12.9 C
Sibiu
marți, aprilie 16, 2024

Acum olimpică națională, în viitor inspector „ca-n filme”

Cele mai citite

Andreea Maria Costea, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum”, din Sibiu a obținut anul acesta locul I la nivel național, la Olimpiada „Tehnologii, domeniul industrie alimentară – analiza produselor alimentare”. Performanța ei este cu atât mai importantă cu cât, așa cum spune și Marian Solomon, directorul colegiului este nevoie de plăcerea de a lucra în acest domeniu, talent în ceea ce privește disciplinele stricte de specialitate și tenacitatea de a persevera și de a lucra mai mult decât ceilalți. Acest rezultat vine în completarea celui de anul trecut, când, un alt elev, Andrei Micu a obținut locul III național.

Andreea s-a născut la Alămor, acolo unde a terminat și școala generală. Mai are două surori și un frate, iar viața la țară îi place la nebunie. Spune totuși că, dacă îți dorești un viitor, trebuie să faci compromisuri cu orașul. Este elevă în clasa a XII-a, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum”. „Îmi place ceea ce fac, iar în momentul în care am dat la liceu, m-am gândit că profilul Resurse naturale și protecția mediului – Tehnician produse alimentare este adecvat, cu atât mai mult cu cât îmi doresc o carieră în domeniu”, spune Andreea. Fata este premiantă, iar munca și dedicarea ei i-au adus, în final, rezultate frumoase. Dacă anul trecut a reușit să obțină locul 1 pe județ și locul 6 național, anul acesta, Andreea este învingătoare, obținând locul 1 pe țară la olimpiada de profil, care s-a ținut la Galați, în perioada 7-12 aprilie. 21 de elevi au avut de demonstrat tot ce știu în domeniul industriei alimentare, pe parcursul a două probe: una teoretică și una practică. Andreea a obținut 96 de puncte din 100, la ambele probe, fiind astfel cea mai bună. A fost susținută de  ing. prof. Anca Voina, care a crezut în ea și în participarea ei la olimpiadă. „Andreea este foarte ambițioasă. Chiar dacă locuiește la sat și nu are o situație materială extraordinară, a reușit prin forțe proprii să-și asigure locul la facultate”, spune ing. Prof. Anca Voina.

Va fi un inspector onest și incoruptibil

În momentul de față, fata se pregătește intens pentru Bacalaureat, însă, atunci când timpul îi permite, profită de plimbările cu prietenii și de documentarele despre animale și mediul înconjurător. Citește intens pentru școală și recunoaște că „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” i-a răpit inima. Este o tânără atipică generației ei, nu doar pentru că nu are cont pe rețelele de socializare, dar nu are nici calculator. „Nu am calculator și nici nu o să-mi cumpăr. Consider că momentan nu-mi trebuie. Doar dacă o să mă oblige anumite circumstanțe o să-mi achiziționea unul”. După liceu, locul ei la Universitate este garantat de diploma care îi atestă reușita la nivel național. A ales Secția de Control și Expertiză Alimentară, din cadrul Universității „Lucian Blaga”. „Mi-ar plăcea să ajung să lucrez într-un laborator specific analizelor produselor alimentare și chiar inspector OPC. Este ca un fel de C.S.I. al industriei alimentare”, spune fata zâmbind, cu gândul la serialul TV de investigații. Andreea promite că, indiferent ce-i va oferi viitorul își va păstra onestitatea și va fi un inspector corect și incoruptibil. Ca un adevărat specialist, vorbește despre experiențele ei de până acum. „Sinceră să fiu, din produsele pe care le-am analizat, aproximativ jumătate nu au corespuns cantității de stas. Contează foarte mult modul de fabricație și cât se respectă rețeta de fabricație, mai ales la cantitățile ingredientelor. Sfatul meu este să încercăm să consumăm produse cât mai aproape de natural, chiar dacă sunt mai scumpe. Importantă este sănătatea noastră. De asemenea, esențial este să citim mereu etichetele produselor. De cele mai multe ori, ele corespund realității, pentru că agenții economici, producătorii sunt obligați să le facă reale”, mai spune Andreea. 

Casetă

„Obiectivul nostru de bază este pregătirea elevilor din punct de vedere profesional și pentru viață, având ca finalitate inserția pe piața forței de muncă. Cu alte cuvinte este foarte important să nu creăm șomeri.  Încercăm să promovăm meseriile și calificările pentru care suntem autorizați, să dotăm laboratoarele și să asigurăm condiții optime de securitate și sănătate în muncă, în atelierele de industrie practică. În acest context, elevii care doresc să facă performanță sunt sprijiniți atât de conducere, cât și de colectivul de cadre didactice, din toate punctele de vedere, fiind vectorii de imagine ai colegiului nostru”, spune Marian Solomon, director Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum”

spot_img
spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Accident cu 3 autoturisme între Bradu și Avrig. Trei victime, printre care doi minori, transportate la spital

Trei persoane au fost rănite, marți dimineața, într-un accident de circulație produs pe DN 1, între Bradu și Avrig.În...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect