Connect with us

Educatie

Raphael Toth – „Curiozitatea, trăirea și înțelegerea materiilor predate sunt pentru mine succesul notelor mari.”

Raluca Buduşan

Publicat

pe

olimpic sait1
Bannet continental 29 aprilie

Raphael Toth a terminat clasa a VIII-a a Școlii Gimnaziale „Herman Oberth” din Mediaș și tocmai a încheiat cu brio examenul de Evaluare Națională. Dincolo de asta însă, Raphael este olimpic național. Anul acesta a obținut locul II la Olimpiada Națională de Germană Maternă. Din septembrie ar vrea să meargă la Liceul „Stephan Ludwig Roth”, la care va ajunge doar trecând strada de la el de acasă. Regretă despărțirea de școala generală unde a fost într-o clasă pe care o consideră extraordinară, cu profesori buni și în care colegii lui, dicolo de faptul că învățau foarte bine, au dovedit și că sunt buni prieteni cu care a împărțit clipe frumoase. Regretul lui însă nu ține mult, pentru că, pe mare parte din prietenii din școală îi va reîntâlni, la liceu, la profilul pe care și l-a ales: matematică – informatică. Atunci când va trebui să ia o decizie cu privire la cariera sa, va lua în considerare posibilitatea de a deveni psiholog, ghid turistic, neurolog sau profesor.

Raphael s-a născut în 28 mai 2000, la Dresda, în Germania „într-o duminică dimineața pe când clopotele bisericii „Diakonissenkirche” chemau credincioșii la slujbă. Mama spune că m-aș fi uitat foarte curios și cu ochii mari în jur. Probabil a fost limba germană prima limbă pe care am auzit-o.” Raphael nu mai are frați sau surori, însă spune că are prieteni care îi sunt ca frații, cu care a crescut împreună „în frumoasa curte a pieții Castelului din Mediaș.” Tatăl său a studiat istoria și muzicologia în Leipzig, orașul său natal, iar astăzi este directorul muzeelor istorice din Erfurt, Germania. Mama lui s-a născut la Sighișoara, a studiat muzica sacră la Dresda și lucrează la Mediaș ca organistă la Biserica Evanghelică „Sf. Margareta”. Este un copil iubit, sprijinit de părinții lui pentru ca niciodată să nu-și piardă încrederea în el și, mai presus de toate, învățat ce înseamnă să fii om. Faptul că a ajuns olimpic la germană maternă pare a fi ceva firesc, dacă este să ne gândim la originile lui, însă, în spatele acestei reușite sunt ore de muncă, de perseverență, de autoeducare, fără de care Raphael nu ar fi reușit. „Acest premiu mi-a dovedit că, dacă îți dorești din tot sufletul ceva, lupți pentru acel ceva și crezi în visele tale, îl poți obține.”

În timpul liber este ghid turistic

Raphael este pasionat de fotbal, muzică – pian și canto, cărți, drumeții și ieșiri cu prietenii. Este nerăbdător să ia în piept vacanța de vară, pe care o consideră plină de surprize. „Voi merge în tabere de muzică și matematică în Albota și Moșna, în „orașul copiilor” din Bărcuț, voi merge la întâlnirea familială în Germania și o să-mi vizitez prieteni din Timișoara și Slovenia.” O altă reușită pe care o consideră specială, dar pentru care nu primește diplome este și faptul că îi place să fie ghid turistic în biserica în care cântă mama sa. „ Sf. Margareta este o biserică evanghelică veche și valoroasă. Acolo vin turiști din întreaga lume și mă bucur că pot povesti în 3 limbi și un dialect cu ei (engleză, română, germană și săsește), am răspunsuri la întrebările lor și sunt fericit când văd că le face plăcere conversația cu mine.” Cum reușește Raphael să aibă astfel de rezultate? „Prima și cea mai importantă regulă pe care o respect din clasa I este aceea de a fi atent în ore. Asta mă scutește de munca grea pe care ar trebui să o fac de unul singur acasă. În afară de aceasta, sunt curios și mă uit la multe filme documentare în diferite domenii: istorie, chimie, psihologie, arhitectură. Curiozitatea, trăirea și înțelegerea materiilor predate sunt pentru mine succesul notelor mari.”

Casetă

„Raphael este un elev foarte bun, clar peste nivelul celorlalți. Doi ani consecutivi a obținut locul I la Olimpiada Județeană de Germană Maternă, iar anul trecut cu nota 10. Nu ia și nu a luat meditații, este un autodidact și un copil care citește foarte mult. Excelează la literatură, iar nota care anul acesta i-a adus locul II la olimpiada națională a fost cu 5 sutimi sub cea a elevului de pe primul loc. Anul acesta merge la liceu și mi-a promis că anul viitor va obține primul loc și la nivel național”, Ionela Bozai, profesor de germană.

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *