Acum citesti:
Învățământul dual – șansa unei cariere
Intreg articolul 7 minute de lectura

Învățământul dual – șansa unei cariere

DSC_0230
DSCN1535
DSCN1533
DSC_0226

Prima generație de elevi școliți în sistem dual și-a încheiat cursurile în vară. Tinerii au absolvit și și-au făcut intrarea pe piața muncii din Sibiu. Este unul dintre principalele motive de sărbătoare pentru inițiatorii sistemului dual. Proiectul s-a dovedit a fi un succes atât pentru investitori, cât și pentru elevi, care au anunțat și cel de-al doilea eveniment important și anume extinderea acestui tip de învățământ.
Reprezentanții Asociațiației Româno – Germane de Formare Profesională în Sistem Dual din Sibiu, cei ai Colegiului Tehnic Independența și cei ai Inspectoratului Școlar Județean au declarat în cadrul unei conferințe de presă că sunt mulțumiți de evoluția învățământului dual în Sibiu și că proiectul merită să continue și să se extindă.

În urmă cu 3 ani, în Sibiu începea un pro­iect pilot, o colaborare între Asociațiația Româno – Germană de Formare Profesională în Sistem Dual din Sibiu, Colegiul Tehnic Independența și Inspectoratul Școlar Județean. Este vorba despre învățământul în sistem dual. 56 de elevi s-au înscris atunci. În decembrie 2014, activitatea a demarat în baza unui protocol de colaborare încheiat între instituțiile mai sus menționate. Asociația Româno-Germană de Formare Profesională este formată din SC Brandl RO SRL, SC ODU Romania Manufacturing SRL, SC HARTING Romania Manufacturing SCS, SC Marquardt Schaltsysteme SCS, SC Wittenstein SRL, cărora li se adaugă Primăria Municipiului Sibiu și Clubul Economic German Transilvania. Între timp, numărul elevilor care se înscriu în acest sistem de învățământ dual s-a dublat, ajungând la 104 elevi înscriși în anul școlar 2017 – 2018, iar proiectul a depășit stadiul de pilot, învățământul dual devenind o formă de sine stătătoare, definită prin legislația aprobată.

Ce este învățământul în sistem dual?

Ideea unui astfel de proiect a venit, mai curând, dintr-o necesitate. Agenții economici au acționat pentru a-și asigura personal calificat, dat  fiind faptul că județul Sibiu are tineri care pot fi specializați pe diferite domenii. Procesul educativ în sistemul dual se desfășoară pe două direcții și în două locuri de învățare: la școală se dobândesc cunoștințele teoretice, iar în fabrică are loc achiziția cunoștințelor și deprinderilor practice. Numărul orelor de practică este tot mai mare pe măsura înaintării în anii de învățământ. Dacă la început practica se face în proporție de 20%, în anul trei se ajunge la un procent de 55% ore de practică. Sistemul a fost proiectat după exemplul educației profesionale din Germania. Învătământul profesional dual este înscris în sistemul de învățământ de stat gratuit și este susținut de Ministerul Educației Naționale.
Tinerii care aleg să învețe o meserie în acest sistem beneficiază burse lunare de 400 de lei (200 lei din partea statului şi 200 lei din partea companiilor), de ateliere concepute special pentru ei, mentori și instructori profesioniști, de transport și masă la cantină în mod gratuit.
Cel mai mare avantaj însă, este pregătirea tehnică direct în companii și prioritate în accesarea unui loc de muncă după cei trei ani de studiu.

Prima generație a absolvit cu succes

Anul acesta, în vară, prima promoție de evelvi încadrați în sistemul dual a absolvit. Din cei 56 de elevi înscriși, 36 au reușit să încheie cursurile cu succes, din care 15 au avut contracte de practică cu alte companii, din afara Asociației. În cadrul Asociației, 21 de elevi au avut contract de bursă și instruire practică cu agenții economici din cadrul Asociației, iar nu mai puțin de 14 absolvenți au fost angajați la companiile în cadrul cărora și-au efectuat stagiile de practică. Aceștia au semnat, în lunile iulie-august, contractele de angajare care le asigură un start profesional de bun augur în cadrul unor companii multinaționale. Tocmai această angajare a absolvenților demonstrează că proiectul a dat rezultate bune: procentul de angajare fiind de două treimi imediat după finalizarea studiilor.
„Absolvirea cu succes a primei serii de la școală duală și angajarea lor în companii este un semn că proiectul educației în sistem dual este o reușită. Sistemul dual produce forță de muncă bine pregătită conform cerințelor primite de la angajatori, iar pentru tinerii absolvenți reprezintă un avantaj enorm faptul că pornesc cu dreptul în profesie, ca angajați ai unor companii mari“, spune Bianca Buta, Manager Resurse Umane la Marquardt România și membru al Consiliului Național pentru Educație Duală.

Proiectul se extinde

Pentru că începutul în învățământul dual este unul bun și promițător, proiectul se extinde. Astfel, în cursul acestui an au fost semnate contractele pentru anul școlar 2017/2018. Este o oportunitate oferită elevilor de a se specializa pe o meserie și de a avea un loc de muncă garantat după terminarea școlii. „Avem nevoie de oameni bine pregătiți, care să fie capabili să răspundă cerințelor pieței, iar mesajul nostru este ca tinerii să se îndrepte spre locurile unde se face și se învață meserie și unde li se oferă o șansă”, spun inițiatorii proiectului.
Elevii beneficiază la Independența de un cadru modern pentru procesul de învățământ, după ce în anii trecuți companiile, împreună cu Primăria, au amenajat, modernizat și dotat etajul III al colegiului. În acest sens, la Independența a fost amenajat și etajul III al colegiului pentru o desfășurare optimă a cursurilor.
Pentru înscrierea la clasele de învățământ dual sunt necesare fișa de înscriere în învățământul dual și foaia matricolă, eliberate de către școala generală de proveniență a elevilor, copie după certificatul de naștere și cartea de identitate a elevului, copie după cartea de identitate a părinților sau a tutorelui legal și adeverința medicală.
Detalii suplimentare se obțin la telefon 0269.221.806 și 0766.182.477 sau prin e-mail independenta_77@yahoo.com.

Lista companiilor care au încheiat contracte pentru învățământul dual

● Marquardt România (4 elevi în specializarea operator la mașini cu comandă numerică și sculer matrițer și 6 elevi în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale). Marquardt va acorda elevilor burse, transport gratuit și masa la cantină; va organiza practica în atelierul special conceput și echipat, va pune la dispoziție tutori specializați și va acoperi costul echipamentelor de lucru și de protecție.
● Brandl RO SRL (6 elevi în specializarea operator la mașini cu comandă numerică și 4 elevi pentru specializarea sculer matrițer). Brandl va acorda burse, de asemenea, va acorda gratuit masa și va plăti costul transportului la locul de practică. Va pune la dispoziție tutori specializați și echipamente de lucru și de protecție.
● HARTING ROMANIA MANU­FACTU­­­RING SCS (2 elevi în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale și 4 elevi în specializarea sculer matrițer). Compania va oferi burse lunare, va pune la dispoziție tutori specializați și va acoperi costul echipamentului de protecție și al transportului până la locul efectuării practicii.
● Wittenstein SRL (4 elevi în specializarea operator la mașini cu comandă numerică și 2 elevi în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale). Firma va acorda burse, pune la dispoziție un atelier școală special creat împreună cu specialiști ai firmei din cadrul şcolii duale din Germania, dispune de tutori specializați și va acoperi costul echipamentelor de lucru, de protecție și al transportului până la locul de efectuare a practicii.
● ODU Romania Manufacturing SRL (3 elevi în meseria de sculer matrițer și 3 în specializarea electromecanic utilaje și instalații industriale). Operatorul economic va acorda burse lunare, va pune la dispoziție tutori specializați, va acoperi costul echipamentelor de lucru și protecție, transportul și masa. ODU Romania Manufacturing se numără printre susținătorii programului de training vocațional dedicat elevilor. ODU oferă elevilor un nivel înalt de formare profesională, într-un mediu de lucru dinamic, dotat cu echipamente moderne pentru ca fiecare produs să fie fabricat la cele mai înalte standarde de calitate.
● KUKA Systems SRL a semnat contracte cu două colegii (4 elevi specializarea lăcătuși mecanici și 6 elevi pentru specializarea operator la mașini cu comandă numerică). Operatorul economic va pune la dispoziție tutori specializați, va acorda echipamentele de lucru și protecție, asistența medicală și transportul elevilor.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.