16.2 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Decizii ale Curții Constituționale și ale Î.C.C.J., în dezbatere la ULBS

Cele mai citite

Într-o atmosferă academică, demnă de cele mai importante manifestări științifice, în Aula Facultății de Drept din cadrul Universității ”Lucian Blaga” Sibiu s-a desfășurat recent cea de-a VI-a ediție a Conferinței Naționale de Dreptul Muncii cu tema ”Soluții normative sau jurisprudențiale criticabile prin prisma specificului raporturilor juridice de muncă”. Evenimentul științific s-a bucurat de participarea unor prestigioase cadre didactice universitare și specialiști în domeniul dreptului muncii precum: prof.univ. emerit dr.Ion Traian Ștefănescu, inițiator și susținător al acestei manifestări, autor a numeroase manuale și tratate de drept al muncii, specialist recunoscut în acest domeniu, prof.univ.dr.Alexandru Athanasiu, membru în Comitetul European de Drepturi Sociale, Consiliul Europei, Strasbourg, membru al Comitetului Executiv al Societății Internaționale de Dreptul Muncii și Securității Sociale, ale cărui cursuri și articole sunt demersuri de referință în aria instituțiilor  în care a scris, prof.univ.dr.Raluca Dimitriu, cercetător științific principal la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, care prin analize teoretice și practice întemeiate pe observarea dreptului U.E. deschide noi perspective de abordare a instituțiilor dreptului muncii, prof.univ.dr.Magda Volonciu, membru al Uniunii Avocaților din Romania, membru EELA – European Emplyment Lawyers Association, membru IBA – International Bar Association, care printr-o examinare completă a noilor realități economice și sociale, oferă soluții legislative și jurisprudențiale de un profund rafinament, prof.univ.dr.Ovidiu Ținca, specialist în dreptul internațional al muncii.
Acestor personalități  li s-au alăturat profesori universitari și cercetători ai dreptului muncii, avocați din București, Cluj, Iași, Pitești, Sibiu, care prin lucrările prezentate au conturat conținutul ideatic și problematizat al conferinței în tematici precum încetarea contractului individual de muncă, sindicalismul  românesc  actual, conflictele individuale de muncă, punerea în executare a hotărârilor judecătorești etc.
Lucrările prezentate în cadrul conferinței s-au circumscris temei acesteia și au pus în evidență noua orientare a C.J.U.E. în ceea ce privește definirea conceptelor de salariat și unitate cu referire la concedierea colectivă, ceea ce determină o reașezare a legislației naționale și o abordare doctrinară diferită. Participanții au criticat unele soluții ale Curții Constituționale care prin deciziile pronunțate se substituie instanțelor de judecată, depășind  astfel, competența stabilită de Constituție și legea organică. De asemenea, au fost criticate soluții ale Î.C.C.J. care au încălcat principiul legalității, fundament al aplicării tuturor sancțiunilor,dimensiune ce deschide calea abuzului în materia răspunderii juridice.Protecția salariatului versus concediere a reprezentat o temă care repune în discuție dificultățile procedurale întâlnite în practică la încetarea contractului individual de muncă datorită generalității formulării textului legal. S-a subliniat că deși dialogul social și pacea socială nu constituie obiective în sine, ci existența lor contribuie la dezvoltarea economică durabilă, la asigurarea, pentru cetățeni, în condiții normale, a unei vieți decente, în plan european și național  se înregistrează un reviriment al sindicalismului care este determinat de un ansamblu de factori obiectivi dar și subiectivi, ceea ce a determinat ca la acest moment în țara noastră, la nivel de sectoare de activitate să nu fie înregistrat niciun contract colectiv de muncă.
Participanții au concluzionat că se impune o mai bună cunoaștere a legislației U.E. și a practicii C.J.U.E. de către Curtea Constituțională și instanțele de judecată într-un context în care fundamentarea și reglementarea relația de muncă este determinată de crizele politice, economice la nivel mondial, regional și național, dar și necesitatea respectării principiului separației și echilibrului puterilor în stat pentru realizarea statului de drept potrivit art.1, alin.3 din Constituția României.
Conferința de dreptul muncii desfășurată la Facultatea de Drept este singurul eveniment științific organizat la nivelul facultăților de drept din țară, specializat în domeniul dreptului muncii. Conferința s-a bucurat de o largă participare a membrilor Baroului jud.Sibiu, practicieni în dreptul muncii din cadrul I.T.M.Sibiu, dar și studenți.Inițiatori și organizatori ai acestei conferințe sunt conf.univ.dr.Marioara Țichindelean și lect.univ.dr.Monica Gheorghe, cadre didactice la disciplina dreptul muncii în cadrul Facultății de Drept Sibiu.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Cum sărbătoresc sașii din Cisnădioara sărbătorile de Paște

În inima Transilvaniei, în preajma sărbătorilor pascale, aromele hencleșului se răspândesc în locuințe și în fiecare casă își are...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect