fbpx
Acum citesti:
Proiect Erasmus+ la Şcoala Gimnazială „S.P. Barcianu”, Rășinari
Intreg articolul 6 minute de lectura

Proiect Erasmus+ la Şcoala Gimnazială „S.P. Barcianu”, Rășinari

Începând cu anul 2016, Şcoala Gimnazială „SAVA POPOVICI BARCIANU”, Răşinari, face parte dintr-un proiect internaţional Erasmus+, alături de alte cinci şcoli din: Turcia- Kanuni Ortaokulu, Portugalia- Agrupamento de Escolas D. Sancho I, Lituania- Mazeikiai Senamiestis Low Secondary School, Italia- Istituto Comprensivo Don Milani si Finlanda – Hakkarin koulu, şcoala coordonatoare. Echipa de proiect din Rășinari este formată din şase cadre didactice – director prof. Carmen Olteanu, prof. Alexandra Bega , prof. Ileana Dămean, prof. Marilena Budin, prof. Maria Ţichindelean, prof. Daniela Ţichindelean şi elevii claselor III-VIII.

Scopul principal al acestui parteneriat europen este implicarea tinerilor în propria educaţie şi formare. Se urmărește ca elevii şcolii să dezvolte atitudini pro-active în viaţa şcolară şi în cea socială, să dezvolte competențe de bază și transversale (în special spiritul de inițiativă și antreprenoriat) asigurând astfel un progres social continuu într-o societate complexă.

Participarea anuală la astfel de activităţi la nivel european, contribuie la cunoaşterea altor sisteme de educaţie din cadrul comunităţii europene, a realităţilor din mediile educaţionale europene. Astfel, se poate face o mai bună apropiere socială şi culturală între membrii comunităţii educative europene, apropiere care contribuie la transferul de bune practici educaţionale, înlesneşte accesul tuturor cadrelor didactice la tot ce este nou, atât în materie de didactică cât şi de specialitate, permite deschiderea către educaţia multiculturală, toate acestea având rolul de a determina implicarea şi mai activă a elevilor în cunoaşterea realităţilor europene prin componentele procesului instructiv-educativ. „Este de reţinut însă un lucru foarte important: acela că NU noi, actualii dascăli, am inventat scânteia de modernism şi cooperare la Raşinari. La Răşinari , aceste demersuri înalte au funcţionat cel puţin din secolul XVII. În acea perioadă se aşează la Răşinari primii membri ai familiei Barcianu, veniţi din Ţara Bârsei cu dorinţa împărtăşirii flăcării de lumină a cunoaşterii către toţi tinerii doritori din sat. Astfel, în scurt timp, a fost fondată prima şcoală românească din localitate. Şapte generaţii de preoţi din familia Barcianu au continuat fără întrerupere munca de a educa tinerii răşinăreni, de a le facilita accesul la cunoaştere, de a le trezi interesul faţă de tot ceea ce e nou, de a fi mereu la curent cu noutăţile şi a dori să ştie mai multe despre lumea înconjurătoare, despre popoare, naţiuni, istorie, tehnică, artă, tradiţii. Astfel, la Răşinari s-a născut un mare focar de cultură care a coagulat valori importante ale culturii, stiinţei şi vieţii. Doar câteva nume vom menţiona pentru a exemplifica ce înseamnă educaţia europeană încă din secole trecute: familia Goga, care a dat culturii pe unul din cei mai îndragiţi poeţi români, apoi familia Cioran care l-a dat pe Emil Cioran-filosoful de la Paris. Amintim, de asemenea, pe Maniu Lac, călător în Asia în secolul XIX, Hilarie Mitrea medic , biolog, globetrotter, călător în Indiile olandeze dar şi medic în armata lui Maximilian”, spune Alexandra Bega, coordonator proiect.

Paleta largă de proiecte naţionale şi europene implementate la Rășinari, specificul lor şi tematica abordată permit aprecierea generală că întregul colectiv de profesori şi de elevi a beneficiat de rezultatele acestora, pe termen scurt şi mediu.

Let’s develop entrepreneurship education together ” a fost demarat în luna septembrie 2016, iar prima întalnire de proiect a avut loc în Sardinia, Italia, şcoala noastră fiind reprezentată de director prof. Carmen Olteanu, prof. Alexandra Bega şi prof. Marilena Budin. Pe oridinea de zi a întâlnirii au fost: distribuirea sarcinilor ( chiar dacă acest lucru a fost discutat în etapa de pregătire a proiectului, a fost important pentru noi toți sa trecem din nou in revista responsabilităţile fiecărui partener), prezentarea platformei de învatare a proiectului de catre partenerul român (această platformă joacă un rol esenţial în cadrul proiectului nostru, pentru comunicarea între şcolile şi clasele noastre) şi discutarea calendarului activităților care urmează să fie realizate în cadrul proiectului.

În lunile ce au urmat, elevii claselor III – VIII din şcoala din Rășinari au luat legatura cu elevii din celelate şcoli europene, pentru a se cunoaşte mai bine şi a afla lucruri interesante despre cultura, obiceiurile şi viaţa de zi cu zi a acestora. Platforma de învăţare şi predare prin internet , cu ajutorul prezentărilor interactive, joacă un rol important în proiectul nostru, elevii familiarizându-se rapid cu aceasta, sub îndrumarea celor doua cadre didactice care predau Informatica în unitatea noastră, prof. Carmen Olteanu şi prof. Ileana Dămean.

Tema principală a proiectului este „Să dezvoltăm educaţia antreprenorială împreună” prin activităţi cât mai diverse, care să ducă la atingerea scopului final, acela de a îi ajuta pe elevii noștri să devina mai responsabili faţă de propria educaţie si formare, să încerce să își atingă obiectivele, să fie creativi, să descopere oportunitățile existente pentru a se putea dezvolta continuu, atat pe plan academic, cât şi pe plan personal. Printre activităţile proiectului se numără: „The Christmas Bazaar”, “Make your town better”, “Hometown Heroes”, “Passport to career”, „My bedtime story”, “Train the trainer”, etc.

„Pentru şcoala noastră, participarea la aceast proiect este o onoare, o recunoaştere a activităţilor europene pe care le derulam înca din anii ’90 şi de asemenea, ne mandrim cu faptul că, în judeţul Sibiu suntem o şcoală extrem de activă în proiectele naţionale şi internaţionale, Şcoala Gimnazială „SAVA POPOVICI BARCIANU”, fiind şi membră a Academiei Şcolilor Central Europene, încă din anul 2010. Cooperare, educaţie multiculturală, şcoala în contextul european, au fost şi sunt preocupări majore ale noastre, pentru că numai astfel, folosind experienţele predecesorilor dar şi folosind continua dorinţa şi nevoie de înnoire, vom putea atinge scopul major al nostru ca dascăli: copii educaţi şi instruiţi = adulţi de succes.”, spune și prof. Carmen Olteanu, directorul unității de învățământ.

eRASMUS1

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.