Acum citesti:
Școală de vară dedicată celor 100 de ani de la Marea Unire
Intreg articolul 2 minute de lectura

Școală de vară dedicată celor 100 de ani de la Marea Unire

Începând de luni, 9 iulie, și până miercuri, 11 iulie, Sibiul găzduieşte o şcoală de vară dedicată Marii Uniri.

Evenimentul, organizat de Asociaţia pentru Cultură şi Educaţie Europeană (ACEE), în colaborare cu Societatea de Ştiinţe Istorice din România, Filiala Sibiu (SȘIR Sibiu), Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane Sibiu, Departamentul de Istorie, Patrimoniu şi Teologie Protestantă, și Școala Gimnazială „I. L.  Caragiale” Sibiu, și cofinanţat de Consiliul Local Sibiu şi Primăria municipiului Sibiu, reuneşte câteva zeci de elevi de gimnaziu şi liceu, cadre didactice preuniversitare şi universitare din șase judeţe (Neamţ, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vrancea), cu scopul actualizării, în versiune didactico-ştiinţifică, a momentului înfăptuirii idealului de unitate politică a naţiunii române, completând, astfel, manifestările aniversare din Anul Centenarului (1918-2018).

Școala de vară „Monumentele sibiene ale Marii Uniri”, înscrisă pe Agenda Culturală 2018 a municipiului Sibiu, constituie ediția a doua a programului de educație patrimonială „Sibiul și Marea Unire”, inițiat de ACEE și SȘIR Sibiu.

„Pe parcursul celor trei zile, participanţii vor experimenta o gamă metodologică variată, în cadrul unor incursiuni în universul cultural-istoric românesc, cu specială atenţie asupra meleagurilor sibiene și a interferențelor cu mediul săsesc”, spun organizatorii.

Deschiderea oficială a şcolii de vară va avea loc luni, 9 iulie, la ora 16, la Școala Gimnazială „I. L. Caragiale”. „Un itinerar al monumentelor unirii, reflectând îndeosebi activitatea Consiliului Dirigent la Sibiu și decizia Adunării Săsești de la Mediaș, de adeziune la actul unionist din 1 decembrie 1918, se va finaliza cu un film documentar de scurtmetraj„, mai spun organizatorii.

Vizitele efectuate pe traseele unioniste ale Sibiului şi ale Mediașului vor fi însoțite de lecții interactive de istorie, coordonate de prof. univ. dr. Mihaela Grancea și conf. univ. dr. Valeria Soroștineanu. Miercuri, 11 iulie, ora 10, în incinta Școlii Gimnaziale „I. L. Caragiale”, participanții vor oferi, într-un cadru expozițional, proiecții personalizate asupra Marii Uniri. De asemenea, în cadrul proiectului, va fi lansat pe Youtube și filmul documentar „Sibiu, 1918: unitate în diversitate”.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.