12.9 C
Sibiu
marți, aprilie 16, 2024

Albert și Julia despre ambiția de a fi cel mai bun

Cele mai citite

Albert Denis Crucean și Julia Ruxandra Nămoianu sunt colegi de clasă de 8 ani și urmează să fie încă 4 ani. Mai mult, sunt cei mai buni elevi din județ care au terminat clasa a VIII-a. Albert a terminat anii de gimnaziu cu medie maximă, iar Julia cu media 9,98. Ambii au luat 10 la examenul de evaluare națională și au fost admiși la Colegiul Național „Octavian Goga”. Cum o vede Albert pe Julia? “Este o colegă de nota 10 și la propriu și la figurat. Este acea persoană pe care te poți baza în orice moment, gata să dea o mână de ajutor. Este o fată inteligentă cu care poți vorbi orice, fiind foarte sociabilă. Cuvântul care o caracterizează? Descurcăreață.” Cum îl vede Julia pe Albert? „Îmi este mai mult decât un coleg. Am ajuns să ne înțelegem foarte bine și suntem prieteni buni. Am încredere în el. Să-l descriu cu un singur cuvânt? Ambiție.”  

Albert a reușit ca atât în perioada anilor de gimnaziu, cât și la examenul de evaluare națională să aibă numai note de 10. Medii impecabile și final impecabil. Astfel, este cel mai bun elev din județ dintre cei care au terminat  gimnaziul. Imediat după el se situează colega și prietena lui foarte bună, Julia, care a promovat examenul de evaluare națională cu nota 10 și a terminat gimnaziul cu 9,98. Nota finală a Juliei a fost știrbită de două medii de 9 pe care le-a avut în decursul celor 8 ani. Una la matematică și una la biologie. Amândoi sunt copii speciali, deosebit de frumoși, care au înțeles importanța școlii în viața lor și care și-au dat seama din timp că își pot scrie singuri destinul. Nu a fost greu să obțină astfel de performanțe, pentru că și-au dorit, însă nici foarte ușor, pentru că performanța implică multe. Julia spune că este nevoie de „Multă muncă, însă mi s-a părut necesar, pentru că mi-am dorit foarte mult să ajung la un liceu de prestigiu. Rețin foarte mult din clasă. Am făcut meditații doar la matematică și la engleză, în rest pot spune că am învățat la materiile la care a fost nevoie și cât a fost nevoie”. Albert recunoaște că este un sentiment plăcut să termini cei 8 ani de școală cu media 10 și spune că „Secretul constă în perseverență. Dacă înveți zi de zi, constant, rezultatul vine de la sine. De la bun început trebuie să ai un scop în minte, pe care să încerci mereu să-l îndeplinești, doar așa se poate ajunge la performanță. Cu ambiție și muncă zilnică, se poate îndeplini orice astfel de scop”. Copiii au fost 8 ani colegi de clasă și prieteni buni și vor rămâne în continuare. Amândoi au fost admiși la Colegiul Național „Octavian Goga”, Științe ale Naturii, bilingv. Și pentru că „cine se aseamănă se adună”, amândoi optează pe viitor pentru medicină, doar că Julia se va îndrepta spre stomatologie. De asemenea, amândoi îndrăgesc chimia, motiv pentru care au și ales profilul de Științe ale Naturii. Julia mai adaugă pe lista materiilor preferate româna și matematica, pe care , chiar dacă recunoaște că a fost „oarecum obligată” să le învețe, a ajuns să le iubească. 

Ar studia în Anglia sau în America

Albert spune că nu prea are timp liber, însă atât cât are, și-l petrece jucând baschet, urmărind un film bun, citind sau ieșind cu prietenii. I-au plăcut foarte mult toate cele 7 volume „Harry Potter”, iar filmul lui preferat este “Pay it forward”, în regia Mimi Leder, unul dintre cele mai sensibile și altruiste filme ale cinematografiei americane. Juliei îi plac romanele polițiste și cele de dragoste, preferatul ei fiind „Pânza de păianjen”, scris de Cella Serghi, unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste românești. Îi place să râdă, să-și petreacă timpul cu prietenii și culoarea albastră, care îi dă o stare de bine. „Știu să îmbin plăcutul cu utilul. Pot spune că am reușit, mai ales în ultimii patru ani de școală, să găsesc timp și pentru distracție”, spune Julia. Dacă li s-ar oferi ocazia să aleagă unde să studieze, Albert s-ar duce în Anglia, la Oxford sau Cambridge „…deoarece sunt cele mai bune condiții de studiu și de acolo chiar ies oameni pregătiți pentru viață”. Julia ar alege Anglia sau America„…pentru că acolo găsești cele mai multe posibilități”. Cei doi au reușit prin voință și determinare, însă s-au bucurat și de sprijinul celor din jur. Julia a crescut într-un mediu plăcut, cu prieteni excepționali, care au ajutat-o să crească frumos. Și-a adorat profesoara de chimie, pe Mioara Prepeliță, și a fost sprijinită de dirigintele Magdalena Iacob și Mihaela Ghirteșiu. De asemenea, i-a avut alături pe directoarea Renet Marin și pe directorul Ioan Moșneag. Tuturor le mulțumește pentru înțelegerea și sprijinul acordat. Și Albert a fost susținut de multe persoane, printre care învățătoarea Rodica Lup, dirigintele Iacob și Chirteșiu, însă cel mai mult a fost susținut de mama lui. ”Mama a fost susținătorul meu principal prin tot ceea ce a făcut pentru mine și pentru care îi sunt recunoscător”. Sfatul Juliei pentru tinerii de vârsta ei este să facă tot ceea ce își doresc, atât timp cât își doresc ceva pozitiv, iar Albert îi sfătuiește să muncească și să nu lase pe mâine ce pot face astăzi. 

Am întrebat-o pe Julia ce i-ar plăcea să se schimbe la societatea în care trăiește. A răspuns că își dorește ca meritele oamenilor valoroși să fie recunoscute. „Consider că mulți dintre noi s-ar simți mai bine observând că li se recunosc meritele și sunt felicitați. Eu am muncit în primul rând pentru mine, dar zâmbesc instantaneu când cineva mă felicită sau îmi spune că este mândru de mine”. Pe Albert l-am întrebat, din perspectiva elevului de 10, cum am putea avea o Românie de 10. Ce ar trebui schimbat? Răspunsul lui a venit prompt: „Nu am putea. Totul trebuie schimbat”. 

 

”Sunt copii serioși, cuminți, buni la învățătură. Te poți baza pe ei în orice situație, sunt modești. Pentru noi este o adevărată mândrie, ca întotdeauna, pentru că nu este prima dată când avem asemenea rezultate. Julia și Albert sunt copii speciali și fac onoare școlii noastre.”, prof. Ioan Moșneag, directorul Școlii gimnaziale „Nicolae Iorga” din Sibiu, fosta Școală nr. 6.

 

Biografie Julia

 

Data nașterii: 13 iulie 1998

Studii: Școala gimnazială „Nicolae Iorga” Sibiu, Clasa a VIII-a A

Din Toamnă: Colegiul Național „Octavian Goga”

 

Biografie Albert

 

Data nașterii: 3 februarie 1998

Studii: Școala gimnazială „Nicolae Iorga” Sibiu, Clasa a VIII-a A

Din Toamnă: Colegiul Național „Octavian Goga”

 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Se apropie vacanța de primăvară a elevilor. Câte zile libere vor avea copiii

Vacanța de primăvară pentru copiii de grădiniță, elevi și profesori începe sâmbătă, 27 aprilie, și durează 11 zile, până...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect