fbpx
Acum citesti:
Importanța apei, temă de proiect la Școala Gimnazială din Boița
Intreg articolul 3 minute de lectura

Importanța apei, temă de proiect la Școala Gimnazială din Boița

Reprezentanți din 7 țări europene și-au dat întâlnire la Boița, în județul Sibiu, în cadrul unui proiect Erasmus + despre importanța pe care o are apa în viețile noastre. Proiectul a început la 1 septembrie 2017 și se va încheia în 30 august 2018, întâlnirea de la Boița fiind cea de-a V-a. Țara coordonatoare este Turcia, iar alături de ea mai sunt România, Portugalia, Slovenia, Italia, Polonia, Spania, Turcia și Letonia. Proiectul se intitulează „What about your blue” și a reunit până acum, timp de un an, elevi și profesori din aceste țări, care au făcut schimb de experiență și care au arătat și demonstrat prin tot felul de evenimente importanța apei pe planeta noastră.

Pentru România, coordonator de proiect este Aspăzica Balint, profesor la Școala Gimnazială „Ion Albescu”, din Boița. Toți copiii din acestă școală au fost implicați în proiect. Cu ajutorul lor a fost realizată o expoziție de pancarde cu sloganuri despre importanța apei și au fost cu ele în Piața Mare din Sibiu. De asemenea, în carul proiectului, o parte dintre copii au beneficiat de excursii, iar acum, 15 dintre ei sunt gazde pentru musafiri.
Robert Dragomir și Roxana Bădilă își amintesc și acum vizita din Turcia unde au făcut o drumeție cu biciclete și au vizitat foarte multe obiective tusristice interesante. Ioana a fost în Portugalia, o altă țară frumoasă cu multe obiective turistice, și-a făcut prietene, iar acum găzduiește o fetiță din Slovenia. A văzut acolo o fabrică de apă și cum se extrage sarea din ocean. Cât despre școlile din aceste țări…
„Școlile sunt mari și frumos construite. Au cantină cu mâncare, sală de spectacole, iar copiii sunt mai ordonați și cu bun simț. Au tablă cu marker, nu cu cretă, iar în spatele acestor table au ecrane mari ca niste tablete intense. Au multă tehnologie în școală și se joacă foarte multe jocuri acolo, iar câștigătorii primesc recompense”, povestesc cu entuziasm copiii.
Coordonatoarea proiectului din Turcia s-a arătat încântată de primire și de căldura oamenilor de la noi, în ciuda frigului de afară. Tot ea a explicat de ce a fost aleasă apa ca temă de proiect.
„Apa este cea mai importantă. Este cercul vieții noastre, dar resursele sunt din ce în ce mai puține, iar mulți oameni nu dau atenție acestui fapt. Spre exemplu, o risipesc. Elevii sunt viitorul nostru și prin intermediul acestui proiect ne dorim să-i conștientizăm asupra importanței apei și a modului în care trebuie să o folosim”, spune Firdevs Diramali Dildar.
O parte dintre profesori au mai fost în Boița și s-au arătat încântați de revenire. Consideră România a fi o țară foarte colorată cu oameni calzi. Și elevii musafiri sunt bucuroși și se consideră norocoși că fac parte din acest proiect.
„Oamenii sunt foarte drăguți și este foarte diferit aici față de țara din care vin. În satul meu casele sunt împărțite și construite altfel. În bucătărie ajungi prin altă ușă și noi avem totul în unul. Mi-am făcut și câțiva prieteni aici, iar gazda mea este foarte drăguță și cred că vom rămâne prietene”, spune o elevă din Slovenia.
Cea de-a șasea întâlnire în cadrul acestui proiect va avea loc în ianuarie 2019 și se va desfășura în Spania.
IMG_4078
IMG_4075
IMG_4074
IMG_4063
Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.