Acum citesti:
3 decenii de caritate
Intreg articolul 5 minute de lectura

3 decenii de caritate

Anul acesta se împlinesc 28 de ani de când Antje Schmidt-Classen, cetățean de onoare al Sibiului din 1991 și medaliată cu Crucea de Merit a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania, se implică alături de Asociația  Paten des Taubstummenheims Hermannstadt în sprijinirea Şcolii pentru deficienţi de auz din Sibiu. Este vorba despre Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.2 situat în Parcul Astra care în ultimii ani a fost modernizat și dotat cu aparatură de specialitate tocmai datorită acestor donații. Atenția acordată de această doamnă din Germania copiilor cu deficiențe de auz, cadrelor didactice și școlii i-a făcut pe dascăli să-și dorească să-i mulțumească pentru toată implicarea de zeci de ani în dezvoltarea instituției școlare.

 Dascălii povestesc că în anul 1990 Antje Schmidt-Classen viziteză Sibiul şi şcoala pentru deficienţi de auz. Atunci ia naştere ideea înfiinţării unei asociaţii care să sprijine material această instituţie, pentru a oferi condiţii mai bune copiilor deficienţi de auz din şcoală şi internat. Tot ei își amintesc că Antje Schmidt-Classen a pus în practică toate mijloacele disponibile pentru a îmbunătăţi situaţia copiilor cu deficienţă de auz cu mult curaj şi mărinimie. A reușit să găsească resurse pentru înfiinţarea în Germania, la Siegen, în orașul său natal, a asociaţiei Paten des Taubstummenheims Hermannstadt (Rumänien), cu ajutorul căreia, de atunci și până în prezent contribuie la dotarea întregii şcoli. Astfel, toate încăperile şcolii de la dormitoare, săli de clasă, grupe de grădiniţă, cabinete pentru terapii (logopedie, kinetoterapie), cabinet medical, sala de sport, sală profesorală, birouri administrative, grupuri sanitare și până la atelierul mecanic, au fost dotate cu  mobilier și mochete.

„Este minunat că încă mai există persoane care îşi îndreaptă privirea spre cei mici, călăuzindu-le calea spre reuşită. Instituția noastră știe ce înseamnă existența unor astfel de oameni. Mobilierul fiecărei grupe de grădiniţă are o temă specifică: o bucătărie, un magazin, o casă în miniatură, mobilier rustic, dotări de care toate generaţiile de copii s-au bucurat şi se bucură şi în prezent. Toate sălile de clasă au primit, de asemenea, materiale didactice, rechizite şcolare, cărţi instructiv-educative, care au fost adaptate nevoilor şcolii. De asemenea, a fost schimbată întreaga încălzire centrală a şcolii – centrală nouă şi calorifere noi, iar în curtea şcolii a fost amenajat un spaţiu de joacă şi garaje pentru maşini şi pentru depozitare”, spune fosta directoare a școlii Adriana Conea.

Cabinet de audiologie și personal specializat în Germania

Atât conducerea școlii, cât și personalul acesteia consideră că Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.2 a devenit o şcoală care poate fi considerată exemplu din punct de vedere al construcţiei şi dotării. În urmă cu câțiva ani, cu fondurile strânse de asociaţie a fost construită mansarda şcolii. În ideea în care instituția școlară are și internat, spațiul acestuia a fost extins cu 6 dormitoare pentru elevele de gimnaziu, iar spaţiul şcolii a fost extins cu o anexă pentru compartimentul lenjerie.

La parterul clădirii se află bucătăria care a fost dotată cu aparatură nouă: cuptoare, aragaze, maşină industrială pentru spălat vase, mobilier inox, aparatură electrocasnică, iar spălătoria a fost dotată cu maşini de spălat şi uscătoare de haine achiziționate tot din fondurile asociației. Pe de altă parte, școala a fost dotată cu două microbuze, iar pentru petrecerea timpului liber al copiilor asociaţia germană a cumpărat un teren la Sadu unde a fost construită o cabană din lemn special pentru ei.

„În toţi aceşti ani, asociaţia din Germania a colectat și a trimis în România pachete conținând dulciuri, alimente, rechizite şcolare, cărţi, jucării, îmbrăcăminte, încălţăminte, costume de carnaval, lenjerie de pat, veselă etc.

Mai mult, pentru a veni în sprijinul copiilor deficienţi de auz care în acea perioadă nu beneficiau de aparate auditive, întrucât nu existau în România firme de protezare auditivă, şcoala a fost dotată cu un laborator de olive şi cu aparatura necesară unui cabinet de audiologie. Personalul care lucrează în acest laborator a fost specializat în Germania, tot prin contribuția doamnei Schmidt-Classen și copiii au primit aparate auditive donate de persoane din Germania”, spune Camelia Balint, director adjunct.

Diagnosticare precisă și protezare adecvată

În perioada 2000 – 2005 şcoala din Sibiu a derulat un program de parteneriat cu o şcoală similară din Stegen, Freiburg, Germania ,, Bildungs und Beratungszentrum für Hörgeschädigte Stegen”. Programul avea la bază un proiect finanţat de Guvernul Federal German prin GTZ (Societatea pentru colaborare tehnică). Cadrele didactice spun că iniţiativa implicării guvernului german în acest proiect a pornit, de asemenea, de la Schmidt-Classen, sprijinită de Christine Herzog, soția președintelui la acea vreme a Republicii Federale Germania, Roman Herzog. În cadrul acestui programul au fost formaţi specialişti în domeniile audiologie, logopedie și intervenţie timpurie. După cinci ani de activitate în cadrul proiectului comun, aşteptările de la început au fost mult depăşite. În acest fel, au devenit  posibile diagnosticarea precisă a deficienţei de auz, inclusiv la copiii cu vârstă cuprinsă între  0 – 3 ani, orientare spre o protezare adecvată în funcţie de gradul pierderii de auz, cu aparate auditive sau implant cohlear și înfiinţarea grupei de intervenţie timpurie pentru reabilitarea auditiv – verbală a copiilor din grupa de vârstă 0 – 3 ani.

„Ajutorul acordat de-a lungul anilor este imens, în comparaţie cu simplitatea unui  MULȚUMESC pe care intenţionăm să i-l adresăm doamnei Antje Schmidt-Classen, rostit cu toată firea şi cu siguranţa că nu-şi va pierde intensitatea când va ajunge la inima sa”, încheie directoarea școlii, Nicoleta Nan.

 

IMG_6316
IMG_6309
IMG_6300
IMG_6293
IMG_6288
IMG_6284
IMG_6281
IMG_6267
IMG_6263
IMG_6262

 

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.