5.1 C
Sibiu
joi, aprilie 18, 2024

Ziua Internațională a Bâlbâielii, marcată de elevii Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga” Sibiu

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Ziua Internațională a Bâlbâielii, sărbătorită în fiecare an în 22 octombrie, a fost marcată de elevii Clasei Pregătitoare D de la Școala Gimnazială Nicolae Iorga din Sibiu”.

Elevii Școlii Gimnaziale ”Nicolae Iorga” Sibiu, din Clasa Pregătitoare D, împreună învățătoarea lor, Alexandra Dinu, profesorul logoped școlar Gabriela Marian, au desfășurat o activitate dedicată Zilei Internaționale a Bâlbâielii.
”În fiecare an, pe data de 22 octombrie, este marcată Ziua Internațională a Balbuției sau, cum se mai spune în termene populari, bâlbâiala. Balbuția este impediment de vorbire care alterează fluiditatea cuvintelor și comunicării. Balbuția afectează între 4 şi 5% dintre copii, dispărând la vârstă adultă în opt cazuri din zece”, susține logopedul școlar.
Astfel, cei mici au urmărit un scurt desen animat în care li s-a explicat, pe înțelesul lor, ce este bâlbâiala. Balbismul sau bâlbâiala, cum i se mai spune popular, este o tulburare de vorbire prin care este afectată fluența discursului. Debutul afecțiunii este de regulă în copilărie și în anumite cazuri poate persista de-a lungul vieții. Afecțiunea este caracterizată de întreruperi în pronunția anumitor sunete. Marea majoritate a oamenilor prezintă dificultăți în producerea numitor sunete din când în când.
„Sărbătorirea Zilei Internaționale a Bâlbâielii are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de  defectul de vorbire care apare din cauza convulsiilor care afectează mușchii aparatului de vorbire”, spune înv. Alexandra Dinu.
În marea majoritate a cazurilor, balbismul are impact asupra activităților zilnice ale persoanei afectate. Pentru unele persoane, tulburările de comunicare pot să apară doar în anumite circumstanțe, ca de exemplu în timpul vorbitului la telefon sau atunci când trebuie să se adreseze unor grupuri mai mari de persoane.
„Marea majoritate a persoanelor afectate de balbism suferă de tulburări de comunicare în timpul a numeroase activități, la muncă, la școală sau acasă. Tocmai de aceea este important să conștientizăm acest fenomen, iar copiii să –l înțeleagă și să-l trateze cu responsabilitate”, a adăugat învățătoarea Alexandra Dinu.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Avertisment: Țepele continuă la telefon. „Vă sună Ionescu Alexandru”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a atras atenția, joi, că tentativa de fraudă în care apelanții se dau angajați...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect