12.9 C
Sibiu
marți, aprilie 16, 2024

Elevii din Sibiu, dezamăgiți de noul ordin al ministrului Educației: „Condamnăm cu fermitate lipsa de interes a autorităților față de asigurarea unui mediu școlar incluziv și în varianta online”

Cele mai citite

Reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor Sibiu consideră ultimul ordin al ministrului Educaţiei discriminatoriu. Potrivit OMEC nr. 4135/ 21.04.2020, printre altele, elevii au obligaţia de a participa la cursurile online, iar părinţii trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a asigura accesul şi participarea elevilor la activităţile de învăţare online.
CJE Sibiu consideră că Ministerul Educației și Cercetării eșuează lamentabil în crearea unui cadru legal care să permită achiziționarea infrastructurii pentru elevi și pentru profesori.

„Reacția vine după ce MEC a anunțat că a fost aprobat un ordin de ministru în data de 21 aprilie 2020 prin care este stabilit ghidul de predare online, precum și monitorizarea elevilor și profesorilor care participă la aceste cursuri. Propunerile Consiliului Național ale Elevilor privind digitalizarea educației au fost ignorate conștient, deși acestea presupuneau un fundament în crearea unui mediu școlar calitativ și în online. Dintre aceste propuneri, amintim: durata în care sunt livrate informații elevilor să nu depășească 40 de minute, având în vedere faptul că atenția este mult mai greu de captat în mediul online, stabilirea acestei limite de timp necesitând consultarea unor experți în domeniu; este necesară crearea unui cod de conduită în mediul online, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi, ce să cuprindă norme și responsabilități pe care ambele părți le vor respecta;
elaborarea unei politici pentru protejarea dreptului la intimitate, cât și valorificarea dimensiunii de sănătate mentală; folosirea unor metode de predare interactive, precum Menti sau Kahoot, elevii putând învăța prin metode plăcute; intervenția pentru elevii ce prezintă dificultăți în procesul de învățare; propunerea unor termene limită rezonabile pentru efectuarea temelor sau a altor sarcini, având în vedere faptul că această perioadă este greu de gestionat pentru o bună parte din elevi; motivarea constantă și stimularea elevilor cu privire la participarea acestora la activități de învățare în mediul online”, arată CJE Sibiu.

Aceștia spun că, în timp ce state precum Republica Moldova, Italia, Noua Zeelanda au alocat resurse bugetare pentru a cumpăra dispozitive pentru elevii din comunități dezavantajate, deși rectificarea bugetară permitea, Ministerul Educației și Cercetării din România nu a cerut fonduri.
Totodată, reprezentanții elevilor din județul Sibiu condamnă condițiile de înscriere a elevilor în programul „Euro 200”. Elevii care primesc bursă socială pot beneficia de ajutor de la stat doar dacă în gospodăria lor nu sunt: peste două bovine, mai mult de o cabalină, trei porci, cinci oi sau capre, peste cinci familii de albine, peste zece iepuri de casă și 25 de păsări.

„Aceste condiții de ineligibilitate nu sunt racordate la contextul în care ne aflăm și demonstrează ineficiența programului Euro 200. Educația trebuie să continue în mediul online, dar în conformitate cu respectarea Legii educației naționale, nr. 1/2011, care stipulează clar că învățământul în România este gratuit. Mă declar profund dezamăgit de ceea ce se întâmplă la momentul actual cu învățământul online în România și condamn cu fermitate lipsa de interes a autorităților față de asigurarea unui mediu școlar incluziv și în varianta online. Programul Euro 200 este absolut ineficient în aceste vremuri de pandemie și este profund discriminatoriu să asiguri educație online pentru o parte a comunității de elevi și pentru cealaltă nu. “Cum vor recupera orele elevii care nu au acces la tehnologie?” este întrebarea care ne macină pe fiecare dintre noi. Sunt extrem de curios dacă doamna ministru se gândește și la acest aspect”, a declarat președintele Consiliului Județean al Elevilor Sibiu.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Accident cu 3 autoturisme între Bradu și Avrig. Trei victime, printre care doi minori, transportate la spital

Trei persoane au fost rănite, marți dimineața, într-un accident de circulație produs pe DN 1, între Bradu și Avrig.În...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect