4 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

Învățământul profesional sibian prinde contur. Mentalitatea creează încă rezistență

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

36 de clase cu aproximativ 824 de elevi sunt, în momentul de față, în învățământul profesional sibian. Practic, toate locurile propuse pentru acest tip de învățământ au fost ocupate, conform datelor oferite de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. În ultimii ani, în județul nostru s-a acordat o atenție sporită sistemului de învățământ de 3 ani, prin care elevii sunt specializați în tainele unei meserii. La bază stau nevoia de oameni certificați pe meserii, numărul tot mai mare de locuri create de firmele din zonele industriale ale județului și implicarea agenților economici în sprijinirea acestui tip de învățământ. Drept dovadă, în anul școlar 2014-2015, în Sibiu se înființează, în cadrul Colegiului Tehnic „Independența”, învățământul dual. Are alelași statut și aceeași programă ca și învățământul profesional, însă a fost creat și sprijinit din punct de vedere financiar de agenți economici, care oferă burse de studiu copiilor, în baza unor contracte și posibilitatea unei cariere pe meseria pe care o învață.
Cele mai solicitate domenii de formare profesională sunt cele în mecanică, unde există 14 clase, cu un total de 406 elevi și în turism și alimentație, unde sunt 168 de elevi, în 6 clase. Urmează apoi specializările în comerț (5 clase, 140 de elevi), construcții, instalații și lucrări publice (4 clase, cu 112 elevi) sau industrie textilă (3 clase, 84 de elevi). Elevii optează însă și pentru domeniile de electromecanică, automatizări, fabricarea produselor din lemn sau industrie alimentară. „Am luptat foarte mult pentru introducerea învățământului profesional de 3 ani și ne bucurăm că începe să fie căutat. Am ajuns astfel de la 29 de clase anul trecut, la 38 anul acesta. Avem nu mai puțin de 23 de calificări, toate cerute de agenții economici”, spune prof. Adrian Poplăcean, inspector la disciplinele tehnice.
Profesionala, o șansă pentru mulți elevi
Liceul Economic „George Barițiu” din Sibiu, este unul din liceele cu clase de profesională. Alin Atodiresei, 16 ani, clasa a X-a și se specializează ca bucătar. „Am ales profesionala pentru că mă ajută mai mult pe viitor. Nu vreau să fac și facultate, în speranța că o să ajung undeva. Vreau doar după ce termin profesionala și să mă angajez.” Bucătăria este o pasiune și îi place să gătească „mai orice”. Uneori cedează impulsului de a găti și pentru familia lui. După profesională își dorește să facă seralul, ca mai apoi să se angajeze într-un restaurant. Angela Buni este colega lui de clasă. Vine din Nocrih. „Îmi place mult bucătăria. Încă de pe clasa a VIII-a s-a întâmplat să rămân singură acasă și să gătesc. Am auzit că se face școală profesională de bucătari și am venit aici”. Angelei îi place să gătească dulciuri, însă recunoaște că se va specializa doar pentru a-și alimenta pasiunea. Ca meserie și-a ales altceva. „Am făcut un curs de coafor și machiaj și am realizat că asta ar fi ceea ce-mi doresc ca meserie”. Cu siguranță și Angela își va continua studiile la seral. Alexandru Marcu este profesor și diriginte al acestor copii. El predă de 38 de ani în Liceul Economic. „Mă bucur că s-a reînființat acest tip de școală, pentru că a ști o meserie este baza pentru o societate dezvoltată.” Din experiența sa peofesorul spune că, raportat la generațiile anterioare, 70% dintre acești copii urmează și cursurile de seral, astfel că, ciclul lor liceel este, în cele din urmă, complet. „Avem și elevi care au făcut facultatea după. Marea majoritate dintre ei sunt acum managerii marilor hoteluri și restaurante din Sibiu. ”, mai spune profesorul.
La colegiul Tehnic Independența, elevii de clasa a X-a se specializează pe electromecanică, în învățământul profesional dual. 9 dintre ei au deja contracte încheiate cu agenții economici. După finalizarea celor 3 ani de studiu, aceștia vor avea garanția unui loc de muncă. Radu Burja (17 ani) a decis împreună cu părinții să urmeze aceste cursuri. „Am văzut că meseria este bună, bine plătită și agenții economici caută așa ceva.” Radu este unul dintrei elevii care au un contract semnat. A văzut ce va presupune meseria aleasă de el și este decis să o urmeze. La cursurile unei facultăți încă nu s-a gândit, dar seralul îl va urma cu siguranță. Octavian Târziu, colegul său spune că: „Am venit aici, în primul rând pentru că electromecanica este o meserie bună, iar după ce termin această școală o să am o calificare, dar și posibilitatea de a continua dacă îmi doresc și diploma de bacalaureat.” Profesor diriginte le este Viorel Apostu. El predă tehnologia construcțiilor de mașini (TCM) și este de părere că „dacă există o colaborare strânsă cu agenții economici, învățământul dual va fi un succes.”
Mentalitatea, o barieră psihologică pentru părinți
Elevii sunt încântați de ceea ce au ales și de drumul pe care merg, însă cadrele didactice și reprezentanții inspectoratului care se ocupă de partea tehnică a învățământului sibian recunosc că există totuși hibe la capitolul consiliere și idei preconcepute. „Suntem deficitari în domeniul consilierii. Părinții pun pe primul loc liceul. Elevii din mediul rural, în special, se bucură de acest sistem, cu atât mai mult cu cât, pe lângă bursa de 200 de lei dată de stat, mai sunt și agenții economici care dau bursele lor și nu mai vorbim de alte facilități. Trebuie însă să lucrăm mult la mentalitatea părinților și a societății, în general. Din nefericire, ani la rândul, învățământul profesional a fost considerat un eșec și este păcat de Dumnezeu. Trebuie să ne aliniem și noi la tendința Europei de a avea muncitori calificați. De exemplu, 63% din specialiștii unei renumite mărci germane de mașini, provin din învățământul profesional. Să nu uităm, în primul rând că, profesionala nu este un capăt de drum, ci un început”, a mai spus inbspectorul Poplăcean.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Avertisment: Țepele continuă la telefon. „Vă sună Ionescu Alexandru”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a atras atenția, joi, că tentativa de fraudă în care apelanții se dau angajați...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect