesh ideologia și radicalismul sunt în proporții atât de năucitoare încât sunt suprimați fizic cei considerați „insuficient de credincioși”. Numai zvonul unei „erezii”, a unor tendințe apostatice, este răsplătit cu o moarte în piața publică. Nu degeaba Osama bin Laden s-a refugiat în Pakistan.

Atâta timp cât furia unei populații de zeci de milioane de oameni e analfabetă și manipulată de diverși imami în Pakistan și Bangladesh, războiul antiterorist e o idee foarte proastă.

Războiul antiterorist nu se câștigă cu bombe de către Occident. Majoritatea musulmanilor sunt conformiști, practicanți mai puțin stricți, ai unui islam intelectualizat și educat. Ei înțeleg că lumea e alta, au aceleași aspirații naturale ca și noi, securitate, bunăstare și viitorul copiilor. Lor li se opun un grup numeros, pios, ce consideră valorile islamice sunt înainte de tot și de toate. Însă și acești conservatori sunt niște oameni mai aproape de noi decât ne vine nouă să credem. Contrar multor discursuri xenofobe, cei mai conservatori dintre musulmani sunt cei ce se împotrivesc cel mai tare milenarismului salafist!

Un tânăr ce se detonează într-un loc public pentru a răspândi teroarea și frica, nu consideră nicio clipă că încalcă interdicția de sinucidere. Ucigând „necredincioșii”, el alege calea martiriului, e un erou ce ucide zeci și sute de păgâni și va ajunge în Paradis. Acești oameni se consideră credincioși ce se sacrifică pentru măreția lui Allah și o fac de bunăvoie! S-a căutat insistent un profil psihologic; delicvență juvenilă, alcoolism și consum de droguri, respingere de către societate, lipsa unui țel în viață. Un imam ce ghidează „sufletele” va vorbi de țelul măreț, de misiunea sacră spre gloria lui Dumnezeu. Cauzele mari și ideologiile, în general, sunt mult mai ucigătoare decât soldații.

Războiul nu e antiterorist, ci este unul ideologic, religios și nu poate fi câștigat cu soluții militare.

Ucigând „lideri spirituali” ca Bin Laden sau Bagdadi, construim martiri și semințele unei noi insurgențe. Stratul anti

occidental și antiamerican e un fals, ca o coloratură de marketing și promovare ideologică pentru a captura adepți. Această confruntare este profund islamică și se poate câștiga numai cu sprijinul imamilor moderați, ce au legitimitatea necesară, pentru a îngusta câmpul de acțiune a unor organizații ca Daesh și Al Qaeda.

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.