fbpx
Acum citesti:
Olimpiada Meșteșuguri Tradiționale așteaptă copiii la o nouă ediție
Intreg articolul 4 minute de lectura

Olimpiada Meșteșuguri Tradiționale așteaptă copiii la o nouă ediție

Complexul Naţional Muzeal Astra caută şi în acest an cei mai buni tineri meşteşugari din judeţul Sibiu, pentru Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Organizat anual, evenimentul are ca scop promovarea tradiţiilor populare româneşti în rândul copiilor şi încurajarea dezvoltării diferitelor talente artistice. Faza județeană a Olimpiadei Meșteșuguri Artistice Tradiționale, ediția a XXIV-a, va avea loc în perioada 26-28 martie. În cadrul Olimpiadei de anul trecut au participat 108 elevi din 119 înscrişi, din 33 unităţi şcolare, ateliere particulare, cluburi ale elevilor, reprezentând 12 localităţi din tot județul Sibiu.

,,Participanții vor fi selectați în prealabil la faza pe fiecare unitate de învăţământ, club sau palat al copiilor şi elevilor. Fiecare unitate școlară şi/sau conexă poate fi reprezentată de un număr de trei elevi selecţionaţi, în prealabil, la nivel de unitate şcolară şi/sau conexă – pentru unul din meşteşugurile tradiţionale. De asemenea, este de reținut faptul că un elev poate participa în cadrul concursului la o singură secţiune. Concursul constă în prezentarea unor produse brute sau semifinite pe care concurentul le va desăvârşi în timpul competiției.”, a declarat Elena Găvan, muzeograf Muzeul ASTRA.

Detalii despre înscriere

Înscrieri se pot face până în data de 14 MARTIE 2019 la Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, strada Lucian Blaga nr.26, tel.0369/101202, fax. 0269/210817, e-mail: educativsb@gmail.com în atenţia doamnei inspector Daniela Muntean, sau la Muzeul ASTRA, Piaţa Mică, numărul 11, cod 550182, tel. 0756/085780, fax 0269/202411, e-mail: elena.gavan@muzeulastra.com, în atenţia doamnei muzeograf Elena Găvan. Toți cei care vor să se înscrie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de participare:

– vârsta între 6-18 ani

– dexteritate tehnică şi simţ artistic propriu pentru stilul autentic

– proveniență din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară, din şcoli sau cluburile elevilor din mediul rural sau urban

 

Program/ secțiuni/ LOCAȚIE:

Ziua I/ 26 martie 2019 – secțiuni: pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn, pictură naivă, încondeiat ouă

Locație: Muzeul în aer liber/ Hostel Diana/ Sala de Conferințe

La secțiunile pictat icoane pe sticlă și pictat icoane pe lemn concurenții se vor prezenta în concurs cu următoarele teme iconografice:

la alegere: Cina cea de Taină sau Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – secțiunea pictat icoane pe sticlă;

la alegere: Înălțarea Domnului sau Sfânta Mare Muceniță Ecaterina – secțiunea pictat icoane pe lemn.

Suportul trebuie să măsoare, la alegere, 210 × 297 mm (format A4) sau 148 × 210 mm (format A5). Datorită timpului limitat de lucru în concurs, este permis ca lucrarea să fie prezentată sub formă semifinită, respectiv doar cu trasarea în prealabil a conturului. Elevul trebuie să demonstreze că posedă cunoştinţe temeinice legate de practicarea meşteşugului, că stăpâneşte practic tehnicile privind confecţionarea, modelarea şi decorarea artistică a produselor, conform tradiţiei. Prezenţa în concurs va fi aprobată exclusiv în costum popular, reprezentând portul popular specific satului şi zonei de rezidenţă pentru fiecare concurent. Se va evita utilizarea materialelor neconvenţionale (nylon etc.) în confecţionarea pieselor de port popular. Lucrările prezentate pentru concurs vor trebui să respecte tradiţia locală a genului, lăsând loc exprimării talentului şi forţei de creaţie proprii, însă, manifestate în deplin respect pentru spiritul original al tradiţiei populare.

Materialele de lucru NU sunt asigurate de către organizatori.

Ziua 2/ 27 martie 2019 – secțiuni: țesut, cusut/ brodat, confecţionat port popular, confecţionat păpuşi, confecţionat poboabe, împletit, artă decorativă

Locație: Muzeul în aer liber/ Pavilionul Muzeal Multicultural ASTRA

 

Ziua 3/ 28 martie 2019 – secțiuni: prelucrare lemn, os, fier; olărit; modelat ceramică; confecţionat măşti

Locație: Muzeul în aer liber/ Pavilionul Muzeal Multicultural ASTRA

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.