fbpx
Acum citesti:
Elevii finaliști la concursul NASA au strâns banii necesari pentru deplasarea în Boston. ULBS le-a oferit 10.000 de euro
Intreg articolul 3 minute de lectura

Elevii finaliști la concursul NASA au strâns banii necesari pentru deplasarea în Boston. ULBS le-a oferit 10.000 de euro

Visul celor 17 elevi de la Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” din Sibiu și de la Colegiul Național “Octavian Goga” din Sibiu de a participa la faza finală a competiției internaționale “Zero Robotics High School Tournament” din Boston va deveni realitate.

Tinerii aveau nevoie de bani pentru a putea participa, iar marți, 15 ianuarie, obiectivul lor a fost atins. În realizarea lui, peste 20 de companii locale, Primăria Municipiului Sibiu, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu și persoane fizice au contribuit cu sume importante pentru ca deplasarea lor în Statele Unite ale Americii să fie posibilă.
Echipa “Quaternion” a CNGL aflase din timp de calificarea în etapa finală a competiției din Boston, astfel că a avut vreme să adune bani de la oamenii cu suflet mare și de la firme. Primăria Sibiu le-a oferit 46.000 de lei, iar în 9 ianuarie au avut suma integrală necesară pentru participarea la concursul organizat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) și NASA. Echipa CNGL este alcătuită din elevii din clasa a X-a (matematică informatică, intensiv informatică), respectiv Radu Ștefănescu, Ovidiu Bărac, Laurențiu Lupp, Darius Tănăsescu, Octavian Ianc, Andrei Teodoru, Darius Cioban, Eduard Faraon și Eduard Apolzan.
Marți, echipa “Valak” de la Colegiul Național “Octavian Goga” din Sibiu a primit o ultimă finanțare, de aproximativ 10.000 de euro. Este vorba despre Universitatea “Lucian Blaga”, care a anunțat că va asigura transportul celor opt elevi ai echipei, respectiv Sabin Mareş, Eric Avram, Gabriel Mihăilă, Radu Căpriţă, Victor Palagniuc, Rareş Păltineanu, Mihai Ghişe şi Radu Cataramă. Aceștia au aflat că s-au calificat în faza finală a competiției din SUA la finalul lunii decembrie, astfel timpul fiind mai scurt pentru ei pentru a strânge suma necesară deplasării în Boston. Banii ULBS provin din donația pe care instituția a primit-o anul trecut din partea lui Hasso Plattner. Echipa de la “Goga” a primit o finanțare de 41.000 de lei și din partea Primăriei Sibiu.
Potrivit prof. Gabriel Octavian Negrea, directorul Colegiului Național “Gheorghe Lazăr”, elevii vor avea parte și de o excursie de câteva zile în New York. “Am strâns suficienți bani astfel încât acești copii să facă și o scurtă excursie educațională, așa cum merg la olimpiadele naționale prin țară, unde sunt cuprinse excursii. Am zis că merită, după ce zboară 12 ore cu avionul, să aibă și o excursie de trei zile în New York”, a declarat prof. Gabriel Negrea.

Elevii vor fi însoțiți de cadre didactice, printre care și profesori de la Facultatea de Inginerie a ULBS, respectiv prof. univ. dr. ing. Gabriel Racz, directorul Departamentului Mașini și Echipamente Industriale, și prof. univ. dr. ing. Adrian Pascu, prodecan al Facultății de Inginerie.
“Zero Robotics High School Tournament” este o competiție internațională de programare pentru robotică, unde roboții sunt SPHERES (Synchronized Position Hold Engage and Reorient Experimental Satellites2) din interiorul Stației Spațiale Internaționale.
Faza finală va avea loc la Boston, în perioada 27 – 29 ianuarie.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.