Connect with us

Educatie

ULBS analizează cărțile deținuților coordonate de profesorii proprii

Diana Stancovici

Publicat

pe

bondrea

Comisia de Etică a ULBS va analiza în perioada următoare toate situațiile în care profesorii proprii au coordonat lucrări ale unor deținuți.

”Am primit solicitarea din partea Consiliului Național al Rectorilor, astfel că voi solicita Comisiei de etică din cadrul Universității «Lucian Blaga» din Sibiu să analizeze fiecare caz în parte, urmând ca apoi să vedem dacă se impune luarea vreunei măsuri”, a declarat Ioan Bondrea, rectorul ULBS.

Acesta a adăugat însă că ”publicarea unei lucrări în afara spațiului academic al Universității «Lucian Blaga» din Sibiu este un act personal”.

”Chiar dacă vorbim despre profesori universitari ai ULBS, instituția nu poate fi legată în niciun fel de acțiunile private pe care aceștia le întreprind”, a mai declarat Ioan Bondrea.

Potrivit listelor făcute publice de Ministerul Justiției, opt dintre universitarii sibieni au coordonat lucrări ale unor deținuți, patru dintre aceștia apaținând de ULBS, restul fiind de la Universitatea Română – Germană și de la Universitatea Alma Mater.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a cerut, luni, 11 ianuarie, Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) să solicite universităţilor o analiză punctuală a cazurilor în care profesorilor din respectivele instituţii au dat recomandări pentru cărţi scrise de deţinuţi.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, marţi, 12 ianuarie, că a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările.

Tot marţi, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că va propune Guvernului, în prima şedinţă din februarie, emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.

Conform articolului 96 alineatul 1, litera f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *